reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Autyzm

iwee

Zadomowiona(y)
Witam wszystkich:) Chcialabym poruszyc nowy watek dotyczacy autyzmu dzieciecego i problemow z tym zwiazanych (opieka, wychowanie, problemy z zachowaniem dziecka, relacje z nieautystycznym rodzenstwem, itp.)
Mam 29 lat i dwojke dzieciaczkow (synka 5,5 lat i coreczke 2 lata). Syn ma zuberzenia autystyczne w stopniu lekkim ( zostal zdiagnozowany w Anglii, gdzie obecnie mieszkamy, kiedy mial 3 lata). Zapraszam wszystkie osoby zainteresowane tematyka do rozmowy. Moze znajda sie tu na forum inne mamy dzieci autystycznych lub z zespolem Aspergera, albo mamy ktore chociazby podejrzewaja zaburzenie rozwoju u swojej pociechy. Sama chetnie podziele sie doswiadczeniem i ewentualna rada. Pozdrawiam:)

reklama
Iwee czy ty wiesz czym się różni autyzm od Zespołu Aspergera? Pisałaś ,że wychowujesz synka z lekkim autyzmem… ja dopiero od niedawna podejrzewam to u mojego 3,5 letniego synka. Ale kompletnie nie wiem jak mam się do tego zabrać, jak i gdzie postawić właściwą diagnozę . więcej o swoim problemie napisałam tam gdzie znalazłam twój link : Smyk
Nie korzystam z innych forów zbyt często a tam zdarzy mi się zglądać. Widze ze przydałaby mi się twoja pomoc…

Lambi z tego co wiem to dzieci z zespolem Aspergera roznia sie od dzieci z autyzmem wysokofunkcjonujacym (lekkim) jedynie tym, ze rozwoj ich mowy nie odbiega od normy. Przy czym u dzieci z autyzmem mowa zawsze jest zaburzona, tzn. pojawia sie bardzo pozno (u mojego synka w wieku 3 lat) albo w ogole. Jesli juz jest to czesto niezgrabna, niewyrazna, dziecko ma problemy z artykulacja niektorych dzwiekow, itp.Wspolne dla aspergera i autyzmu jest to, ze w obu przypadkach ta mowa jest troche dziwna (obsesyjna, powtarzanie zaslyszanych zwrotow, nie zwracanie uwagi na intencje drugiego rozmowcy, odbieranie wszystkiego bardzo doslownie). A tak poza tym to podobno Asperger to nic innego jak wysokofunkcjonujacy autyzm. W takim przypadku prognozy dla dziecka sa naprawde bardzo dobre (wielu ludzi z Asp. koncza studia, podejmuja prace, zakladaja rodziny).
A czy jest cos w zachowaniu synka co Cie niepokoi? Autyzm, czy Asperger to glownie problemy z zachowaniem i komunikacja spoleczna.
Jakbys wiecej chciala sie dowiedziec o tym to polecam strone; Autyzm i pokrewne zaburzenia rozwoju dzieci Tam tez znajdziesz duzo inf o zespole Aspergera.
No a jak masz ochote pogadac to chetnie podziele sie swoim doswiadczeniem:) Mozesz pisac tu lub na moje gg: 927086.
A gdzie w Polsce mieszkasz? Ja mieszkam w Anglii, ale z tego co wiem to w Polsce jest kilka instytucji w zajmujacuch sie wylacznie autyzmem (np. Synapsis w Warszawie) gdzie mozna umowic sie na wizyte i tam badaja dziecko pod katem autyzmu i ewentualnie diagnozuja, i podaja program terapii. Na int. napewno znajdziesz adresy takich instytucji.
A poki co glowa do gory, moze u synka to faktycznie tylko opozniona mowa.. ;-)
Tak jak pisalam najwazniejsze jest to jak sie bawi, jakie ma kontakty z rowniesnikami, itp.
Pozdrawiam

Witajcie dziewczyny.
Mam 8 letnią córeczkę z autyzmem w stopniu lekkim.w tej chwili chodzi do klasy interacyjnej w normalnej masowej szkole i radzi sobie bardzo dobrze;)Zaczęła mówic bardzo pozno majac niecale 4lata.wcześniej nawet nie chciała powatarzac żadnych wyrazów.
Dla sprostowania Synapsis nie zajmuje sie tylko dziecmi autystycznymi.Głównie zajmuje się dziecmi z zespołemDowna i uposledzonymi,ale z autyzmem również.Moja córka była diagnozowana w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie gdy miała 4 lata i do tej pory jest pod opieka specjalistów z Centrum.
Lambi skąd jestes?może Ci jakos pomogę z diagnozą itd.tymbardziej że mieszkam w Polsce niedaleko Warszawy i mam spore doświadczenie z różnymi instytucjami i formalnościami;)))
Pozdrawiam;)
Anka

Witaj iwee myślałam że coś więcej napiszesz w tym wątku alemoże masz jakies problemy z kompem?chciałam zapytac czy Twój synek nie był zazdrosny o rodzeństwo?chodzi do przedszkola czy do szkoły?

