reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

Aha...ok :) Czyli to co mnie czeka za tydzień to właśnie to.... Dostałam skierowanie do poradni genetycznej.
W takim razie pozostaje mi czekać na newsy ;)
....... A co do sklerozy ciążowej to właśnie opieprzyłam mojego męża, że zdjął pokrywkę z garnka w którym gotował się ryż dla psa. Twierdził, że nic nie ruszał- okazało się, że położyłam nie od tego garnka, więc grzecznie leżała na dnie i gotowała się wraz z ryżem... Przynajmniej nie przyjarał się do dna :)

reklama
Witaj Anja28 :)

Dziewczyny, ja tez mam wizytę dopiero 3grudnia, nie wiem czy wytrzymam :( Mam złe myśli, mniej mnie mdli, prawie w ogóle... Piersi pobolewają minimalnie (fakt, ze bolały mnie tylko na początku, tak do 6tygodnia jakoś) kurcze, nie wiem, boje się strasznie :(
Nie wiem, czy nie iść jeszcze gdzieś prędzej na USG, by zobaczyć, czy wszystko tam na dole gra

Niezapominajka123- ja tez oglądałam, ale ten poprzedni reportaż o badaniach prenatalnych i co się dzieje, gdy badanie takie wykazuje zagorzenie wad płodu, a amniopunkcja to potwierdza :( Nie powiem, nie poprawiło to mojego nastroju :( ...

Miałam tak tydzień temu...od początku ciąży miałam ciśnienie jak trup 76/48, mdłości, drażniły mnie zapachy, bolał biust...odrzuciło mnie od fajek (to na +)...aż tu pewnej środy budzę się jak nowo narodzona...ciśnienie książkowe...mdłości brak, biust spadł...i chciało i się palić...pomyślałam przejściowe...niestety czwartek taki sam...piątek i sobota...wpadłam w paranoję i przy okazji wizyty mówię ginowi, że się boję, że martwię, że włosy wyrywam...a on, że możemy zrobić usg...ale co z tego...dziś wyjdzie dobrze, a jutro może już nie...i tak zrobiłam bo myślałam, że już po wszystkim...i ku memu zaskoczeniu zobaczyłam...10 tygodniową Mrówę :) Tak więc..ja wierzę, że wszystko jest ok :)

Cześc mamuski :)

Zobaczcie co znalazlam w necie
" Gdy mama je obiad dziecko ucina sobie drzemkę
Gdy zbliża się pora posiłku, robisz się głodna jak wilk. To typowe dla kobiet w ciąży. Twoje dziecko nie czeka z takim utęsknieniem na lunch, bo regularnie dostaje to, czego potrzebuje. Ale odczuwa skutki... obżarstwa mamy. Po twoim obiedzie czuje się rozleniwiony (dokładnie tak samo jak ty). To dlatego, że twoje jelita stają się pełne i pośrednio powodują ucisk na macicę. Dziecku jest po prostu ciasno. Mniej się rusza, jego ruchy są spowolnione. Możesz mieć wrażenie, że śpi.
Pamiętaj, że komponując swoje menu, kształtujesz także gusty kulinarne dziecka (od piątego miesiąca jego zmysł smaku pracuje na pełnych obrotach).
Kiedy więc zjesz na przykład mięso mocno przyprawione czosnkiem, dziecko poczuje jego charakterystyczny smak i zapach kilkoma drogami. Czosnek dotrze do niego za pośrednictwem twojej krwi, a potem pobudzone zostaną receptory węchu w jego nosku. Smak i zapach czosnku przedostają się również do płynu owodniowego, którego zapach maleństwo może czuć i smakować.
Jest jeszcze trzecia droga, którą dziecko może poznać smak czosnku – wydali go z moczem, a potem połknie płyn owodniowy. Tobie smak i zapach czosnkowej potrawy będą towarzyszyć kilka godzin, jemu całą dobę, a nawet dłużej. Zapamięta je! Czy wiesz, że ostry smak potraw, które jesz, jest dla malca nieprzyjemny tak jak dla ciebie gorzkie leki? Zresztą wszystko, co nie jest słodkie, jest dla dziecka niesmaczne. Nie lubi na przykład, gdy pijesz herbatę z dużą ilością cytryny."

Teraz juz wiem dlaczego od kilku dni odrzuca mnie od herbaty, a piłam kilka kubkow z duzą iloscia cytryny
Hahaha, no rośnie mi wybredniś :))
Tylko jak on to zrobil, ze łyk mi nie przechodzi przez gardło ? :-D

Mają na to swoje sposoby...jak widać wcale nie są takie bezbronne ;-)hehehe...
Moja krewetka chyba jednak lubi i cytrynę i czarną porzeczkę i grejpfruty bo jem to wszystko i piję na potęgę :-)

dziewczyny, pracujecie, czy jesteście na zwolnieniu lekarskim? mój lekarz twierdzi że ciąża to nie choroba, ale chyba posiedziałabym trochę w domu ...
Ja pracuję i planuję to robić do świąt. Choć nie powiem, że też bym sobie z dwa tyg w domu nie posiedziała...
dzięki :)
wyczytałam że teraz się bada krew tylko, a z ta okropną glukozą jest badanie jakoś po 20-którymś tam tygodniu ...

hmmm, sama nie wiem czy brać cytrynę czy nie :zawstydzona/y:
Ja robiłam w środę cukier i na razie jest to normalne badanie z krwi. Także cytryna niepotrzebna.

....... A co do sklerozy ciążowej to właśnie opieprzyłam mojego męża, że zdjął pokrywkę z garnka w którym gotował się ryż dla psa. Twierdził, że nic nie ruszał- okazało się, że położyłam nie od tego garnka, więc grzecznie leżała na dnie i gotowała się wraz z ryżem... Przynajmniej nie przyjarał się do dna :)
:szok::-D:-D:-D

hejka. My wlasnie wrocilismy z usg genetycznego......kamien spadl mi z serca bo wszystkie pomiary wyszly super. Kosc nosowa jest, przeziernosc w normie, kregoslup w normie, glowaka raczki nozki rowniez. Maluszek ma ponad 5 cm i termin mi sie przesunal na 2 czerwiec a byl z om na 5 czerwiec. Jestem a w zasadzie jestesmy mega szczesliwi. Maz dumny jak paw ogladal swojego drugiego brzdaca i zadawal wiecej pytan ode mnie. Jednak dojrzali faceci sa the best on naprawde jest super tatusiem i idealnym mezem spelniajacym moje zachcianki i wykonujacy za mnue czynnosci domowe

hejka. My wlasnie wrocilismy z usg genetycznego......kamien spadl mi z serca bo wszystkie pomiary wyszly super. Kosc nosowa jest, przeziernosc w normie, kregoslup w normie, glowaka raczki nozki rowniez. Maluszek ma ponad 5 cm i termin mi sie przesunal na 2 czerwiec a byl z om na 5 czerwiec. Jestem a w zasadzie jestesmy mega szczesliwi. Maz dumny jak paw ogladal swojego drugiego brzdaca i zadawal wiecej pytan ode mnie. Jednak dojrzali faceci sa the best on naprawde jest super tatusiem i idealnym mezem spelniajacym moje zachcianki i wykonujacy za mnue czynnosci domowe
Gratki :tak:

A to usg było dopochwowe?

No ja zaczynam badania w przyszłym tygodniu. Dostałam tez skierowanie do Łodzi na USG genetyczne i test Pappa. Także w 12 tyg mam je zrobić. Zobaczymy jak to będzie. Posram sie ze strachu normalnie. Ja skończyłam 35 lat to wiecie troszku stresik jest.:-)

reklama
usg było przez brzuszek i wszystko było ladnie widac.
Ja też miałam stresik bo ja mam 33 lata, nie martw się bedzie dobrze

Do góry