reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Badania, Wizyty, USG :)

Kamisia871 zespół Downa to najlżejsza trisomia która może się trafić z tych trzech które badają z krwii i potem usg. Ja nie robiłam z tych samych powodów co ty. I tak nie usunę, ale teraz sobie pomyślałam czy gdyby to była trisomia inna niż ZD i dziecko zmarloby przed urodzeniem czy lekarze by to zbadali? Chyba tak i przy kolejnej ciąży badania byłyby za free.

Myślę,że szukali by przyczyny więc wszystkie badania wchodziły by w grę,tak mi sie wydaje. Ale nie myślmy o takich scenariuszach :-)

reklama
Dziewczyny, usg prenatalne, zwane też genetycznym to zwykłe usg tylko wykonane na dobrym sprzęcie. W trakcie takiego badania lekarz może dokładnie sprawdzić przezierność karku i obecność kości nosowej (w I trymestrze), a także ustalić obecność i prawidłowość budowy innych ważnych narządów, m.in. serca, budowę pępowiny (czy nie ma przepukliny, czy nie jest przyrośnięta np do błon płodowych), przepływy żylne i tętnicze. Ja tez bym nie usunęła ciąży mimo stwierdzonych wad genetycznych ale są również wady które można naprawić jeszcze przed urodzeniem dziecka. Dlatego wykonuję te badania. NFZ refunduje po jednym usg prenatalnym w trymestrze czyli teraz 11-14 tc, następne będzie połówkowe ok 20 tyg i potem chyba coś ok 30 tyg.
Ja mam jeszcze inną sytuację, gdyż chodzę do jednego gina na NFZ, a do drugiej pani dr prywatnie. Dlaczego spytacie ;) otóż mam bardzo złe doświadczenia związane z poprzednim porodem i wiem, że mając lekarza pracującego w danym szpitalu jest się inaczej traktowanym niż jak się przychodzi z ulicy. Tak było bynajmniej w moim przypadku - chodziłam wtedy tylko na NFZ do tego lekarza w przychodni osiedlowej. Ogólnie jestem zadowolona z prowadzenia przez niego ciąży, skierowania na badania i usg też zawsze dawał bez problemu. Tak jest i teraz. Badania mam za darmo, tylko za te drugie wizyty prywatne płacę i usg wykonuje prywatnie bo jest lepszy sprzęt. Koszt niestety spory bo wyzyta u tej pani dr w szpitalu 180 zł, a usg jeszcze gdzie indziej 220. Ale te usg tylko 3 się robi więc dam radę ;)

W dani prywatna służba zdrowia prawie nie istnieje. Trochę mi szkoda bo mimo dobrej opieki jest tu np rejon do położnej i chodzisz gdzie ci każą. Pierwszą miałam super. Poród też mi odbierała. Tylko teraz należę pod inny rejon i nie wiem na kogo trafię więc w rezultacie jakby mi nie podeszła to jej nie zmienię. Usg są dwa przez całą ciąże i już raz prywatnie robiłam. Chciałam sprawdzić serduszko. Tylko to duże miasto a raptem dwa miejsca gdzie robią prywatnie usg. Poprostu tu ludzi dziwi prywatna służba zdrowia bo po co płacić dwa razy i nie ma takiego szalonego popytu jak w Pl.

Judy tu w NL też prywatnie jest rzadko spotykane, i tak jak chcę coś ekstra (pappa) to muszę zapłacić. Co do położnej to mogę wybrać sama jeśli jest więcej niż jedna praktyka w regionie. W pierwszej ciąży tak było, teraz znalazłam tylko jedną firmę więc wyboru nie miałam.
Czy w Danii też musisz mieć ekstra ubezpieczenie żeby rodzic w szpitalu?

Heeej dziewczyny. No my już po badaniach. Dzidzia ma się dobrze ma dopiero 2 i pół cm. :) widzieliśmy nóżki rączki, nawet się ruszalo. :) na prenatalne mam się umówić na 16 lub 17 grudnia. :)

Lilly nie. Wybieram szpital czy dom i jest za free. O ile opieka tu jest taka sobie to szpital klasa. Po porodzie drugiego dziecka wypuszczają po 2-4h. Przy pierwszym max 2 doby. Moja mała straciła puls i urodziła się w bezdechu więc my byliśmy dłużej.
Paulina super wieści :)

reklama
Do góry