93kora
Moderator
Ogólnie pęcherzyk ciążowy powinien być widoczny przy becie z rzędu 1000, jeśli nie ma to powinien się lekarzowi włączyć alarm z podejrzeniem ciąży pozamacicznej. Serce startuje przy becie 10.000/powyżej.U mnie w 6+1 i z OM i z USG nie było widać nic w pęcherzyku, miał 12,1mm. A dzień wcześniej u prowadzącego był zamazany kształt pecherzyka żółtkowego - po wizycie na następny dzień dostałam plamienia, więc pojechałam na izbę i tam wieści, że pusty pęcherzyk, ale dostałam luteinę i miałam czekać na kolejną wizytę u prowadzącego, którą miałam za dwa tygodnie. Byłam mocno zestresowana, bo w dwóch poprzednich ciążach już w 5+3 było ciałko żółte i nawet maleńki zarodek. Byłam praktycznie pewna, że nic z tego nie będzie, że ciąża się nie rozwija i skończy się na pustym jaju, hcg miałam ogromne, bo koło 30tys. Poczekałam na wizytę i okazało się, że wszystko w porządku, był zarodek z bijącym serduszkiem, wymiary odpowiadały temu z miesiączki. Także widać, że na tych pierwszych etapach ciąża może rozwijać się w różnym tempie, u jednych zarodek k serduszko jest wcześniej, u innych później, nie sugeruj się też hcg - że niby powyżej 1000 pęcherzyk z pęcherzykiem żółtkowym a 10000 tyś. serduszko - to są minimalne wartości i jesli masz wyższe nie oznacza to, że jest coś nie tak. Trzymam kciuki, żeby było dobrze![]()
To wszystko zależy od tego kiedy była owulacja. Bo można domniemać kiedy była a może być tak, że się przesunęła nawet o tydzień czasu i miesiączka już nie wystąpi w przewidywanym terminie.
Są takie przypadki jak Twój i wszystko kończy się dobrze ale są też takie, które niestety kończy się poronieniem.