Olimpia72
Fanka BB :)
ita obyś dzisiaj się doczekała USG.A tak ogóle jak ten tydz zleciał fiu fiua ja zaraz jem obiadek i uciekam na USG, odezwę się wieczorem;-)
miłego dzionka Wam życzę![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
ita obyś dzisiaj się doczekała USG.A tak ogóle jak ten tydz zleciał fiu fiua ja zaraz jem obiadek i uciekam na USG, odezwę się wieczorem;-)
miłego dzionka Wam życzę![]()

ginekolodzy pomagają kobietom w ciązy, żeby poród odbył się w miarę o czasie, ale co z dzieciątkiem to już nie ich głowa, niestety często tak jest...Jeszcze dodam tylko ze na styczniówkach czy lutówkach swego czasu czytałam jak jedna z mam pisała przed porodem ze była na wizycie i lekarz powiedział ze szyjka juz jest miękka .tzn ze zaczyna się coś dziać.Więc myślę ze to nie taka bagatelna sprawa.Aniu odpoczywaj jak najięcej.
i może popytaj tą twoją ginkę o magnez,
zmiana może nie za wielka ale włoski troszkę na całej długości podcięte i wycieniowane z przodu - od razu się lepiej czuję, mam nadzieję, że będą się jakoś układały w końcu.
jak ten czas leci!To się nazywa fachowe podejście do tematu.Z tą szyjką to prawdą. Można ja badać za pomocą usg i palcem.Aparat usg dochodzi tam gdzie palec czyli to ujścia zew szyjki i dalej analizuje obraz z całości macicy, ocenia całość szyki, część nadpochwową i pochwową( tą wyczuwalną palcem).W późniejszym etapie ciąży głównie lekarz opiera się na badaniu palcem,bo w ten sposób ocenia się dojrzałość szyjki czyli gotowość do porodu, ew zagrożenie porodem przedwczesnym czy niewydolność cieśniowo-szyjkową. Palcem ocenia się konsystencję szyjki( miękka lub twarda), rozwarcie ujścia zew i długość części pochwowej szyjki(czy jest utrzymana czy skrócona).Ocenia się to punktowo. Miękka szyjka i skracanie części pochwowej stanowi zagrożenie porodem przedwczesnym ale nie musi nim być.Można spokojnie donosić ciążę do końca,nawet mimo skróconej szyjki.
W czasie porodu gdy dochodzi do rozwierania- lekarz ocenia palcem rozwarcie właśnie ujścia zew szyjki, po całkowitym zaniknięciu części pochwowej.W tym czasie ujście wew jest już dawno rozwarte stąd bezpośredni dostęp do macicy i możliwość wyczucia główki,czyli jak już nisko schodzi.
Stad nie martwcie się że to jakiś blef czy coś, w późniejszym okresie pomiar szyjki usg jest mało przydatny a bada się palcem.Niestety,jest to badanie subiektywne,czyli podlega ocenie badającego w danym momencie,brak możliwości weryfikacji w danym momencie przez inna osobę.