reklama
Dziękuję Joll, nie jest łatwo,ale przynajmniej wiemy że ten niecały rok który była u nas (wzięliśmy Soję ze schroniska w kwietniu) była mimo choroby szczęśliwa i wiedziała jak ją kochamy,a to dla nas najważniejsze, bo Soja bardzo dużo przeszła za nim do nas trafiła, ale ciężko jest bardzo-tym bardziej, że na początku poprzedniego roku pożegnałam mojego ukochanego pieska, który był ze mną 18 lat i mimo że wiedziałam że jest coraz starszy to wydawało mi się, że Maks będzie ze mną zawsze,a teraz Soje,która była z nami dość krótko ale pokochaliśmy ją całym sercem, ale tak już jest i czasami nie mamy niestety na to żadnego wpływu
A jeśli chodzi o zakupy to ja zrobilam teraz któregoś dnia taką listę wydatków, które jeszcze zostaly-bez wózka,łóżeczka i ubranek, bo to już mam i mniej więcej wyszło mi jeszcze między 2500,a 3000zl,nie licząc szafy do sypialni.jak patrzę na te rzeczy pojedyńczo to prawie same drobiazgi i staram się szukać raczej tańszych produktów(z takich naprawdę drogich rzeczy to tylko ten monitor oddechu)a jak podliczam to robi się taka suma...ale przynajmniej później jak dziecko się urodzi to te wydatki się rozłożą w czasie-bo np. własnie żłobek czy przedszkole, pieluchy, ubranka itp. nie bedzie się za to placić raz bardzo dużej kwoty tylko systematycznie mniejsze i może to nie bedzie tak bardzo odczuwalne.(oczywiście biorąc pod uwagę złobek czy przedszkole państwowe bo prywatne są bardzo drogie, czasami wręcz nie opłaca się przecież kobiecie wracać do pracy),ale tak naprawdę to zobaczymy jak już będą te nasze Skarby na świecie-tu mogą się wypowiedzieć tylko już nasze doświadczone mamy ile wydają mniej więcej miesięcznie na dzieci?
A jeśli chodzi o zakupy to ja zrobilam teraz któregoś dnia taką listę wydatków, które jeszcze zostaly-bez wózka,łóżeczka i ubranek, bo to już mam i mniej więcej wyszło mi jeszcze między 2500,a 3000zl,nie licząc szafy do sypialni.jak patrzę na te rzeczy pojedyńczo to prawie same drobiazgi i staram się szukać raczej tańszych produktów(z takich naprawdę drogich rzeczy to tylko ten monitor oddechu)a jak podliczam to robi się taka suma...ale przynajmniej później jak dziecko się urodzi to te wydatki się rozłożą w czasie-bo np. własnie żłobek czy przedszkole, pieluchy, ubranka itp. nie bedzie się za to placić raz bardzo dużej kwoty tylko systematycznie mniejsze i może to nie bedzie tak bardzo odczuwalne.(oczywiście biorąc pod uwagę złobek czy przedszkole państwowe bo prywatne są bardzo drogie, czasami wręcz nie opłaca się przecież kobiecie wracać do pracy),ale tak naprawdę to zobaczymy jak już będą te nasze Skarby na świecie-tu mogą się wypowiedzieć tylko już nasze doświadczone mamy ile wydają mniej więcej miesięcznie na dzieci?
Ostatnia edycja:
krakowianka85
Fanka BB :)
Dziewczyny, nie licząc lekarza, lekarstw, badań to na wyprawkę dla PIERWSZEGO DZIECKA (bo potem przecież już się rzeczy niektóre ma) po części składającą się z rzeczy nowych, po części z używanych, komodę, dobry wózek, łóżeczko, koszule dla mamy i inne rzeczy do szpitala trzeba mieć ok. 4-5 tysięcy. Tak mi wychodzi z moich wyliczeń.
..aenye
Mama grudniowa'06
no to jestem ciekawa, ile ja jeszcze wydam... na pewno troche wiecej, ze wzgl. na prywatnego gina i na dosc drogi wozek.. (uzywke, ale jednak). ech.
U
użytkownik 838
Gość
To ja tak z innej 'chwaleniowej sie' beczki dam: Fotelik Bujaczke - M7930 - akcesoria Fisher Price - Zabawki dla dzieci i akcesoria. - za jakies ponad 30 zl. Chyba nie przeplacilam? :O
Koot
No to ja zupełnie malutko: do tej pory dwa USG razem 250 zł, duphastn 1 opakowanie, ciuszki 400, witaminy około 200 zł. Reszta na nfz...wiadomo dojdzie wózek, ale tu szalec nie będziemy, łóżeczko dostanę, jedna pościel kupię, bujaczki, siedzonka dostanę, zostana kosmetyki, termometr, wanienka,kocyk i wsio. Nie będzie tak strasznie. Zaznaczam,ze po Mai nie mam nic, bo ona to uż prawie 8 lat ma.
..aenye
Mama grudniowa'06
fajny bujaczek :-)
No to ja zupełnie malutko: do tej pory dwa USG razem 250 zł, duphastn 1 opakowanie, ciuszki 400, witaminy około 200 zł. Reszta na nfz...wiadomo dojdzie wózek, ale tu szalec nie będziemy, łóżeczko dostanę, jedna pościel kupię, bujaczki, siedzonka dostanę, zostana kosmetyki, termometr, wanienka,kocyk i wsio. Nie będzie tak strasznie. Zaznaczam,ze po Mai nie mam nic, bo ona to uż prawie 8 lat ma.
ja z medycznych finansow to 1 opakowanie luteiny. Nospa forte za darmo na recepte babci. 2 razy urosept, 2 opakowania pojemnikow na mocz i to by bylo na tyle wiec max 15zl
lozeczko, ubranka, bujaczek, fotelik samochodowy, posciel od siostry
wozek-240+wysylka
wanienka-1,25+wysylka
pieluchy, kosmetyki, rzeczy dla mnie w sumie ok 250zl
reszta ktorej nie iczylam to pewnie max 200zl
wiec w sumie nie duzo wydalismy
teraz po USG podejde do hurtowni materialow zobacze czy maja jakies fajne najwyzej jeszcze dopkupie material na przybornik i jedna zmiane poscieli
Pokusiłam się po waszych zestawieniach o podliczenie mniej więcej wydatków tych do tej pory, nie liczę kilku wizyt u lekarza do końca i leków i badań które jeszcze muszę zrobić, na to pójdzie ok 700 zł a te wcześniejsze wyglądają tak:
Wózek + dodatki 1300
Kołyska z pościelą + materacyk 600
Lekarz + leki + badania 2900
Ubranka dla małego 850
Garderoba itp. dla mnie 950
Zakupy inne (do szpitala, kosmetyki, butelki, itp)1250
Suma 7850
Kwoty są przybliżone, bo nie wszystko udało mi sie zapamiętać. Jeśli chodzi o koszty lekarza itp to za wizyty płacę z USG 120 zł , nie robiliśmy 3D/4D, badania częściowo bezpłatne na NFZ, leki też nie wszystkie pamiętałam, więc kwota pewnie jest większa
Ubranka dla małego i moje to w dużej mierze rzeczy używane (poza płaszczem i butami), gdyby były nowe to... wolę nie znać kwoty
Wózek + dodatki 1300
Kołyska z pościelą + materacyk 600
Lekarz + leki + badania 2900
Ubranka dla małego 850
Garderoba itp. dla mnie 950
Zakupy inne (do szpitala, kosmetyki, butelki, itp)1250
Suma 7850
Kwoty są przybliżone, bo nie wszystko udało mi sie zapamiętać. Jeśli chodzi o koszty lekarza itp to za wizyty płacę z USG 120 zł , nie robiliśmy 3D/4D, badania częściowo bezpłatne na NFZ, leki też nie wszystkie pamiętałam, więc kwota pewnie jest większa
Ubranka dla małego i moje to w dużej mierze rzeczy używane (poza płaszczem i butami), gdyby były nowe to... wolę nie znać kwoty
Ostatnia edycja:
reklama
alexandra_73
...ojej niezle sumy,jak sie wszystko zliczy...bede musiala tez wszystko do kupy podliczyc,jak do tej pory najwiekszym wydatkiem byl wozio...999€...ach...pozniej zrobie kosztorys...

Podziel się: