• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wędzidełko 2 miesięczny bobas

Hej wszystkim,
mam totalny mętlik w głowie i chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia.
Byłam z 2-miesięcznym dzieckiem u neurologopedy i zasugerowała podcięcie wędzidełka pod językiem. Z kolei mój maluch ogólnie bardzo ładnie je, nie ma problemów z ssaniem ani przy karmieniu.
Dla porównania byłam też u pediatry i tam usłyszałam, że w moim przypadku nie ma potrzeby podcinania.
I teraz nie wiem co robić… Czy iść w to czy jednak odpuścić?
Czy Wasze dzieci miały podcinane wędzidełko?
Jak to u Was wyglądało po zabiegu?
Czy były jakieś skutki uboczne albo problemy później?
Będę wdzięczna za każde doświadczenia, bo naprawdę nie wiem jaką decyzję podjąć.

reklama
Hej wszystkim,
Byłam z 2-miesięcznym dzieckiem u neurologopedy i zasugerowała podcięcie wędzidełka pod językiem. Z kolei mój maluch ogólnie bardzo ładnie je, nie ma problemów z ssaniem ani przy karmieniu.
Dla porównania byłam też u pediatry i tam usłyszałam, że w moim przypadku nie ma potrzeby podcinania.
Będę wdzięczna za każde doświadczenia, bo naprawdę nie wiem jaką decyzję podjąć.
Mój syn miał podcięte zaraz po porodzie, z kolei szwagier do dziś chodzi z niepodcietym bo jego mama nie wiedziała że takie ma, też ładnie jadł i ssal ( tak opowiadała) ale ma problemy z wymową tzn. lekko sepleni. Co do takich spraw lepiej konsultować się że specjalistą w danej dziedzinie,pediatra oczywiście lekarz ale taki raczej ogólny .

Hej wszystkim,
Aha i jeszcze jedno, żadnych skutków ubocznych,żadnych problemów nie było.

Na wizycie patronazowej położna od razu zwróciła uwagę że syn ma krótkie wędzidełko i kazała udać się do neurologopedy, która również stwierdziła że wędzidełko do podcięcia.
Synek nie miał problemów z ssaniem i ładnie przybierał na wadze, zabieg został wykonany jak miał 5 miesięcy, robi się to bez znieczulenia, trwa dosłownie kilka sekund, chwila płaczu i po sprawie.
Nie kazali nic robić, Pani doktor stwierdziła że samo karmienie działa jak masaż, także dostosowaliśmy się i wszystko pięknie się zagoiło.
Synek po zabiegu praktycznie tylko chwilę płakał poza tym nic się nie działo.
Wiadomo że jako mama jesteś przerażona, ja też byłam 🙂
Jeśli masz obawy to może skonsuluj z innym neurologopeda, u nas akurat położna, pediatra i neurologopeda były tego samego zdania i było o wiele łatwiej podjąć decyzję.

Moj syn też ładnie jadł. Ale po podcięciu było o niebo lepiej :) a też niektórzy nam mówili żeby podcinać, a inni że nie trzeba. Za to to, jak dzień po podcięciu puściło mu napięcie w barkach to bylo widać gołym okiem.

Dla mnie opinia neurologopedy byłaby tu najważniejsza. Czym szybciej zostanie wykonany zabieg, tym lepiej. Córka miała w pierwszych tygodniach życia, wszystko bez problemu się zagoiło i nie ma żadnych problemów.

Mój synek miał stwierdzone wędzidełko typu 2 przez neurologopedę po porodzie. Z karmieniem nie miałam problemu, ale miałam wrażenie, że trochę płytko łapie pierś. 2 miesiące się zastanawiałam czy podciąć, bo sobie ładnie radził z jedzeniem i miał zamkniętą buzię podczas snu, ale jak odchylałam wargi to język chciał się pionizować ale wędzidełko trzymało go nisko. Po podcięciu język pięknie na górze jest podczas snu🙂 cięcie było szybciutko w nosidełku zrobione- chyba było jakieś znieczulenie było podane o ile dobrze pamiętam. Synek nawet nie był jakiś marudny po tym. Zagoiło się super. Masaży żadnych nie zrobiłam:)

reklama
Warto iść na konsultacje do kolejnej osoby, polecanej od wędzidełek. Moje dziecko miało cięcie w 2 i 3 mies (mniej zachowawcze i dwa naraz) i ciesze sie 🙏🏻

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry