reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Bezdech senny u 3 tygodniowego dziecka

mmartax98

Zaciekawiona BB
Cześć, wczoraj miałam sytuację, że włączył się monitor oddechu, gdy poszliśmy do córki nie reagowała na nic, lekko rozbudziła się po szczypaniu po policzku i stopkach, natomiast była cała blada, źrenice były małe jak igły, powieki fioletowe i była wiotka, dosłownie przelewała się przez ręce... ☹️ Zadzwoniłam po pogotowie, ale nim przyjechali dziecko się rozbudziło totalnie w końcu. Przebadali i wszystko było w porządku, powiedzieli że bardzo dobrze, że mamy monitor oddechu, bo to był po prostu bezdech senny .. Chciałam zapytać czy miałyście może takie sytuacje ze swoimi dziećmi? Czy to się powtórzyło jeżeli tak?

reklama
Bezdechy senne nie są rzadkim zjawiskiem, wynikają np z niedojrzałości układu oddechowego ale powodow jest masa. Jak najbardziej może się to powtarzać.
Nie musisz dziecka szczypać, po prostu je gwałtowniej podnieś nie na płasko a pionowo, dmuchaj w buzię ale nie do przesady - podobnie jak przy zanoszeniu (gdzie dzieci od płaczu i emocji "odpływają"...)

Dopytam, czy wiecie coś o tym, że po takich bezdechach szczepienia nie są wskazane bądź szczepienie jest później? Mamy szczepienie 14 stycznia, w poniedziałek dopiero dostanę się do pediatry to o tym wspomnę natomiast nie wiem, czy to nie zwiększa wtedy takich bezdechów, martwię się tym .. dziś dziecko jakby się na chwilę zawiesiło, wpatrzyła się w jeden punkt i przez kilka sekund nie reagowała, nie wiem czy się "zamyśliła" czy to może mieć coś wspólnego z wczorajszym bezdechem ... ☹️

Dopytam, czy wiecie coś o tym, że po takich bezdechach szczepienia nie są wskazane bądź szczepienie jest później? Mamy szczepienie 14 stycznia, w poniedziałek dopiero dostanę się do pediatry to o tym wspomnę natomiast nie wiem, czy to nie zwiększa wtedy takich bezdechów, martwię się tym .. dziś dziecko jakby się na chwilę zawiesiło, wpatrzyła się w jeden punkt i przez kilka sekund nie reagowała, nie wiem czy się "zamyśliła" czy to może mieć coś wspólnego z wczorajszym bezdechem ... ☹️
Nie ma związku. Szczepienia nie powodują bezdechów.

u nas nie bezdech senny, ale afektywny i rozeznałam temat bezdechów dość dokładnie. Mechanizm jest trochę inny, ale mają sporo wspólnego.
Najczęściej jest to skutek niedojrzałego układu nerwowego lub oddechowego. Mija samo z czasem. Dziecko samo "wraca", ale można mu pomóc nagłą zmianą pozycji, dmuchnięciem w tzw. "wąsik" (w to miejsce między ustami a nosem, bodźcem bólowym lub dźwiękowym.
To może się więcej nie powtórzyć, ale zastanówcie się nad monitorem w skarpetce.
Konsultowałam się z kilkoma neurologami (4 🫣)i pediatrami (3🫣)i zgodnie twierdzą, że bezdechy same w sobie nie są wskazaniem do odroczenia szczepień. Przed szczepieniem będziecie mieć kwalifikację i badanie, więc poinformuj lekarza o tym fakcie i przegadajcie problem.
Możecie się wybrać na konsultację do neurologa. W naszym przypadku bardzo pomógł osteopata. Wcześniej ataki zdarzały się co miesiąc, a od września dopiero dzisiaj córka odpłynęła na kilka sekund (wcześniej bezdechy były długie i trwały nawet około minuty, półtorej)

Moja znajoma po konsultacji z lekarzem miała odroczone szczepienia, mała miała bezdechy do 4 miesiąca, później kilka razy miała te zawieszki przy mocnym płaczu, ale teraz już jest wszystko dobrze.

u nas nie bezdech senny, ale afektywny i rozeznałam temat bezdechów dość dokładnie. Mechanizm jest trochę inny, ale mają sporo wspólnego.
Najczęściej jest to skutek niedojrzałego układu nerwowego lub oddechowego. Mija samo z czasem. Dziecko samo "wraca", ale można mu pomóc nagłą zmianą pozycji, dmuchnięciem w tzw. "wąsik" (w to miejsce między ustami a nosem, bodźcem bólowym lub dźwiękowym.
To może się więcej nie powtórzyć, ale zastanówcie się nad monitorem w skarpetce.
Konsultowałam się z kilkoma neurologami (4 🫣)i pediatrami (3🫣)i zgodnie twierdzą, że bezdechy same w sobie nie są wskazaniem do odroczenia szczepień. Przed szczepieniem będziecie mieć kwalifikację i badanie, więc poinformuj lekarza o tym fakcie i przegadajcie problem.
Możecie się wybrać na konsultację do neurologa. W naszym przypadku bardzo pomógł osteopata. Wcześniej ataki zdarzały się co miesiąc, a od września dopiero dzisiaj córka odpłynęła na kilka sekund (wcześniej bezdechy były długie i trwały nawet około minuty, półtorej)
Tak, mam właśnie taki zamiar wybrać się do neurologa, będę spokojniejsza jak zostanie przebadana. Na pewno przed szczepieniem o tym powiem, w poniedziałek też umówię pediatrę, bo np też mnie martwi to jak oddycha podczas snu, tzn. raz bardzo szybko, raz wolniej. Nie wiem czy już jestem przewrażliwiona czy to normalne.. to moje pierwsze dziecko i wątpliwości i obaw pełno 🫣

reklama
Tak, mam właśnie taki zamiar wybrać się do neurologa, będę spokojniejsza jak zostanie przebadana. Na pewno przed szczepieniem o tym powiem, w poniedziałek też umówię pediatrę, bo np też mnie martwi to jak oddycha podczas snu, tzn. raz bardzo szybko, raz wolniej. Nie wiem czy już jestem przewrażliwiona czy to normalne.. to moje pierwsze dziecko i wątpliwości i obaw pełno 🫣

Szybko czy ciężej?
Bo noworodki i niemowlaki mają czasem tzw sapkę.

Ostatnia edycja:
Do góry