Witam! iwee Czy mógłbym Cię prosić żebyś napisała coś na temat, akceptacji autystycznych dzieci w Anglii, To znaczy jak to jest z pieką medyczną, pomocą socjalną, terapią, czy szkołą?
Szukam alternatywy bo niestety w Polsce jest z tym beznadziejnie, a w perspektywie mam możliwość wyjazdu do Liverpoolu z rodziną
pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź

Witam! iwee Czy mógłbym Cię prosić żebyś napisała coś na temat, akceptacji autystycznych dzieci w Anglii, To znaczy jak to jest z pieką medyczną, pomocą socjalną, terapią, czy szkołą?
Szukam alternatywy bo niestety w Polsce jest z tym beznadziejnie, a w perspektywie mam możliwość wyjazdu do Liverpoolu z rodziną
pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź

patroll a skad jestes?moze ja cos pomoge poki jestescie w Polce?

Witam!
Mieszkamy w małej miejscowości koło Ożarowa Maz.w sumie nie daleko Warszawy od zachodniej strony.
Kacperek należy do Fundacji pięć razy w tygodniu ma logopedę i raz w tygodniu psychologa ,do tego przedszkole integracyjne z którego chcą nas się pozbyć, a szkoły dla dzieci z Autyzmem nie ma w pobliżu , dlatego pytałem jak to jest w innym bardziej cywilizowanym kraju.
Są Firmy bo tak to trzeba nazwać które oferują odpowiednią ilość i jakość terapii dla dzieci autystycznych w Warszawie które zapewniają znaczne postępy, ale to koszt rzędu 4000zł m/c więc to luksus dla bogatych. Mam przyjaciół w Liverpoolu wyjechali pół roku temu i mogą załatwić mi pracę i mieszkanie stąd moje pytanie odnośnie standardów dotyczących dzieci autystycznych w UK
pozdrawiam

Rozumiem.ja mieszkam po drugiej stronie Wawy-za Mińskiem Maz.Ja ze swoja Paulina jezdziłam do Centrum Zdrowia Dziecka w Miedzylesiu na progrma dla dzieci autystycznych.
Ale co do szkoly-owszem jakas klasa integracyjna czy szkola,ale nie pchajcie dziecko w srodowisko tylko autystow bo zrobicie mu tym krzyde.musi jak najwiecej przebywac miedzy zdrowymi ludzmi,żeby uczyło sie relacji społecznych itd.
Mozecie sobie załatwic SUO-specjalistyczne usługi opiekuncze dla dzici z autyzmem.to sie zalatwai w opiece społecznej.ustawe znajdziecie w necie.polega to na tym ze do domu przychodzi terpeutka tak ok.4godz dziennie(to zalezy od ilosci godzin przyznanych) codziennie.i pracuje z dzieckiem sam na sam na wszytskimi sferami.My mamy taka terapeutke od prawie 5 lat i to w duzej mierze dzieki niej moja córka tyle osiagneła i jest w takim stanie.oczywiscie jedzilysmy do pedagoga,logopedy-teraz jezdzimy kontroonie co 2-3mieisace do psychiatry,pedagoga,psychologa,logopedy.do tego corka w szkole raz w tygodniu ma zajecia z logopeda i pedagogiem.i chdzi do klasy integracyjnej-pierwszej w historii naszej szkoly w Mrozach.wszytsko sie da załatwic,ale duzo zalezy od Was i władz lokalnych.jezeli chciecie cos wiecej wiedziec to chetnie odpowiem.powodzenia!

reklama
Witam:)
Patroll w Anglii jesli chodzi o terapie to jest tu naprawde kiepsko:no:prawdopodobnie, a raczej napewno mielibyscie jej znacznie mniej niz teraz macie w Polsce. Jedynie co mozna zrobic to zapisac dziecko prywatnie na konie i to tyle. Od rzadu nic nie ma:no:

Z drugiej strony ja jestem bardzo zadowolona z tutejszej edukacji. Moj syn -autyzm lekki) ma 5 (w maju 6) lat i chodzi do zwyklej szkoly. Tu dzieci zaczynaja szkole majac 4 lata. Daniel w szkole ma ma swoja nauczycielke ktora z nim pracuje, ma tez tez program nauczania i program logopedyczny dopasowany do jego potrzeb. W szkole regularnie sa sprawdzane jego postepy przez logopede. Musze powiedziec ze Daniel odkad zaczal szkole zrobil naprawde niesamowite postepy w kazdej dziedzinie (szczegolnie mowa i komunikacja spoleczne|), wiec ta szkola to taka jego troche terapia. Dzieci z glebszym autyzmem chodza do szkol specjalnych, ktore podobno tez sa tu bardzo dobre. Poza tym dostajemy pieniadze od rzadu dla syna tzw. disability liveing allowence i to jest ok. 45£ na tydzien. Sa to pieniadze dla ludzi specjalnej troski. Stawka zalezna jest od stopnia uposledzenia (choroby) dziecka. Sa 3 stopnie, dla mojego syna przydzielili 2 stopien. Mysle ze tego nie mielibysmy w Polsce....

Tak wiec jak sam widzisz i tu w Anglii sa plusy i minusy... Nie wiem co ci doradzic, co dla Kacpra byloby lepsze... A czy zajecia ktore teraz ma w Polsce przynosza rezultaty? Jaki glebokie sa jego zaburzenia?

Jesli masz jeszcze jakies pytania to smialo pisz... mam nadzieje ze troszke pomoglam. Pozdrawiam serdecznie:blink:

Do góry