• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Bardzo duży odruch ssania

annaa1995

Zaciekawiona BB
Hej!

Mój mały bobas w piątek będzie miał pięć tygodni, jest na mleku modyfikowanym. Zjada średnio 90-120 ml co 3h. Różnie się zdarza. Jest tylko jeden problem. Mały zaraz po zjedzeniu trochę przysypia za chwilę otwiera oczy i domaga się jeszcze! A wiem, że jest najedzony. Czy to tak silny odruch ssania? Bo fakt jak dam smoczka to ciągnie go tak jakby cały dzień nie jadl..i tak się domaga cały czas i jakby szuka butli... Jak to zniwelować? Bo on wtedy bardzo się denerwuje

reklama
Już pewnie się powtarzam, U nas był to objaw refluksu.
Po odłożeniu pokarm się wraca i jest zgaga, więc dziecko chce więcej mleka, by odczuć ulgę. Ale to tylko problem potęguje.

Mój też nie ulewał zbyt mocno. Czasem zdarzało mu się, że cienka strużka mleka wypłynęła mu z ust.

@annaa1995 Możesz zacząć od najprostszej rzeczy. Podnieść mu w łóżeczku materac tak, aby głowa była wyżej. Są specjalne kliny do podkładania, ale na początek wystarczy np. podłożyć jakiś koc. Poobserwuj czy będzie lepiej. I koniecznie pilnować odbijania po jedzeniu!
Dodatkowo jeśli jesteście na mm, możecie spróbować zastosować mleko z oznaczeniem AR - ale ja bym zmieniała je stopniowo - ale to najlepiej skonsultować z pediatrą.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry