reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Agenezja przewodu żylnego płodu

U mojego dzieciątka wykryto dość późno (25 tyg ciąży) agenezja przewodu żylnego typ zewnątrzwatrobowy, znaczne powiększenie żyły głównej dolnej oraz kardiomegalie - powiększone serce (to wszystko spowodowane przez agenezję). Test pappa w I trymestrze dał niskie ryzyko, ogólnie wszystkie inne parametry w normie. Płód prawidłowo się rozwija. Pani doktor - kardiolog dzieciecy, pediatra i ginekolog (najlepsza w okolicy) powiedziała mi że Maluch trzyma się dobrze, nie ma obrzęków oraz innych znacznych odchyleń od normy. Zalecany poród w ośrodku referencyjnym. Bardzo bym prosiła żeby ktoś opisał mi swoje doświadczenie z takim rozpoznaniem u swojego maleństwa. Wiem że ta przypadłość występuje bardzo rzadko, 1 na 2500 urodzonych dzieci. Bardzo się stresuje, boję się że może dojść do obrzęków oraz niewydolności krążenia malucha w łonie.. Po urodzeniu dziecka może się okazać że przez złe przepływy mogło dojść do przetok które trzeba operować. Jestem pod stałą kontrolą swojego lekarza prowadzącego oraz specjalisty kardiologii. Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Czy powinnam zrobić aminopunkcje?

reklama
Nie byłam w takiej sytuacji, ale z innych powodów musiałam kontrolować serce Malucha w czasie ciąży.
Z całego serca polecam wizytę u prof. Dangel, na pewno Wam wiele wyjaśni. Powodzenia!

Dzień dobry. Mało jest wpisów odnośnie agenezji przewodu żylnego. Ja wczoraj usłyszałam takie rozpoznanie u swojego Maleństwa (tydzień 12+4). Czy ktoś jeszcze borykał się z podobną sytuacją i może opisać, jak się u Waszych pociech skończyło? Jestem załamana.

Dzień dobry. Mało jest wpisów odnośnie agenezji przewodu żylnego. Ja wczoraj usłyszałam takie rozpoznanie u swojego Maleństwa (tydzień 12+4). Czy ktoś jeszcze borykał się z podobną sytuacją i może opisać, jak się u Waszych pociech skończyło? Jestem załamana.
@ankot17 U mojego synka na badaniach prenatalnych 1go trymestru też wykryto agenezję przewodu żylnego. W 2gim trymestrze miał zrobione echo serca i diagnoza się potwierdziła (typ II). Ciąża przebiegła bez żadnych problemów i synek urodził się zdrowy. Po porodzie nie miał żadnych problemów ze zdrowiem. Trzymam kciuki za Twoje maleństwo.

@ankot17 U mojego synka na badaniach prenatalnych 1go trymestru też wykryto agenezję przewodu żylnego. W 2gim trymestrze miał zrobione echo serca i diagnoza się potwierdziła (typ II). Ciąża przebiegła bez żadnych problemów i synek urodził się zdrowy. Po porodzie nie miał żadnych problemów ze zdrowiem. Trzymam kciuki za Twoje maleństwo.

Dziękuję za odpowiedź. Przede mną jeszcze badanie połówkowe i echo za 8 tygodni. Lekarze niewiele mi mówia, temat jest dla nich trochę obcy. Czytałam, że czasem agenezja może być powiązana z innymi wadami wrodzonymi. Czy po porodzie dziecko ma robione jakieś badania genetyczne?

Do góry