reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ból pachwiny

Cześć dziewczyny,
Aktualnie jestem w 14 tc. Wczoraj odstawiłam estrofen. Przez chwilę trochę plamilam, ale przestałam, więc to mnie nie zestresowalo.
Od wczorajszego wieczora boli mnie prawda pachwina. Promieniuje do kolana. Podpowiedzcie proszę czy mam się czym stresować? Jechać na SOR?

reklama
Mam nadzieję, że dzisiaj już byłaś u lekarza i że wszystko ok :)
Natomiast ból w pachwinie, szczególnie promieniujący do kolana, może być naturalnym zjawiskiem w ciąży, zwłaszcza w drugim trymestrze. Może być kilka przyczyn.
  1. Rozciąganie więzadeł macicy – Wzrost macicy powoduje napięcie i rozciąganie więzadeł, co często objawia się bólem w okolicy pachwin. Może promieniować do nóg.
  2. Przeciążenie mięśni – Jeśli ostatnio dużo chodziłaś, stałaś lub wykonywałaś jakieś aktywności, ból może wynikać z napięcia mięśniowego.
  3. Nerw kulszowy – Rosnąca macica może uciskać na nerw, co objawia się bólem promieniującym do nogi.
  4. Żylaki ciążowe – Mogą się pojawić w okolicach pachwin lub nóg i powodować dyskomfort.
  5. Infekcja lub stan zapalny – Chociaż rzadsze, czasami ból może być związany z infekcjami dróg moczowych lub stanami zapalnymi.

Bóle w pachwinach są normą u większości ciężarnych, ale dla pewności możesz sprawdzić na IP zawsze czy coś się dzieje.

Do góry