• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Aktywnie w pracy

Weryfikacja dlatego, że była wypłata, zasiłek macierzyński i później zasiłek chorobowy. Niestety przy aktywnie w pracy ZUS w zasadzie weryfikuje co miesiąc wysokość odprowadzanych składek 🫣
Trzeba po prostu czekać i co jakiś czas możesz na pue wysyłać zapytanie o stan sprawy
Tak właśnie podejrzewałam ale aktywnie w pracy normalnie się należy tylko po prostu dłużej będzie trwało? Nie miałam przerwy w zatrudnieniu, mam UOP na czas nieokreślony

reklama
Tak właśnie podejrzewałam ale aktywnie w pracy normalnie się należy tylko po prostu dłużej będzie trwało? Nie miałam przerwy w zatrudnieniu, mam UOP na czas nieokreślony
Tak, przysługuje wam aktywnie w pracy jeśli i Ty i ojciec dziecka pracujecie jak wcześniej
Tylko no niestety ZUS bardzo te wypłaty weryfikuje, a mają na to 30 dni i stad robią się nieustannie opóźnienia

Tak jak teraz sprawdzam - to ZUS pisze, że sprawdzają przede wszystkim aktywność zawodową obojga rodziców.

i jest odpowiedź na pytanie:
Czy „babciowe” będzie wypłacane również w przypadku, gdy mama dziecka poniżej 3 roku życia po urlopie macierzyńskim wróciła do pracy, ale po kilku miesiącach ponownie zaszła w ciążę i przebywa na zwolnieniu lekarskim związanym z ciążą?

Tak, świadczenie aktywni rodzice w pracy (czyli tzw. babciowe) będzie w takiej sytuacji nadal wypłacane. Przerwa w wykonywaniu pracy przez rodzica w związku z chorobą nie będzie wpływać na dalsze pobieranie świadczenia. Zatem rodzic, który jest zatrudniony z podstawą składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe nie mniejszą niż ta określona ustawą, ale pobiera zasiłek chorobowy w czasie zatrudnienia w okresie, gdy przebywa na zwolnieniu lekarskim, nadal będzie uprawniony do świadczenia aktywni rodzice w pracy.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry