reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
hopee no wlasnie mnie tez sie zrobil bialy od razu wiec juz pozamiatane masz, owulka byla. To w sumie dobrze. To teraz czekamy 2tyg...
jaga nauczysz sie tylko obserwuj caly cykl, ja wszystko notuje na moim wykresie zebym pozniej wiedziala co i jak, poza tym jak mam plodny sluz to mi sie bardziej chce bzykac heheheheh i poslizg jest lepszy;-)

reklama
Cześć baby

Dziewczynki luteina i dufaston to każdy krzyczy że to samo, jednak ja pytałam swojej ginekolog jaka różnica oprócz ceny.Powiedziała że duphaston jest lepszy, mojej siostry ginekolog też tak mówi...Ja sama widzę po sobie bo już i tego i tego trochę brałam. Mój organizm gorzej reaguje na luteinę, dłużej czekam na miesiączkę po odstawieniu a po duphastonie mam jak w zegarku, te miesiączki są takie normalne....Pewnie to zależy od organizmu

Jaga21 Jeśli chodzi o testy owulacyjne to mają sens dla tych które nie mają PCO bo jeśli mają pco to poziom LH jest cały czas podwyższony, a przecież test owulacyjny wykrywa LH i w takim razie kreska będzie cały czas, czy to po @ czy przed @. Jak jeszcze nie wiedziałam o co chodzi to sama kiedyś tak robiłam i ciągle ta kreska az mi lekarz wytłumaczył o co chodzi i żeby nie robić.

Ja też biorę dziewczyny dufaston od 16 dc. na podtrzymanie w przypadku zagnieżdżenia i ogólnie na rozwój ciałka żółtego

A jeśli chodzi o śluz to ja zawsze obserwowałam na majtach albo na papierze albo ew. podczas prysznica ale...moja ginekolog mnie nauczyła jak poprawnie badać śluz, bo jest tak (w moim przypadku) że ja na zewnątrz nie maiłam ale ona mówiła mi że na szyjce jest a to najważniejsze i jest ładny. Trzeba wymyć ślicznie rączki, troszkę się nachylić bądź przykucnąć, 2 paluchy: wskazujący i ted długi i jak najgłębiej objąć szyjkę macicy i ściągnąć w duł to co na niej jest i takie dwa paluchy złączone wyjmujemy i dopiero sprawdzamy. Sory za szczegóły ale to ważne a dla starających się bab to nie ma wstydu i nic już nie zdziwi tylko wszystko to cenne informacje

Ostatnia edycja:
Dzieki Bablyss, a orientujesz sie jaka czulosc maja testy? Bo ja LH mam troche podwyzszone i nie wiem, czy test juz to wyczuje czy dopiero, gdy troche wzrosnie. Jak w takim razie poznac, czy mam owulke? Temp, sluz? Wlasnie na tym ostatnim to sie wcale nie znam i nie moge polapac.. Jak juz pisalam, to jakas czarna magia dla mnie!

jaga a tempke mierzysz??? To mierz wklejaj tu wykres i ktorac Ci zawsze powie kiedy masz owulke o ile ja w ogole masz bo z tym to roznie bywa. Ile trwa twoj cykl i ktory dc masz teraz???
Co do sluzu to ja go mam sporo i umiem poznac zawsze umialam poza tym tak jak mowilam wtedy naturalnie bardziej mi sie chce bzykac, po tym tez poznaje plodne

jaga tak naprawdę czy doszło do pełnej owulacji to można być pewnym po monitoringu...ja ostatnio miałam taką sytuację że ginekolog powiedział że na pewno była owulka bo śluz obłożony na szyjce i po zmianie otwarta itd, i po wyglądzie ona jest pewna że była....ale dała skierowanie na usg no i oczywiście nie było...także wiesz...Zresztą dziewczyny nie popełniajcie jednego podstawowego błędu: mianowicie nie można się skupiać aż tak ma śluzie temperaturze i inne czary mary i od tego uzależniać współżycie. Podstawowa zasada żeby zaciążyć to współżyć, współżyć i jeszcze raz...co 2 dni i od konca miesiączki do końca cyklu...naprawdę dziewczyny wiele mądrości już przerobiłam i teraz wiem że mogłam wiele przegapić przez to moje obserwowanie a zapominanie o najważniejszym.

Wikula część! co u Ciebie? ja czytałam jakiś czas temu że na inseminację się szykujesz? a powiedz kochana miałaś badanie na wrogość śluzu?

a wy dziewczynki miałyście to robione?

Jaga21 wiesz ja nie pamiętam ale zerknij na alegro co tam pisze, ja tego już nie kupuję bo w moim przypadku nie ma po co. Ja też zawsze kupowałam w aptece, ale na all tańsze i myślę że nie ma różnicy.

Amalfi tak masz rację, jeśli jest dużo śluzu ładnie się produkuje to naprawdę można go poznać. I właśnie jest takie uczucie jak mówisz że mokro, i ma się ochotę na seks-to po prostu te dni...

Ostatnia edycja:
Amalfi, tez dzieki! Dopiero zauwazylam, ze tez mi odpisalas ;) wlasnie ja kompletnie tego nie ogarniam.. I zaczelam mierzyc tempke - 36,7. Jaka powinna byc przy owulce? I najlepiej mierzyc temp rano prawda?

Ja w tym cyklu i mialam monitoring i sprawdzalam sluz i tempke mierzylam i wszystko wskazywalo na jedno na owulke w 14 badz 15 dc i tak tez bylo
jaga tj sprawa indywidualna musze widziec caly wykres ty podalas jedna tempke tylko nic nam to nie powie

To w sumie moj pierwszy powazny cykl staranek. 10dc, bromergon, luteina.. ;) dlatego sie chce sie wdrozyc w to wszystko. Temp zaczelam mierzyc dzisiaj - 36,7 - jak pisalam :) chce sie wlasnie dowiedziec, czy w ogole mam owulke.. Lekarz dal mi 3 miesiace, potem cos dodamy do leczenia jesli nie bedzie ciazy. ;)

Witam dziewczynki
Robiłam wczoraj teścik przez to że taki krótki @ miałam i że piersi nadal mnie bolały ale jedna krecha wyszła. Dzisiaj w nocy już 2 dni po @ miałam w śluzie krew. Piersi ciągle bolą. Boję się że to spowodowane jakimś torbielem czy czymś podobnym :confused:

reklama
Jestem zdania ze w przypadku zdrowej kobiety, która ma cykle unormowane jak w zegarku można się opierać na objawach zewnętrznych.
Jednak jedynym i skutecznym potwierdzeniem owulacji jest monitoring. Organizm kobiety jest niezwykle czuły i podatny na stresy, osłabienia i inne czynniki.
Nikomu absolutnie nie odradzam obserwacji temperatury, sama to robiłam. Zwłaszcza u zdrowych kobiet takie wykresy dużo dają. Jednakże ile razy miałam taką sytuację, że temperatura podskoczyła w środku cyklu a potem usg i cykl bezowulacyjny. Po prostu przy tak rozregulowanych cyklach jakie ja miałam nie było sensu bawić się w to... Nie robię już tego także dla tego bo i tak współżyję i nawet gdy z moich zapisków wynikało że owulacji nie ma to i tak współżyliśmy, tak na wszelki wypadek...a jaki są tego skutki to widać....

clodi nie przejmuj się to pewnie jeszcze pozostałości po miesiączce, to normalne.:-)macica się oczyszcza. Powodzenia w tym cyklu, może się uda?

Ostatnia edycja:
Do góry