reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

W takim razie dobrze mi się wydawało (już myślałam, że zaczęłam mieć kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem;-)). Skoro to nie pneumo, to menigo jest jedna dawka dla maluchów w wieku naszych dzieci?

Elusia ile płaciliście za jedną dawkę (ponoć są dwa rodzaje tej szczepionki)?

reklama
Aniawa nie miałam w planach na razie menigo, więc nie pomogę.
A pneumokoki u nas kosztują 280zł (o ile nic się nie zmieniło...)

My mielismy juz 2 dawki pneumo i meningo, teraz bedzie trzecia, razem z MMR.
Jak tak czytam, jakie ceny obowiazuja w PL za szczepienia, to czasem sie ciesze, ze miszkam obecnie w UK, bo tu wszystkie te szczepienia sa darmowe...
Ciekawe, czy nasze wladze kiedykolwiek wpadna na taki sam pomysl i odciaza matki rodziny finansowo....150, 280zl, w glowie sie nie miesci.

A ja nadal nie wiem kiedy zaszczepimy Patryka :baffled: Między chorobami ciężko się zapisać, żeby trafić na wizyte akurat kiedy jest zdrowy. A mi bardzo zależy na pneumo ze względu na żłobek. O tej świnka,odra, różyczka nawet nie myśle, a przychodnia też raczej się nie upomni, z tych samych powodów co u nat ;-)

My się umówiliśmy dzisiaj na odrę,świnkę, różyczkę chciałam zaszczepić jak będzie po 15 miesiącu tak i więc już jest, z przychodni i tak się dawno już upominali ale ja przeciągałam. We wtorek 17 stycznia będziemy się szczepić, dobrze że małż ma wtedy urlop to nie będę sama przez to przechodziła. Na samą myśl mi źle:-(.

mała mi, my już po, szczepiliśmy w połowie 15go m-ca i wsio było ok!!!!!!!!! zero reakcji na szczepionkę!!!!!!! a przecież też miałam hm hm obstrukcje ze strachu:sorry:będzie dobrze!!!!!!!:***

aniawa, dwie dawki. my druga mamy na koniec stycznia

A ja nadal nie wiem kiedy zaszczepimy Patryka :baffled: Między chorobami ciężko się zapisać, żeby trafić na wizyte akurat kiedy jest zdrowy. A mi bardzo zależy na pneumo ze względu na żłobek. O tej świnka,odra, różyczka nawet nie myśle, a przychodnia też raczej się nie upomni, z tych samych powodów co u nat ;-)
Witaj w klubie...tym bardziej że znów się katarzysko przyplątało pewnie od kolejnych zębów. Dzwoniłam do przychodni zorientować się jaką mają teraz szczepionkę na o/ś/r i mają Priorix. Pani powiedziała że zapisują na szczepienie w tym samym dniu i jak dziecko będzie całkowicie zdrowe to mnie z nim zaprasza :-)

Ostatnia edycja:
Ida cieszę się że macie już tą szczepionkę za sobą i że wszystko okey!:-) Pamiętam jak pisałaś że też się boisz, ale dobrze że tylko na strachu się skończyło.

Onesmile no niestety nasz kraj jest jaki jest... i dlatego też niestety jedni z moich znajomych uciekają za miesiąc do UK...:-(

reklama
Dziewczyny z wawy- w aptece na Grójeckiej(farmjed czy jakoś tak) sprzedają pneumokoki(Prevenar13) za 249zł. To najtaniej z tego co szukałam.Więc może warto wziąć receptę zamiast brać w przychodni,bo przy 2 dawkach tojuż spora różnica.U nas akurat w przychodni nie mają więc się samemu kupuje.
A ja nie wiem co zrobić z tą II dawką-dać czy odpuścić i zaczekać jak Przemek 2 latka skończy.

Do góry