reklama

Bromergon nie działa a szkodzi - czy to możliwe ?

Temat na forum 'Potrzebuję porady' rozpoczęty przez 19angel93, 17 Styczeń 2016.

Kitki
Najlepsza odpowiedź Kitki, 17 Styczeń 2016
Mowie, że ja miałam robiony wynik prolaktyny 29 lipca i było prawie 70, tsh miałam 2,7, pojechaliśmy na wczasy...a z wczasów wróciłam z... Przejdź do pełnej odpowiedzi
  1. 19angel93

    19angel93 Początkująca w BB

    Cześć dziewczyny. Mam dosyć zawiły problem. Pierwszy ginekolog prawdopodobnie źle mnie zdiagnozował. przepisał mi Bormergon przy poziomie prolaktyny 16, bo stwierdził, że powinno być poniżej 10. Tak jak okres mialam regularnie co 34 dni, to obecnie rozregulował się totalnie. Nie wiem czy bromergonem mogł mi go rozregulować? Z bromergonem trwał on 56 dni a nastepnie 44. Pojechałam więc do innego ginekologa-endokrynologa. Okazało się, że prolatyna wzrosła mi do 54, mam PCOS oraz niedoczynność tarczycy(tsh 6,5). :(Obecnie biore euthyrox, po 6 tyg powinna mi już ponoć ładnie spać poniżej 2 (bylam u specjalisty endokrynologa). No i w tym momencie pojawia się małe ale, dziś już 33 dzień cyklu i brak @. Raz się czułam jakbym miała dostać w 28 dniu cyklu ale cisza... Niby kobiety mają intuicję a ja czuję że Bromergon nie działa u mnie poprawnie, wręcz mi szkodzi. Juz raz bralam Bromergon 2 miesiące i mi wszystko się rozregolowalo, dopiero jak sie skonczyly tabletki to cykl mi sie skrocil z 56 do 44, czuje ze jakbym go wtedy nadal brala to znowu okresu bym nie miala. A teraz znowu biorac od nowa Bro mam dlugi cykl.
     
  2. Najlepsza odpowiedź:
    Post #13658191 by Kitki, 17 Styczeń 2016
  3. Kitki

    Kitki Fanka BB :)

    Witaj
    ja przed ciąza przez 2 lata "bujałam" się z prolaktyna wyjsciowa w okolicach 80-100 zrobili rezonans okazało się ze mam guza przysadki mozgowej. Brałam Bromergon ale zbil tylko do 50 i tyle. Pożniej brałam Dostinex, zbił w 2 miesiące do 2 ale po odstawieniu po kolejnych dwóch miałam znów prawie 50. @ zawsze miałam regularnie niezależnie które tabsy brałam wiec watpie by bromergon miał na niego wpływ. Pożniej wyszlo mi tsh ok 6 i zdiagnozowali Hashimoto, zaczelam brac eutyrox odstawiłam te na prolaktynę już wcześniej. Sam eutyrox trochę mi zbil prolaktynę i tak się wahala 50-80, roznie to było. i prxzy takiej zaszłam w ciaze. zresztą nie pierwszy raz także jeśli lekarz twierdzi ze przy wysokiej się nie ma owulacji i nie zachodzi to ja jestem przykładem ze g...no prawda. W ciaze zaszłam 3 razy, dwa poroniłam, teraz od razu leki dostałam i jestem w 26tc. :biggrin2: moja prolaktyna co prawda szaleje bo mam obecnie ponad 1035:szok: ale zyje, synek ma się dobrze....a reszta zajme się za 3 miesiące po porodzie:-) :)
    Także jakbys miała jakies pytania to pisz smialo na priv
    Pozdrawiam i zycze zdrowka:-) :)
     
  4. reklama
  5. 19angel93

    19angel93 Początkująca w BB

    Moja siostra ma hashimoto, u mnie poki co jest to zwykla niedoczynnosc tarczycy. 3 razy poronila, ledwo utrzymala ostatnia ciaze. Chcialabym zajsc w ciaze z moim partnerem poniewaz martwia nas te dolegliwosci, po za tym mam sklonnosci genetyczne w kierunku raka jajnika, wiec chce je w pozniszym czasie usunac. Dlatego tak zależy mi na tej ciazy :( jednak ginekolog-endokrynlog powiedzial ze bedziemy o tym myslec jak tsh bedzie ponizej najlepiej 2 i prolaktyna mi sie wyrowna. Z PCOS sobie poradzi jak to stwierdzil. TSH mysle ze mi sie poprawia bo po euthyroxie faktycznie lepiej sie czuje. Tylko ta prolaktyna mnie martwi, Czy jak jej nie zbije to nie dam rady zajsc w ciaze? :(
     
  6. Kitki

    Kitki Fanka BB :)

    Głosów: 1
    Mowie, że ja miałam robiony wynik prolaktyny 29 lipca i było prawie 70, tsh miałam 2,7, pojechaliśmy na wczasy...a z wczasów wróciłam z brzuszkiem:biggrin2: tylko ze od razu jak mi się @ spóźnił wiedziałam ze to ciaza i od razu na betahcg, wyszło 850, po 48h było 1500 i wtedy zaczęłam brac progesteron 3x1, ja akurat brałam i biore nadal duphaston, można tez luteinę, mój gin mówił ze nawet lepiej jakbym brała luteinę 100 dopochwowo bo od razu działa ale ja żle tolerowałam i zostałam przy duphastonie. Musisz to brac bo przy wysokiej prolaktynie nie wytwarza twój organizm progesteronu a jego odpowiedni poziom zapewnia zagnieżdżenie i utrzymanie zarodka. Wiem bo przerabiałam wcześniej to dwa razy, w ciaze zaszłam ale po 2tyg plamienia i koniec:-( :( teraz zawalczyłam od razu i się udało.
    Wiem ze lekarze nie daja szans na zajście przy wysokiej prolaktynie bo ze niby nie ma owulacji i bla bla bla ale jak widać po moim przykładzie zajść można, ja zaszłam 3 razy mimo wysokiej, ale z utrzymaniem gorzej dlatego trzeba obstawić się lekami. Przy pierwszym poronieniu nikt mi nie wierzył ze zaszłam przy takim wyniku prolaktyny, przy drugim lekarz mówił ze to dziwne i jestem jego pierwszym przypadkiem, teraz mam za sobą kilku lekarzy (prowadzi mi ciaze dwóch jednocześnie) i już nie mowia ze nie można, bo można tylko trzeba zrobić wszystko by później te ciaze utrzymać.
    Wiadomo lepiej zbić te prolaktynę ale u mnie to ciężkie bo nie dała się zbić, najważniejsze to ogarnąć tsh, jak pisałam ja zaszłam przy tsh 2,7 ale po miesiącu ciąży poszybowało mi do 3,5 zwiększyłam eutyrox i teraz mam w granicach 1,5 - 1,8 ale kontroluje co 3tyg bo tak mam wizyty i w razie co będę zwiekszac leki.
     
    Kitki, 17 Styczeń 2016 Najlepsza odpowiedź
    #4
  7. ola.80

    ola.80 Fanka BB :)

    Ja tez mysle ze wszystko jest mozliwe;) Mam hashimoto i niedoczynnosc od kilkunastu lat (prolaktyna w badaniach podwyzszona tylko po obciazeniu) a od pieciu jestem mama:)) w wieku dwudziestu paru lat usłyszałam ze bedzie ciezko z dzieckiem bo prawie nie mam owulacji a hormony jak w menopauzie i po pewnym czasie ''sie zdazylo'' ;)
    Tsh moze długo sie ustawiac i lubi skakac a prolaktyna to jeszcze ciezej. Najwazniejsze to dobry endokrynolog.
    Zycze powodzenia.
     
  8. Jugosława

    Jugosława Fanka BB :)

    Witaj,

    a może spróbuj porozmawiać z lekarzem i zbijać prolaktynę z innym lekiem? Bromergon jest stosunkowo tanim lekiem, a np. Dostinex już dużo droższym. Zawsze to zmiana i psychicznie lepiej, skoro sądzisz, że źle na ciebie działa ten obecny.

    A co do zajścia w ciążę pomimo wysokiej prolaktyny to wszystko zależy od tego czy jest owulacja, jak wygląda cykl itd.
    Są dziewczyny, które pomimo długich cykli zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe dzieci, a są takie którym proces ten zajmuje dużo więcej czasu...każdy przypadek jest inny.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
     
  9. Mariaaa111

    Mariaaa111 Początkująca w BB

    Witam,
    Od 3 lat biorę Duphaston ze względu na nieregularne miesiączki, torbiele jajników (zniknęły po nim) i piersi. Teraz wykonano u mnie badania tarczycy:
    TSH 1,47 (0,35 - 4)
    ft4 15,77 (10-22)
    antyTPO 414 (0-60)
    antyTG 200 (0-60)
    prolaktyna 13,6 (1,9-25)
    prolaktyna po metokl po 60 min 185 (1,9-25)
    Polecono brać bromergon i tyle....

    Moje pytanie: nie zlecono wykonania ft3, poziomu D3, żelaza i ferrytyny, lipidogramu, badania na insulinooporność, nawet usg tarczycy, rezonansu przysadki...

    Proszę o jakąś radę, sugestie...

    Polecicie jakiegoś dobrego endo-gin?
     
  10. Kitki

    Kitki Fanka BB :)

    Nie zlecono rezonansu bo masz niska prl zerowa i pewnie i tak by nic nie wyszlo.
     
  11. reklama
  12. Rielle

    Rielle Fanka BB :)

    Też miałam problem z podwyższoną prolaktyną i hiperlproaktynemią . W ciągu roku miałam 2 rezonanse, liczne wizyty i ginekologów i endokrynologów. Brałam bromergon który nie pomógł. Kiedy skończyłam brać bromergon niby prolaktyna była na stałym poziomie ( wysoka ale nie rosła zbytnio) Kazali mi dać sobie spokój bo owulacja była regularnie. Poszłam do innego ginekologa we Wrocławiu (tutaj do Mariaaa111) : Link do: MAMED - Gabinety lekarskie we Wrocławiu - Zapraszamy .do dr Wojaka jakby co. Na początku się zdziwiłam bo po podstawowych badaniach kazał mi iść na urlop. Zdziwienie co ? :) No ale uwaga stres też wpływa na poziom prolaktyny. No i po urlopie prolaktyna spadła prawie do normy i w 2 miesiące zaszłam w ciąże. Bez bromergonu itp. Więc czasami z organizmem jest wszystko ok a praca bądź jakaś inna presja rządzi naszym organizmem. :)
     
  13. Kitki

    Kitki Fanka BB :)

    Ja tez w koncu odpuscilam leczenie bromergonem i dostinexem bo prl po odstawieniu lekow zawsze wracala do swojego pozionu czyli 80-100:oops: taka mialam zerowa. Po tabletce po 1h malo przyrastala bo tylko ze 3-4 razy. Ale @ mialam regularnie itd. I przy takiej prl zaszlam w ciaze i za miesiac rodze:D
     

Poleć forum