• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Proszę o pomoc zbiórka pomagam.pl

Wiesz wkurza mnie takie coś ja cały czas z dziećmi siedzę nie miałam możliwości iść gdzieś do pracy
a mnie wkurza Twoje podejście. Ja nie mogłam sobie pozwolić na luksus "siedzenia" z dzieckiem i na patologię ciąży 3 dni przed porodem jechałam z laptopem, a miesiąc po porodzie z dzieckiem w chuście, siedząc na piłce klepałam dokumenty do pracy. Na dziecko też mogłam sobie pozwolić dopiero bliżej 40tki niż 30tki. Mąż cudowny i zaangażowany, ale ma pracę taką, która wymaga okresowo dużego większego zaangażowania niż etat i delegacji. I uwaga! Też nie mam nikogo do pomocy, więc muszę zarobić na nianię, która kilkanaście godzin w tygodniu mnie odciąża, właśnie po to, żebym mogła na nią zarobić. Trę nosem po podłodze, żeby ogarnąć życie zawodowe i domowe. Oraz uwaga nr 2! Mieszkam na wsi, 20 km od miasta.
Czasem marzy mi się bezrobocie i "zwykłe" siedzenie z dzieckiem w domu 🫩

Naprawdę rozumiem pewne zależności (np. szklany sufit, tunelowe myślenie wskutek wychowania w biedzie i jej dziedziczenie), ale w dzisiejszych czasach dostęp do wiedzy, rozwijania kompetencji wszelakich jest tak łatwy, że naprawdę da się wyjść z pewnych schematów. Może powinnaś zacząć od terapii, żeby zrozumieć co się z Tobą dzieje (wyuczona bezradność, dzieci pomimo braku warunków finansowych, może brak umiejętności społecznych). Wybacz, ale nie mieszkasz w głębi Puszczy Kampinoskiej ani w głębokich Bieszczadach. Masz możliwości, ale ich nie widzisz i boisz się wyjść ze strefy komfortu. Tak Ci wygodnie- ok- to tak siedź, ale wyciągaj ręki po cudze pieniądze. Zastanów się jakie życie pokazujesz swoim dzieciom. Dzieci uczą się przez obserwację. Pokaż im, że się da. To Twój obowiązek jako matki.

reklama
Ale ja czegos nie rozumiem… masz sytuacje dokladnie taka sama jak 90% spoleczenstwa, gdzie pracuje sie na zmiany. Rozne zmiany. Gdzie 2 rodzicow pracuje. Jedno z nich zwykle wtedy sie poswieca i bierze mniejszy etat, jesli nie maja mozliwosci pracy na tyle zmianowej, zeby sie podzielic opieka. 2 starszych dzieciakow, gdzie mozna rozwazyc odbior mlodszego z przedszkola. Mozna, nie trzeba. Jesli ta opcja odpada- praca jest wszedzie. Serio. Wszedzie. W marketach oddajac dziecko na 6-7 do przedszkola bo tak sa czynne przedszkola o 8-9 jestes w pracy. Przy zlych wiatrach i trasportach. Przy dobrych o 7:30. Do 13 wyrabiasz pol etatu i masz 3 godz na dojexhanie na 16 do przedszkola. 3 godziny! Z autobusami co 1,5 lapiesz sie az na dwa! To jak z taka opcja mowisz, ze nie mozna? Gdzie tu nie mozna? Gdzie tu nierealne? W sensie nie rozumiem. Nie mozesz, czy nie chcesz? Mialas tu rozpisane konkrety, padlo wiele podpowiedzi, ktore trzeba tylko wprowadzic w zycie i moglaby je wykonywac samotna matka bez ojca, ktory ja zmieni. Ty masz w pakiecie meza, wiec ogarniajac jego zmiany i Twoje, gdzie on np konczy o 14 masz jeszcze zapas na Twoja dluzsza zmiane niz pol etatu. Gdzie tu sie nie da? No nie mas dobrych wymowek bo ich po prostu nie ma!

Dziewczyny to nie ma sensu,ona chce pieniędzy a nie dobrych rad.Sprawdziłam ogłoszenia na OLX,jest dużo propozycji pracy na 1/2 lub 3/4 etatu.Raz dziewczyna pisze,że mąż pracuje od 4-17 lub 8-20,za chwilę,że do 23.Mąż ponoć zaczął pracę od 1.12 jako kierowca.Znalazłam ogloszenie "praca dla kierowcy do rozwożenia jedzenia Tylko godziny nocne 21-5 ,nawet auto firmowe dają i możliwość korzystania prywatnie.Cały dzień wtedy miała by na to żeby pracować nawet na cały etat.Ja pracuję w gastronomii, największy ruch jest w weekend, przychodzą dziewczyny i zasuwają od otwarcia do zamknięcia w soboty i niedziele.Z różnych powodów nie mogą pracować w tygodniu.Da się tylko trzeba CHCIEĆ.To jest słowo klucz.Dziewczyna bez wstydu,bez ambicji tylko "daj". Dać można chorym,poszkodowanym w wypadkach, pożarach itd a nie NIEROBOM, żerującym na dobrym sercu innych.

