Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.

, też się właśnie zastanawiam czy która z tych szczepionek jest najbezpieczniejsza i co ewentualnie zrobić żeby ominąć to szczepienie :-(.Jestem wściekła na te obowiązkowe szczepienia bo to moje dziecko jest i to ja powinnam decydować na co szczepić na co nie
.
.

Moja Ania też nie robi "pa,pa" ani "kosi kosi". Jedynie bije sama "brawo". Czasem łapką machnie jakby chciała zrobić "pa pa".1 lutego skończy 11 m-cy ,ale ja jakoś tym się nie martwię. Każde dziecko ma swój czas,w którym zdobywa nowe umiejętności. Jak dziewczyny pisały na forum,że ich maleństwa się przewracają,turlają to moja Ania nawet głowy nie podnosiła. Jak sama zaczęła się turlać to inne Marcjaniątka już dobrze siedziały. Teraz niektóre maluchy stawiają swoje pierwsze kroczki,a moja dobrze nauczyła się raczkować. Dopiero teraz zaczyna sama wstawać i podpierać się. Wychodzę z założenia,że rozwija się w swoim tempie i nie ma się co martwić na zapas. Chodzę do swojego pediatry i on zawsze ją dokładnie bada. Jeśli byłoby coś nie tak na pewno zwróciłby mi na to uwagę. Jeśli sama coś bym zauważyła to powiadomiłabym go o tym. Jeśli się czymś martwisz po prostu zapytaj na następnej wizycieMadzik , Spring macie racje chyba muszę wyluzować![]()
Mam jeszcze jedno pytanie mój Kacperek za dwa dni kończy 10 miesięcy a jeszcze nie robi kosi kosi ani papa , ze trzy razy udało u się pojedynczo klasną w rączki i ze dwa może machnął nie udolnie rączką a jak go próbuje uczyć to tylko na mnie patrzy jak na głupią i się śmieje albo nic nie robi.Gdzieś przeczytałam że dzieci z autyzmem nie robią papa ani kosi kosi i nie wiem czy powinna się martwić czy jeszcze ma czas żeby się nauczyć? Nie wiem chyba jestem przewrażliwiona![]()
Powiem Ci jeszcze,że początkowo porównywałam rozwój Ani z rozwojem Jasia i też się trochę stresowałam,że dziewczynka,a jednak troszkę później zdobywała nowe umiejętności,a potem puknęłam się w głowę i wyluzowałam:-)

autyzm to jest złożone zaburzenie, muszą być nieprawidłowości w 3 podstawowych sferach życia: komunikacja, kontakty społeczne i emocje....

rozwój intelektualny leży
za to gada jak najęta