U mnie pierwsze dziecko w wieku 30 lat, drugie będzie tuż przed 32 urodzinami. Mam siłę, cierpliwość, chęci żeby je wychować i stabilną sytuację życiową i finansową (wiadomo, zawsze może cokolwiek się wydarzyć nieprzewidzianego, ale staram się nie przejmować rzeczami, na które nie mam wpływu). Dość długo się wachalam, czy ja w ogóle chcę mieć dziecko, tzn chciałam, ale przerażała mnie ta odpowiedzialność, że mogę być złą mamą, nie poradzić sobie itd.. Jak urodziłam pierwsze to od razu zdecydowałam się na drugie, niczego nie żałuję

. Zobacz sobie, jaka teraz jest średnia w Europie na urodzenie pierwszego dziecka, ja pytałam nawet mojej położnej, czy ja nie jestem stara na dziecko, śmiała się, że nie.
Ciąża w każdym wieku ma jakieś wady i zalety, rob tak, jak uważasz, że będzie dla ciebie dobrze, ale faktycznie- jeśli twoja decyzja miałaby zależeć od presji społecznej, partnera itd to nie rób sobie dziecka! To jest ogromny wysiłek i mnóstwo pracy.
Jeśli chodzi o kwestie biologiczne to tak, trochę spada w pewnym wieku rezerwa jajnikowa, możesz mieć problemy z zajściem, może to dłużej trwac- ale młode dziewczyny też doświadczają takich problemów. Duże znaczenie ma tryb życia, nałogi, odżywianie itd.. 31 latka w latach 80 to już była stara kobieta, teraz to wygląda zupełnie inaczej.