reklama
Ja też nie podaje glutenu. Ale jeśli jakiś słoiczek bądź kaszka ma go w swoim składzie nie wykluczam tego z diety.
Piowonia ostatnio zauważyłam takie cudo w sklepie i przymierzam się do zakupu, bo nie wiedziałam jak to stosować. A że w internecie jest wszystko, mądrzejsza o tą wiedze pójdę na zakupy :-)
Piowonia ostatnio zauważyłam takie cudo w sklepie i przymierzam się do zakupu, bo nie wiedziałam jak to stosować. A że w internecie jest wszystko, mądrzejsza o tą wiedze pójdę na zakupy :-)
Ostatnia edycja:
miranda
Fanka BB :)
mi tu tez powiedzieli że gluten od 6 miesiąca!
Ja ostatnio kupilam sloiczek do podania wieczorem tzw. Abendbrei jest to grysik z bananem i jablkiem...ale doszlam do wniosku,ze ja przeciez nie moge tego podac mojej malej ,ktora ma podejrzenie skazy bialkowej.A ten wlasnie sloiczek zawiera 45% pelnego mleka
i gluten
Nie wiem co zrobie z owym sloiczkiem ...date ma do sierpnia.
ja to mowiac szczerze jestem troche skolowana tym co moge a czego nie moge podawac...a jak tu jeszcze czytam by zaczac gluten wprowadzac to juz mam totalny metlik.
Jak bylam w PL i gadalam z mama to ta mi gada,ze od razu zupami nas faszerowala i sucharkami :/

Nie wiem co zrobie z owym sloiczkiem ...date ma do sierpnia.
ja to mowiac szczerze jestem troche skolowana tym co moge a czego nie moge podawac...a jak tu jeszcze czytam by zaczac gluten wprowadzac to juz mam totalny metlik.
Jak bylam w PL i gadalam z mama to ta mi gada,ze od razu zupami nas faszerowala i sucharkami :/
moja szwagierka dokarmia swojego synka i ma pewne problemy - moze wam tez przydadza sie pewne wskazówki ktore dostalam od logopedy:
· Gdy głowa jest odgięta do tyłu bardzo trudno jest zamknąć usta i połknąć
· Nie wolno karmić leżącego dziecka
· Nie wolno zginać na siłę głowy w przód; powoduje to wzrost tendencji do odchylania jej w tył
· Jeśli dziecko jest w stanie siedzieć , to lepiej karmić je na siedząco a nie w pozycji półleżącej
· Stopy dziecka winny być podparte; kolana i biodra zgięte pod kątem prostym; barki nieznacznie wysunięte w przód w stosunku do bioder
· Jeżeli dziecko nie potrafi samodzielnie kontrolować głowy, nie wolno pozostawiać jej bez podparcia
· Nie wolno pozwolić by dziecko ześlizgiwało się z krzesła i wyrzucało do przodu proste nogi
· Nie należy zbierać pokarmu łyżeczką z okolicy ust; używać do tego celu ręcznika, chustki itp. Należy robić to delikatnie dotykając (punktowo) twarzy, a nie wycierać
· Nie należy obcierać pokarmu z łyżki o górną wargę
· Na łyżeczce może znajdować się niewielka ilość pokarmu
· Nie należy wkładać łyżeczki zbyt głęboko do ust. Dziecko nie wykorzystuje wtedy języka i może się zakrztusić
· Łyżeczkę układać na środek języka wykonując jednocześnie delikatny ucisk ku dołowi i w tył. UWAGA!: zbyt mocny ucisk może wywołać odruch wymiotny. Kontroluj wargi i żuchwę układając kciuk na policzku, palec wskazujący nad górną wargą, środkowy pod dolną a pozostałe palce na podbródku. Łatwiej to zrobić stojąc za dzieckiem. Aby „sprowokować” górną wargę do prawidłowej funkcji można wykonywać palcem wskazującym obrotowy ruch od nasady nosa w dół do ust. Powoduje to wydłużenie wargi, a w konsekwencji prawidłowe ściąganie pokarmu z łyżeczki
WSKAZÓWKI PRZY KARMIENIU DZIECI
· Gdy głowa jest odgięta do tyłu bardzo trudno jest zamknąć usta i połknąć
· Nie wolno karmić leżącego dziecka
· Nie wolno zginać na siłę głowy w przód; powoduje to wzrost tendencji do odchylania jej w tył
· Jeśli dziecko jest w stanie siedzieć , to lepiej karmić je na siedząco a nie w pozycji półleżącej
· Stopy dziecka winny być podparte; kolana i biodra zgięte pod kątem prostym; barki nieznacznie wysunięte w przód w stosunku do bioder
· Jeżeli dziecko nie potrafi samodzielnie kontrolować głowy, nie wolno pozostawiać jej bez podparcia
· Nie wolno pozwolić by dziecko ześlizgiwało się z krzesła i wyrzucało do przodu proste nogi
· Nie należy zbierać pokarmu łyżeczką z okolicy ust; używać do tego celu ręcznika, chustki itp. Należy robić to delikatnie dotykając (punktowo) twarzy, a nie wycierać
· Nie należy obcierać pokarmu z łyżki o górną wargę
· Na łyżeczce może znajdować się niewielka ilość pokarmu
· Nie należy wkładać łyżeczki zbyt głęboko do ust. Dziecko nie wykorzystuje wtedy języka i może się zakrztusić
· Łyżeczkę układać na środek języka wykonując jednocześnie delikatny ucisk ku dołowi i w tył. UWAGA!: zbyt mocny ucisk może wywołać odruch wymiotny. Kontroluj wargi i żuchwę układając kciuk na policzku, palec wskazujący nad górną wargą, środkowy pod dolną a pozostałe palce na podbródku. Łatwiej to zrobić stojąc za dzieckiem. Aby „sprowokować” górną wargę do prawidłowej funkcji można wykonywać palcem wskazującym obrotowy ruch od nasady nosa w dół do ust. Powoduje to wydłużenie wargi, a w konsekwencji prawidłowe ściąganie pokarmu z łyżeczki
enka-76
Kasia
Ło matko!!. Jakie to skomplikowane, zwłaszcza ostatni punkt.
Ja zaczęłam z jabłkiem. Były pierwsze dwie łyżeczki i chyba smakowało:-)
Ja zaczęłam z jabłkiem. Były pierwsze dwie łyżeczki i chyba smakowało:-)
Ostatnia edycja:
Chogata
Mama Aluni i Dominika
a próbowała któras z was Nestle Puree Ryżowe??
Nestle Puree Ryżowe Misiowy Ogródek - różne smaki - informacje i opinie użytkowników - bangla.pl
Mam w domu 3 szt. bo dostałam w paczce z Nestle:-)
Moja przechodzi bunt łyzeczkowy i na razie jestem w kropce czy dawać czy poczekać to nie wiem kiedy go rozrobię.
Chogata
Mama Aluni i Dominika
Ja dopiero jak zalogowałam się na stronie to mi przysłaliMądrze to napisane. Ale ciężkie w prawidłowej realizacji
Wszystkie dostają jakieś paczki. Jak nie z hippa, to z nestle itd. A my?? Nic nie dostałyśmy ...![]()

reklama
Podziel się: