reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Listopad 2009

cześć dziewczyny i jak na dzisiaj wasze samopoczucie bo u nas bez zmian czyli takie jak pogoda czyli do dupy:-:)-(

Kochana ciąża to nie jest przeciwskazaniem do karmienia piersią :) mam koleżankę która karmi noworodka i starsza dwulatka tez się doczepia i wszystko gra - za zgodą lekarza oczywiście.

bez obrazy ale musi to wyglądać... nie wyobrażam sobie takiej sytuacji

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
no ale z wiekiem mleko się robi coraz mocniejsze..
więc karmiąc Vicky i przystawiając małe dziecko , dla któregoi nie będzie siary tylko mleko po Vicky , uważam że będzie za mocne... i leci szybciej przy czym dziecko się dławi (wiem bo u siostry ta było)

Kamcia nie wiem jak to wyglada, wiem tylko ze ona tak karmi. warto sie wglebic w temat... o prosze:

Karmienie dzieci z różnicą wieku
Co w sytuacji, gdy kobieta zachodzi w kolejną ciążę, a u piersi ma nadal malucha? Jeśli ginekolog nie widzi przeciwwskazań, nie trzeba przerywać karmienia. A gdy na dodatek mama dobrze się czuje, lubi chwile we dwoje ze swoim smykiem, podobnie malec nie chce rozstawać się z piersią... decyzja o dalszym „piersiowaniu" przychodzi sama.
Niektóre dzieci odstawiają się pod koniec ciąży - pod wpływem hormonów pokarmu jest mniej i ma inny smak. Bywają jednak ssaki wyjątkowo wytrwałe, potrafią nawet przeczekać rozstanie z cycusiem, kiedy mama przebywa w szpitalu, ale od razu do niego wracają po jej powrocie z młodszym rodzeństwem.
Problemy, z którymi być może będzie musiała sie zmierzyć mama dla dwojga, to zazdrość starszaka. Należy wtedy dziecku tłumaczyć, że będzie mogło przytulić się do piersi i possać, ale pierwszeństwo ma maluszek. Warto wprowadzić stale pory karmienia piersią starszego dziecka. Można też próbować przystawiać dwójkę naraz, jeśli trudno walczyć z awanturami.
Inna kwestia, która często nurtuje mamy, wiąże się z pytaniem, czy dla młodszego dziecka nie zabraknie mleka. Jak już pisaliśmy wyżej, to hormony decydują o wytwarzaniu się pokarmu, w czasie ciąży zmienia on swoją jakość i ilość, przygotowuje się cenna siara. Mamy mają nawały pokarmu w trzeciej dobie i wtedy starszak jest wybawieniem, bo zastępuje laktator i opróżnia pierś, której brat czy siostra nie dał rady spić. Musimy też pamiętać, że starsze dzieci (półtoraroczne, dwulatki) nie ssą już tak często. Zazwyczaj już tylko przed spaniem, a zatem nie ma mowy, żeby odebrały rodzeństwu pokarm. Piersi mają raczej tę zaletę, że potrafią dostosować się do popytu. Zatem mama jest w stanie wykarmić nawet dwójkę swoich pociech.

Cytat ze strony Karmienie piersią dwójki maluchów - Benc.pl

cześć dziewczyny i jak na dzisiaj wasze samopoczucie bo u nas bez zmian czyli takie jak pogoda czyli do dupy:-:)-(

bez obrazy ale musi to wyglądać... nie wyobrażam sobie takiej sytuacji

Wyglada normalnie...

dochodzi do mnie, że już jakis etap się skończył, zaczynamy rozszerzac dietę i jakoś mi przykro z tego powodu :-( mam tylko nadzieję, że Eli nie odrzuci cyca na dobre, ja i siostry po skosztowaniu nowych smaków zrezygnowałyśmy z mamy bufeta............ chociaż myślę, że lepiej, jak dziecko samo rezygnuje, gorzej, jak ono domaga się peirsi, a mamuśka decytduje się na odstawienie. Chciałabym, żeby Eli 14 liatopada pomachała bufetom hehehehhee

Przy takiej pogodzie to tylko lezeć w wyrku i nic nie robić :-/

czesc laseczki :-)
kurcze ucielam sobie z mala 3 godzinny spacer i padam......jak juz poloze brzdaca to zrobie sobie goraca kompiel......dluuuuuga kapiel........ jeszcze tylko malego drinka do relaksu brakuje :-)

Witajcie ja dziś padam na pysk... Byłam dzis w moim liceum załatwić wrześniową praktykę :) Z jednej strony cudny wspomnien czar- juz 4 lata od matury. Z drugiej strony przerażenie - jak ja sobie z nimi poradze za te kilka miesięcy ? :)
M oglada Avatara a jaczekam na @ :) jestem z tych jak to nazwała kilolek- stadnych :p

reklama
Co za dzien ja tez padam na pysk, życie żony, matki, sprzątaczki, praczki, kucharki jest ciężkie jak diabli (ja chce do pracy!!!!!!) i do tego wszystkiego nie uwierzycie ale dostałam @ i chyba pozabijam wszystkich dookoła.

Do góry