reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Mitaginka we wtorek idę. Dodatkowo położna poradziła mi nosić całą dobę ortopedyczny pas ciążowy, który podnosi macice do góry i utrzymuje ją w jednej pozycji, podobno bardzo pomocne przy krótkiej szyjce, nawet spać w tym Można. Zamówiłam już a aptece za 150 zł. We wtorek ma przyjść.

Ona Twierdzi że obejmuje ją dookoła i zapobiega napinaniu. I że w Niemczech jest bardzo popularny. Brzuch jest w jednej stałej pozycji cały czas. Odciaza więzadła i zapobiega obniżeniu brzucha.

Mitaginka jakoś milczący dzień mam. Słabo sie czuję.
Żelazo mam brac 2 x dziennie rano i wieczorem i trudno mi sie wyrobić z wzięciem wszystkiego plus odstepy .do tej pory bralam rano najpierw magnez z nospa.
Zdolowala mnie wczorajsza 3 godzinny brak prądu i odmawiam zjedzenia zapasu nabiału (napewno sie popsulo)co wkurza męża .
No i takie tam....

Milly ciekawe z tym pasem...

JUP, też często mam schizy że coś jest zepsute i nic chcę tego jeść, zwłaszcza w ciąży.

Milly, ale ten pas to chyba ma sens przy dużym brzuchu, co? Duży masz brzuch? Bo ja nie :-/

Mitaginka dobrze ,ze nie jestem sama z tymi jedzeniowymi obawami :*
Mojego kochanego męża denerwuje tym,bo uważa, ze przesadzam.zresztą mama też....
A właśnie dziś była u mnie mama i byla zaskoczona widokim brzucha, stwierdzila,ze ona jak mnie rodzila to miala max taki ;-)

Witam
Chciałabym zapytać Dziewczyny z pessarami o to czy z krążkiem można być aktywnym fizycznie??
Nie chodzi mi o uprawianie sportu a raczej o to czy musicie leżeć?? czy takie szaleństwa jak krótki spacer czy ugotowanie obiadu wchodzą w grę??
Ja jestem obecnie w 20tg a moja szyjka w ciągu czterech tygodni skróciła się o 23mm, lekarz mówi że mam leżeć, zrobił wymaz i jak wszystko będzie w nim ok a szyjka nadal będzie się skracać to za tydzień założy krążek, natomiast jeśli szyjka się zatrzyma to krążek będzie moją decyzją.
Dlatego interesują mnie wszelkie info o tym cudzie.Czy zakladanie wiąże się z bólem??
Czytałam że przy krążku częste są infekcje.

MonisiaP, słyszałam że niektóre dziewczyny z krążkiem funkcjonują normalnie. Na pewno zwiększa on komfort psychiczny. Ja leżę, ale ostatnio miałam problem z zebem i jeździłam po dentystach i czułam się pewniej wiedząc że coś szyjkę mi trzyma. Podobnie przy kaszlu. Dzięki pessarowi nie boję się wstawać do WC czy po kanapkę kiedy jestem sama w domu.
Zakładanie mnie nie bolało. Zresztą to już moja druga ciąża z krążkiem.

reklama
Monisiap ja jutro się dowiem co i jak z krążkiem. Tzn mam go założonego od 2 tyg. Lekarz powiedział, że ten pierwszy tydz mam lezec non stop, a co do drugiego tyg sama nie wiem co miałam robic więc też leżałam. Tak więc jutro mam wizytę i muszę się dowiedzieć co mogę dokładnie robić, a czego nie. Jutro napiszę tutaj co mi powiedział. Odnośnie pytania co do bólu przy zakładaniu to lekarz kazał mojemu mężowi złapać za rękę ;) powiedział, że samo włożenie jest nieprzyjemne i że muszę się jak najbardziej rozluźnić. I potem przesuwa do góry i tyle. Czułam lekki dyskomfort ale to zrozumiałe. Jak wstalam z fotela ginekologicznego od razu już go nie czułam. Dostajesz globulki ja swoje co 3 dni używam. Pewnie żeby zmniejszyć ryzyko infekcji.

Mam też pytanie do bardziej doświadczonych. ;) czy lekarz Wam czyści ten pessar? Bo mój coś takiego powiedział, że co 2 tyg będziemy go czyścić oktoniseptem(czy czym takim). I sie zastanawiam...

Do góry