reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Becikowe od roku 2013 - jedynaki a bliźnięta

[h=4]Szukam szukam i potrzebuje dobrej odpowiedzi :)
A ja mam pytanie do przyszłych Mamuś które może pracują w urzędzie mają bardzo dobry dostęp do informacji.
Jak to będzie rozliczane w 2013 r przy urodzeniu bliźniaków.
Czy urodzenie bliźniaków nie ma to żadnego znaczenia? No w końcu powinno mieć....ale....

"Według nowego projektu nowelizacji ustawy, który na początku roku 2012 trafił do parlamentu, becikowe dla dzieci, które urodziły się po 1 stycznia 2013 roku będzie przyznawane na nieco zmienionych zasadach. Wprowadzony zostanie bowiem miesięczny próg dochodowy na osobę w rodzinie, powyżej którego becikowe nie będzie przysługiwało. Próg ten będzie regularnie (co trzy lata) weryfikowany. Zmiany te dotyczyć będą jednak tylko dzieci, które urodziły się w roku 2013. Oznacza to, że jeśli zostałaś szczęśliwą mamą jeszcze w roku 2012, a starasz się o becikowe już w przyszłym roku, to wniosek ten będzie rozpatrywany na zasadach obowiązujących w roku urodzenia dziecka. Szacuje się, iż w wyniku wprowadzonych zmian około 10% przyszłych rodziców straci prawo do otrzymania becikowego.
"[/h]

reklama
Hej Mamuśki!
Ja w troszkę innym temacie,tzn. też odnośnie dodatkowych pieniążków dla opiekunów bliźniaków-chodzi o drugi dodatek do urlopu wychowawczego. Jestem na urlopie wychowawczym i dostaję zasiłek rodzinny na każde dziecko,a dodatek do urlopu wychowawczego tylko jeden. Odwołałam się od decyzji MOPSu do Samorządowego Kolegium Odwoławczego i SKO przyznało mi rację,że powinna dostawać również 2 dodatki.Także mamusie na wychowawczym -ODWOŁUJCIE SIĘ!!!W razie pytań o szczegóły zaprasazam na priv.

Ostatnia edycja:
Do góry