reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

i z innej beczki...wczoraj psiapsiola przywiozla mi z pl herbate malinowa,ktora jest wskazana dla kobiet w ciazy...dziala na szyjke macicy,uelastycznia,sprzyja skracaniu etc...jednak zdania na temat herbaty malinowej sa podzielone...mozna pic z owocu z lisci malin??? czy ktores z was pily ten napoj i podziela sie opinia???? z gory dzieki

reklama
alexandra mi lekarka zabroniła pić herbatę z liści malin do 36 tygodnia bo podobno powoduje skurcze macicy.
Znajoma właśnie zaczęła pić po 36 tyg celowo i szybko poszło bo rodziła w 37 ,ale czy to z tego powodu to nie wiem.

Witam,
zgodnie z umową wzięłam się za spis z natury;)
a wygląda to następująco:

zakupy dokonane
100zł łóżeczko
600zł wózek (a właściwie dwa, w tym pierwszym nie było fotelika)
50zł pościel + wypełnienie
30zł drugi kmpl pościeli
30zł prześcieradła szt 2
40zł przewijak
80zł butelki zestaw startowy avent
1100zł ubranka (z kosztami przesyłki łącznie ponad 300szt do 6m-ca)
20zł płyn do prania (który już poszedł prawie cały na dopranie powyższych)
500zł moja garderoba
50złwaga(wcześniej się nie ważyłam, a życie pokazało, że jednak warto mieć własną
70zł ciśnieniomierz (musiałam kupić nowy, bo wcześniejszy odmówił współpracy)
------
2670zł

wydatki dokonane
810zł badania
1070zł gin
1100zł leki (folik, pregna plus, falvit mama, preparaty magnezowe i żelazo, a także
duphaston do 20tc)
320zł SR
------
3250zł RAZEM WYDANE 5920zł ~6000zł

planowane zakupy

50zł kocyki
350zł angelcare
40zł podkłady pod prześcieradło
35zł podgrzewacz do butelek
35zł olejek do masażu waginy
100zł staniki do karmienia
30zł aspirator
350zł laktator medela
25zł maść do brodawek purelan
18zł wkładki laktacyjne
50zł ograniczniki do łóżeczka
80zł pieluchy tetrowe i flanelowe
100zł wanienka
250zł bujaczek
200zł kojec
150zł kosmetyki i art hig. dla mnie i maleństwa do szpitala i na pierwszy ogień
80zł szlafrok
-------
1965zł

300zł leki
450zł wizyty u ginki
300zł ostatnie badania
------
1050zł

RAZEM PLANOWANE WYDATKI 3015zł~ 3000zł

cuzamen do kupy wyszło 9000zł

Jeśli macie pomysły jak wydać mniej, to poproszę
(prezenty od rodziny, czy znajomych nie wchodzą w grę)

prawdopodobnie trzeba będzie dodać jakieś koszty porodu, tej kwoty jeszcze nie znamy

i z innej beczki...wczoraj psiapsiola przywiozla mi z pl herbate malinowa,ktora jest wskazana dla kobiet w ciazy...dziala na szyjke macicy,uelastycznia,sprzyja skracaniu etc...jednak zdania na temat herbaty malinowej sa podzielone...mozna pic z owocu z lisci malin??? czy ktores z was pily ten napoj i podziela sie opinia???? z gory dzieki

nie polecam herbaty z liści malin, w każdym razie nie na tym etapie ciąży gdyż może ona wywołać poród

oto link do stronki o naturalnych metodach wywoływania porodu (zamiast oksy, przebijania pęcherza, czy barbarzyńskiego masażu szyjki przez położników)

porod

a ja rzucę spojrzenie na finanse z innej strony.
jak wiecie prowadzę działalność gospodarczą. od listopada jestem na L4 - wczesniej podwyższyłam składki zus, może nie drastycznie, ale jednak. zus przysyła prawie 3.000, a firma funkcjonuje bez zmian, bo przecież (mój) Pawełek jest jej pracownikiem i może wszystko robić sam. czyli na L4 ( powiedzmy około 5 mies) + macierzyński kolejne 5(?) Państwo da mi 30 000. na dziecko starczy i na wiele innych rzeczy. więc mimo, że wzrosły wydatki - też nie tak drastycznie, bo przecież mamy wózki, łóżeczko, ubranka po Jasiu ( większość coccodrillo, 5 10 15, plus zary kilka sztuk) i inne potrzebne drobiazgi
kupiłam oczywiście kilka nowych ubranek, kocyk, kosmetyki, pieluchy ale reszta jest
lekarz kosztował mnie z 500pln ( wizyta 70-100pln) plus ostatnia w Wyszkowie - paliwo ok100 i badania 70, wizyta sama w sobie z usg ( w prywatnej klinice -ale mają umowę z nfz) za darmo
nie pomyślcie, że robię interes na kolejnym dziecku....ale jesli jest możliwość (legalna) na uzyskanie dodatkowych finansów, to czemu nie? i jeszcze jedna sprawa, nawet gdybym nie miała wcześniej dzieci i tak nie zrobiłabym zakupów dla dziecka na 20.000!!!! co innego jeśli wliczamy in vitro do kosztów ciązy itp perturbacje medyczne. wtedy to i na 200 000 się zgodzę, że można wydać.
ale ot tak "standardowo" to 20 tys wydaje mi się zbyt wygórowaną kwotą.

ano ano, przecież jest luteina, znacznie tańsza, ciekawe dlaczego lekarze tak często przepisują duphaston, który przecież dodatkowo działa na wątrobę, ech

kochana, ja i duphaston doustnie i luteinę dopochwowo, u mnie musi być maksymalna dawka progesteronu na moją niesforną macicę...jak kilka tygodni temu miałam odstawiać duphaston, to zwiększyły mi się dolegliwości bólowe i skurcze, więc w dalszym ciągu biorę to i to

Ale to tylko herbata z liści malin tak działa czy np. herbata z sokiem malinowym też??bo ja piję ciąglę herbatę z sokiem malinowym i trochę mnie przestraszyłyście?

reklama
Do góry