reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka 2011 - co warto mieć, co odpuścić, co zabrać do szpitala

co do ilości - to n poczatku zużywa się średnio ok. 9 pieluch na dobę
Jasiek urodził sie 3640 i uzywał "1" przez 1 miesiąc życia
to mozna sobie wyliczyć ile się zużyje paczek

my w samym szpitalu przez 6 dni zużyliśmy 2,5 małej paczki

będziemy uzywać pampersów, tylko tych zwykłych, żółtych, nie premium care.
przetestowałam na Jaśku chyba wszystkie rodzaje. jeszcze huggiesy sa w miarę, ale używamy tylko pampers

reklama
Pytałam dziś mojego lekarza, czy w szpitalu dostane liste rzeczy do porodu, a on, ze nie bo nic w sumie nie trzeba mieć, oprócz jakiejś maty na łóżko, podpasek poporodowych, ręcznika, koszuli nocnej. Nalezy zabrac pieluszki dla dziecka, bo w szpitalu tetrowych używaja. Do porodu dostaję koszulę od nich, podobno beznadziejna, sam lekarz tak ja okreslił, ale i tak do wyrzucenia więc szpital daje! No i wyprawka dla małego na wyjście, ale to już mąż dowiezie jak bedziemy wychodzili, po co pakować to odrazu tymardziej, że w szpitalu dziecko ubierane jest w ciuszki szpitalne :-)

Blondi84 to zależy od szpitala. ja jestem z Gliwic i na stronie szpitala jest podane co trzeba mieć ze sobą jak to mówią "co kraj to obyczaj" i tak samo ze szpitalami :)

a wiec my:
plyny do kapieli mamy: nivea, oilatum i bubchen, (duzo dostalismy, oilatum np. w zesawie kupilismy)
szampon, mydelko i krem mam dodatkowo oilatum ale nie wiem czy zuzyjemy?
oliwka- sanosan- trudno dostepna jak dla mnie rewelacja!!!!! przede wszystkim gesta!
krem na kazda pogode- nivea
znajoma polozna powiedziala zeby zakupic sterimer- spray do noska- ale spryskac patyczek i lekko przetrzec aby nawilzyc nosek
pieluchy dostalismy albo w paczkach albo po kilka sztuk w celu wypróbowania- pampers premium care 1 , pampers zolte 2 , huggies 1 i 2, happy 1, rossmann 1 i 2, dada 2.
sudocrem mamy i nivea na odparzenia- sudocremy dostalam 250g i 400g..
hmm to chyba tyle, a z przybrow nie wiem chyba mamy baby ono, a smoczki tez dostaalm ortodontyczny- od kolezanki logopedki;) Tomee tipee i zwykle aventa. tak wiec my jestesmy przygotowani na maxa;) dzisiaj otwieralam szuflade i patrzylam co mam by wziac do szpitala i na wyjscie.. i na wyjscie ubiore mlodego na zielono;)

sterylizator- nie kupuj na wyrost, za szybko itd...- w miare potrzebyi owcszem ale... może się okazać że po pierwsze będziesz karmić piersią i butelek wyparzać nie będziesz musiala, albo smoczków- jak wczesniej pisalam, bo się np nie sprawdzą... Ja użylam doslownie z 3 razy. A jesli będzie potrzebny, to bardziej niż elektryczny proponuje taki do mikrofali- minuta i gotowe- żadnego kamienia na smoczkach.

a u mnie wlasnie byla kompletna klapa z tym do mikrofali : wyjmujac go nakrywka sie przechylala, wode rozlewalo wszedzie i woda jak na sterylizacje bylo podejrzanie nie za ciepla... kupilam elektryczny, moze i sterzylizacja trwa 10minut ale moj miescil wiecej butelek, o wiele bardziej byl praktyczny, no i wkoncu widzilam ze para leciala, dotknac nie mozna bylo, a z mikrofali wyjmowalam po porstu bardzo cieple butelki i wcale nie trwalo to minuty - bo zeby niby sie 'zagotowalo' czekalam dluzej, bez rezultatu... jak juz mialabym uzywac tego z mikrofali to wolalabym naparwde wrzucic butelki do garnka z wrzaca woda na 2 minuty, mysle ze efekt lepszy...

a wiec my:
plyny do kapieli mamy: nivea, oilatum i bubchen, (duzo dostalismy, oilatum np. w zesawie kupilismy)
szampon, mydelko i krem mam dodatkowo oilatum ale nie wiem czy zuzyjemy?
oliwka- sanosan- trudno dostepna jak dla mnie rewelacja!!!!! przede wszystkim gesta!
krem na kazda pogode- nivea
znajoma polozna powiedziala zeby zakupic sterimer- spray do noska- ale spryskac patyczek i lekko przetrzec aby nawilzyc nosek
pieluchy dostalismy albo w paczkach albo po kilka sztuk w celu wypróbowania- pampers premium care 1 , pampers zolte 2 , huggies 1 i 2, happy 1, rossmann 1 i 2, dada 2.
sudocrem mamy i nivea na odparzenia- sudocremy dostalam 250g i 400g..
hmm to chyba tyle, a z przybrow nie wiem chyba mamy baby ono, a smoczki tez dostaalm ortodontyczny- od kolezanki logopedki;) Tomee tipee i zwykle aventa. tak wiec my jestesmy przygotowani na maxa;) dzisiaj otwieralam szuflade i patrzylam co mam by wziac do szpitala i na wyjscie.. i na wyjscie ubiore mlodego na zielono;)

klaudoos - my mamy disnemar do noska, bo sterimar psika dużym strumieniem, a disnemar tylko mgiełką i nie trzeba nasączać wacika czy patyczka.

Jesli chodzi o pieluszki - to z tym naprawde bywa roznie i jedne dziecko moze byc uczulone na pampersy, drugie na huggiesy, albo po prostu pieluszki moga ogolnie nie odpowiadac. Wszystko wyjdzie po porodzie ;)
My uzywalismy Pampersow, ale tych normalnych , zoltych i byly super! Uzywalismy ich przez pol roku, potem przeszlismy na Dada biedronkowe, ze wzgledu na cene, bo sa niedrogie. I u nas tez bardzo sie sprawdzily.
A np. Huggiesy to dla mnie porazka... synek ciagle mial slady na udach odcisniete od tych gumek,prawie poranione - a pieluszki nie byly na pewno za male ;)
Nie probowalam chyba tylko tych z Rossmana...

reklama
a ja tam butelki, smoczki, i grzechotki,, wypazałam w garnku z wodą jak dla mnie rewelacja... nic sie nie wykosztowałam a higiena była zachowana.. przecierz butelek nie wypaza sie przed jedzeniem tylko po wiec czas dla mnie nie grał roli... a forse wolałam wydac na grzechotki :) z pieluchami to niestety ile pupci tyle rodzajów:)
z kosmetyków planuje kupic tylko :
*duze kwadratowe waciki do twarzy ( bede ich uzywac do mycia pupy przegotowaną wodą. przez pierwszy miesiac napewno . i oczków ..)
* husteczki do pupy ale bede ich uzywac tylko jak wacik nie bedzie dał rady zebrac:p
*krem na odpazenia mustella(ale to na spółkę z Tomaszkiem o ile Kubusiowa pupa sie nie uczuli )
*Oilatum do kapieli ( nawilzac niczym dzidzi po nie bede oilatum zawiera juz oliwkę)
* spirytus do pępka( szwagierka farmaceutka mi zrobi )
*drugie małe nozyczki do paznoki
*szczotkę do włosków
*waciki do uszków
* kupie mąke ziemniaczaną tak na wszelki wypadek jak by było trzeba wykapac w krochmalu albo młynarza zrobic
-- wode koperkową na kolki
--witamie K
witamine D
i to wszystko.. z kolejnymi miesiacami zmienie waciki na husteczki.. i oilatum na jakis inny płyn do kąpieli...
-- do tego jeszcze przygotuje pieluszki tetrowe przynajmniej z 15.. bo moze bedzie ulewał fontannami jak tomek.. pieluszki flanelowe około 10 szt...
-- 2 smoczki
-- cos do kuzek z noska..
-wode morską
i to chyba wszystko ..

Do góry