Kiedyś była taka wersja amerykańska, oglądałam 🤣
Tam coś mówili i autokar odjeżdżał 😁 ponoć właśnie spłacali kredyty i od postaw chatę Stawiali (czytałam na necie)
„Bus driver, move that bus!” 😁 Ale jak ktoś już wspomniał, po latach obnażyli prawdę. Tak budowali te domy, że te biedne rodziny nie było potem stać na ich utrzymanie 🙄 Ale program był fajny „Extreme Makeover Home Editon”.

Dziewczyny to nie ma sensu,ona chce pieniędzy a nie dobrych rad.Sprawdziłam ogłoszenia na OLX,jest dużo propozycji pracy na 1/2 lub 3/4 etatu.Raz dziewczyna pisze,że mąż pracuje od 4-17 lub 8-20,za chwilę,że do 23.Mąż ponoć zaczął pracę od 1.12 jako kierowca.Znalazłam ogloszenie "praca dla kierowcy do rozwożenia jedzenia Tylko godziny nocne 21-5 ,nawet auto firmowe dają i możliwość korzystania prywatnie.Cały dzień wtedy miała by na to żeby pracować nawet na cały etat.Ja pracuję w gastronomii, największy ruch jest w weekend, przychodzą dziewczyny i zasuwają od otwarcia do zamknięcia w soboty i niedziele.Z różnych powodów nie mogą pracować w tygodniu.Da się tylko trzeba CHCIEĆ.To jest słowo klucz.Dziewczyna bez wstydu,bez ambicji tylko "daj". Dać można chorym,poszkodowanym w wypadkach, pożarach itd a nie NIEROBOM, żerującym na dobrym sercu innych.
W miejskiej komunikacji robi dziennie co innego raz na południe raz na rano z dnia na dzien się dowiaduje.

Jeśli nie wiesz to po co piszesz tak. Dobrze że Ty masz taką fajną pracę.

Czy mogę dołączyć do grona frajerem mieszkających na wsi? Pracuje od 7 do 19 lub od 19 do 7, mąż 8-16, babcie 200km dalej. Mamy cały etat, dzieci w placówkach w różnych wsiach, zajęcia dodatkowe dla starszego i pchamy ten syf. Żeby ogarnąć życie nawet odświeżyłam prawo jazdy. Wczoraj jak tak jechałam z jednego punktu do drugiego to się zastanawiałam co w życiu mi nie wyszło, że nie potrafię prosić o pomoc bo autorka potrafi i zrzutkę założyć, i pewnie w gminie albo gopsie coś ogarnąć. Jeden rodzic pracujący przy trójce dzieci to jednak spory luksus w tych czasach. Mnie na to nie stać. Tak mi się ulało. A autorce radzę coś wymyślić bo na profilu fb Cebule ze zrzutka.pl tylko czekają na podobne akcje, a tam w komentarzach mają mniej litości niż tu.

W miejskiej komunikacji robi dziennie co innego raz na południe raz na rano z dnia na dzien się dowiaduje.
Ale Ty mozesz mimo jego zmian pracowac na pol etatu np 9-13 gdzie daje Ci mozliwosc zaprowadzenia najmlodszego i zdazysz odebrac go do 16 z placowki. Uzupelnia to te 2000 ktore Wam sie obnizyly. Czemu tego nie ruszysz?
Jesli maz ma zmiane, ktora Wam nie sluzy, czemu nie poszuka gdzies indziej pracy gdzue beda bardziej dogodne?

To nie jest tak, ze ktos ma fajna prace.. kazda praca ma swoje plusy i minusy. Ale nikt z nas tutaj nie usiadl na tylku w domu i nie powiedzial „niee, to mi nie pasuje, no trudno bede bezrobotna”. Kazdy szukal do skutku.

reklama
@marta18691, no dobra to jaki masz plan?
Do pracy nie pójdziesz, w Mopsie za dużo dokumentów do wypełnienia więc jaki plan C?

Oprócz o swojej wygodzie myślałaś o dzieciach? Lada moment starsze dziewczynki będą nastolatkami, skąd weźmiesz na kino,kosmetyki, wyjście na pizze z koleżankami dla nich? Nie wspomnę o droższych rzeczach jak telefon czy wyjazd na studia...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry