reklama

Terminacja ciazy z zespołem Downa

bittersweet

Zaciekawiona BB
Witam.
Niestety jestem w 16tyg ciąży i dostałam wynik amniopuncji - z Downa. Jestem w Torunia, mój ginekolog przekazał mi wiadomość informując że będę musiała mieć częstsze usg. Gdy powiedzieliśmy z mężem że chcemy terminacji powiedział, że nie ma w Polsce takiej możliwości?? Bylismy bardzo zdziwieni ale on niemalże wyrzucił nas z gabinetu i powiedział że mamy się radzić innego ginekologa jak chcemy.. jesteśmy w szoku ostatnie 2 tygodnie to był dla nas dramat, ale zdążyliśmy podjąć decyzję co do tej ewentualności. Mam pytanie czy któraś z Was miała usuwane ciążę z tego powodu? Dodam że mój mąż ma w rodzinie 2 przypadki i po rozmowie z tymi rodzinami sami nam doradzili taką decyzję żeby zaoszczędzić cierpienia sobie i dziecku... Proszę o nazwiska lekarzy którzy się tego podejmą nieważne gdzie w Polsce.

reklama
Rozwiązanie
Spróbuj u innego lekarza ginekologa spytać. Ponoć jeśli dziecko ma wady genetyczne aborcja jest możliwa do 21 tygodnia ciąży i wystarczą do tego wyniki badań. O ile nic się nie zmieniło. Podzwoń po klinikach, tam prędzej udzielą ci informacji. Bo to już 16 tydzień. Zazwyczaj nawet za granicą aborcja legalnie jest możliwa do 12-14 tygodnia ciąży.

Za granicą to przed samym porodem można wykonać aborcję. W Polsce przeważnie do 24 tygodnia. Przecież wyniki amniopunkcji przeważnie są koło 20 tygodnia. A wcześniej ciężko uzyskac zgodę na terminacje, bo sam obraz USG nie jest podstawą do tego. Jestem ciekawa jak się sprawą zakończyła! Bo faktycznie w Polsce jest problem z uzyskaniem zgody gdy dziecko nie ma wady letalnej.
Przykro mi że dostaliście takie wyniki. Nie znam niestety takich lekarzy bo nie byłam w takiej sytuacji. Mam w otoczeniu rodzinę z dorosłym synem i są bardzo szczęśliwi... Może i Wy zmienicie zdanie? Polecam wątek tutaj na bb o malutkiej Tosi której miało nie być z wadą chromosomu 16. Ona i jej rodzice to prawdziwi wojownicy! Mama dzieli się swoimi uczuciami i przeżyciami. Polecam przeczytać może ten wątek nakłoni Was do zmiany decyzji.
Link do: Wada letalna mojej córeczki....

To jest Wasza decyzja, oczywiście macie do niej prawo, ale w aktualnej sytuacji w naszym kraju może być problem z wykonaniem aborcji. Ja pracuje z dzieciakami z ZD i wiem, że są wspaniałe, wszystkie dzieci to cud, jednak decyzja jest Wasza. Spróbujcie się zapisać w szpitalu Orłowskiego w Warszawie. Powodzenia

Autorka pytania pyta gdzie dokonać aborcji chorego dziecka a nie czy w ogóle to zrobić więc namawianie jej do zmiany decyzji jest nie na miejscu. Na pewno była to przemyślana decyzja i mnóstwo wątpliwości i nie nam to oceniać.
Może próbuj w jakiś prywatnych klinikach. Myślę, że znaczenie ma też fakt w którym województwie mieszkasz. Chyba w zachodniej Polsce byłaby większą możliwość. A jak nie to zostaje zrobić to za granicą. Czechy, Holandia, Dania. Ale to już się wiąże z większymi kosztami.

Spróbuj u innego lekarza ginekologa spytać. Ponoć jeśli dziecko ma wady genetyczne aborcja jest możliwa do 21 tygodnia ciąży i wystarczą do tego wyniki badań. O ile nic się nie zmieniło. Podzwoń po klinikach, tam prędzej udzielą ci informacji. Bo to już 16 tydzień. Zazwyczaj nawet za granicą aborcja legalnie jest możliwa do 12-14 tygodnia ciąży.

Witam.
Niestety jestem w 16tyg ciąży i dostałam wynik amniopuncji - z Downa. Jestem w Torunia, mój ginekolog przekazał mi wiadomość informując że będę musiała mieć częstsze usg. Gdy powiedzieliśmy z mężem że chcemy terminacji powiedział, że nie ma w Polsce takiej możliwości?? Bylismy bardzo zdziwieni ale on niemalże wyrzucił nas z gabinetu i powiedział że mamy się radzić innego ginekologa jak chcemy.. jesteśmy w szoku ostatnie 2 tygodnie to był dla nas dramat, ale zdążyliśmy podjąć decyzję co do tej ewentualności. Mam pytanie czy któraś z Was miała usuwane ciążę z tego powodu? Dodam że mój mąż ma w rodzinie 2 przypadki i po rozmowie z tymi rodzinami sami nam doradzili taką decyzję żeby zaoszczędzić cierpienia sobie i dziecku... Proszę o nazwiska lekarzy którzy się tego podejmą nieważne gdzie w Polsce.
Może jeszcze zastanowić się nad decyzja ? Czy naprawdę podjeliscie już decyzję że chcecie usunąć ? Bardzo mi przykro z tego powodu jaka spotkała Was

Za granicą to przed samym porodem można wykonać aborcję. W Polsce przeważnie do 24 tygodnia. Przecież wyniki amniopunkcji przeważnie są koło 20 tygodnia. A wcześniej ciężko uzyskac zgodę na terminacje, bo sam obraz USG nie jest podstawą do tego. Jestem ciekawa jak się sprawą zakończyła! Bo faktycznie w Polsce jest problem z uzyskaniem zgody gdy dziecko nie ma wady letalnej.

Rozwiązanie
reklama
Witam.
Autorko, napiszesz jak skończyła się historia?

reklama
Witam.
Informacji musisz poszukać niestety za granicami naszego kraju. Zaostrzenie ustawy antyaborcyjnej spowodowało, że lekarze zwyczajnie się boją nawet poruszać te tematy.

EDIT. Nie doczytałam, że stary temat.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry