reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Bilingue jak uczyc wiecej niz jednego jezyka??!

Peugeotka36

szczesliwa mamusia !!!!
Miasto
De Neuss
Witajcie drogie mamy ;)
Czy jest wsrod was mama ktora uczy swe dzieci wiecej niz jednego jezyka ?
W kwietniu urodzi Sue nasza kochana pierwsza corka i JuZ sie zastanawiam jak ja mAm uczyc Ja 3 jezykow ?
Ja polka maz wloch i zyjemy w Uk
Z gory dziekuje za sugestie!!

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Hej nie wiem czy pomogę bo nie mam takiej sytuacji,ale moja koleżanka z pracy ona Łotyszka on z kraju arabskiego a mieszkają a Irlandii. Niestety ich dziecko miało problem z mową ponieważ nie wiedział w jakim języku powinien mówić. Jakiś lekarz doradził im aby mówić do dziecka tylko w 2 językach i takim oto sposobem mały mówi oo rosyjsku i angielsku. Zrezygnowali z arabskiego. Ale może u Ciebie będzie inaczej. Powodzenia:)

Hmmm kurcze arabski sadze trudniejszy niz polski wloski i ang razem wziete ....
tutaj sie spotkalam Z tym tez ze kolezanka mowi Po pl on ang Ale nie znam nikogo z 3 jezykami ,
Na web pisze ze my w naszych jezykach a ang nayczy sie w zlobku I puszczac banku tez Po ang
No Ale chcialabym cos uslyszenia od was COs ma faktach ....
Pozdrowki
Dziekuje za szybka odp ;)

Link , niestety, sie nie wstawi, bo to grupa zamknieta, trzeba poprosic o przyjecie. Na FB , grupa "Dwujezycznosc dziecieca".

W nazwie grupy "dwujezycznosc", ale duzo jest dzieci w podobnej sytuacji, jak u Ciebie :). Duzo merytorycznych porad, polecam :).
A generalnie, to przewaznie wyglada to tak, ze kazde z rodzicow normalnie mowi do dziecka w swoim jezyku, a jezyk kraju "lapie" , idac do zlobka czy gdy zatrudnicie "native" opiekunke. To juz Wasza decyzja, w kazdym razie z praktyki wynika, ze dzieci nie maja problemow z jezykiem kraju, w ktorym zyja, to te "slabsze" jezyki wymagaja "pielegnacji". I nie daj sie straszyc problemami z mowa. To bzdura, dowiedziono, ze mozg dziecka , ktore musi poznac wiecej jezykow, lepiej pracuje i lepiej sie rozwija, bo ma dodatkowa stymulacje. Nie jest powiedziane, ze te dzieci, ktore mialy problemy z mowieniem, nie mialyby ich, gdyby mialy do czynienia tylko z jednym jezykiem.

Ostatnia edycja:
Witaj. Jestem logopedą, więc się wypowiem z punktu widzenia logopedów. Ty mówisz do dziecka tylko w swoim języku, a tata tylko w swoim. Wtedy w mózgu jakby tworzą się dwa osobne zbiory i dziecko nie miesza aż tak dwóch języków. Chodzi tez o psychologiczny aspekt: tylko w języku ojczystym oddawane są najwierniej emocje, dziecko to czuje.
co do trzeciego języka. Można by wprowadzić po pewnym czasie, gdy zaobserwujecie ze mowa w 2 językach rozwija się prawidlowo.
I tak jak ktos pisał powyżej, dziecko u którego prawidlowo rozwija się mowa, poradzi sobie z dwoma językami, a trzeci język za jakiś czas łatwiej przyswoi niż dziecko 1 języczne. Problem pojawia się u dzieci z zaburzeniami mowy (wynikają z innych uwarunkowan), a dwa języki są wtedy dodatkowym utrudnieniem. Dlatego warto, zebys w wieku 1.5 roku zabrała dziecko do logopedy w UK który oceni czy wszystko ok. Mogę w razie potrzeby podać ci namiary na na polskiego logopedę w Londynie, ktory zajmuje się dwujęzycznoscią

Ostatnia edycja:
O chętnie poczytam odpowiedzi u mnie sytuacja jest tego typu ze my z mężem jesteśmy Polakami als mieszkamy w Holandii i nie wyobrażam sobie zęby syn nie mówił i nie pisał pi polsku zaraz kończy 6 m i idzie do żłobka tam z czasem będzie się uczyć Holenderskiego w domu chyba będziemy na własną rękę prócz tego uczyć polskiego :) mam nadzieje ze da rade polski trudny język :D

O chętnie poczytam odpowiedzi u mnie sytuacja jest tego typu ze my z mężem jesteśmy Polakami als mieszkamy w Holandii i nie wyobrażam sobie zęby syn nie mówił i nie pisał pi polsku zaraz kończy 6 m i idzie do żłobka tam z czasem będzie się uczyć Holenderskiego w domu chyba będziemy na własną rękę prócz tego uczyć polskiego :) mam nadzieje ze da rade polski trudny język :D
Spokojnie :). U nas podobna sytuacja, mieszkamy w Danii. W domu mowimy po polsku dunski corka poznala w zlobku itd. . Mowi w dwoch jezykach swobodnie, zaczela wlasnie nauke angielskiego i tez widze, ze bardzo dobrze jej idzie :). Gdy poszla do przedszkola, mielismy regularne spotkania z pania pedagog od mowy. I wyraznie nam powiedziano, ze w domu mamy mowic do dziecka tylko po polsku, dunskim sie nie przejmowac, bo oni sobie z tm sami poradza, my mamy dbac o polski :).

Witaj. Jestem logopedą, więc się wypowiem z punktu widzenia logopedów. Ty mówisz do dziecka tylko w swoim języku, a tata tylko w swoim. Wtedy w mózgu jakby tworzą się dwa osobne zbiory i dziecko nie miesza aż tak dwóch języków. Chodzi tez o psychologiczny aspekt: tylko w języku ojczystym oddawane są najwierniej emocje, dziecko to czuje.
co do trzeciego języka. Można by wprowadzić po pewnym czasie, gdy zaobserwujecie ze mowa w 2 językach rozwija się prawidlowo.
I tak jak ktos pisał powyżej, dziecko u którego prawidlowo rozwija się mowa, poradzi sobie z dwoma językami, a trzeci język za jakiś czas łatwiej przyswoi niż dziecko 1 języczne. Problem pojawia się u dzieci z zaburzeniami mowy (wynikają z innych uwarunkowan), a dwa języki są wtedy dodatkowym utrudnieniem. Dlatego warto, zebys w wieku 1.5 roku zabrała dziecko do logopedy w UK który oceni czy wszystko ok. Mogę w razie potrzeby podać ci namiary na na polskiego logopedę w Londynie, ktory zajmuje się dwujęzycznoscią

Dziekuje bardzo tak poprosze jestes expertem czyki powinnam cie poslychac ,Ale jeszcze raz czyki ja od narodzin w kwietniu mowie do niej po polsku ,maz po wlosku a gdzie i kiedy wcisnac ten angielski ? Myslimy JuZ nawet dla jej dobra zaprowadzuc Ja do zlobka np dwa trzy razy w tyg aby JuZ w wieku 9 mscy zaczynala slyszec angielski no i tak jak mowisz te emocje ze Tylko jeden za na zawsze bedzue jezyk ,ktory?? Angielski ....
Jednak chce by lecac do dziadkow znala polski i wloski tzn chcialabym bo chciec to mozna wiele ...
Dziekuje za odp I poprosze o nr ,kiedys sie udam skoro trzeba ,prosze napisac jaki to wiek aby isc Po raz pierwszy di logopedy?

reklama
Na facebooku wpisz Logopeda Londyn. Dziecko będzie bilingwalne, czyli będzie miało 2 języki ojczyste. Z angielskim bym się trochę wstrzymała, do 2 roku np, jak zobaczycie ze polski i wloski przyswaja dobrze.

Do góry