reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

merylin- o jesooo jakie juz duze dzieci:)))jakby takie miala to tez bym planowala he he he he
znajac zycie laski by mnie tak wkrecily zebym sie dala mezowi zaplodnic...najwyzek potem bylby placz i zgrzytanie zebami...
jesooo ja wiem jak to forum dziala...czlowiek potrafi sie tak nakrecic ze ho ho..no ale tym razem sie nie dam:))))
Co do imienia corci..Cudne ale ja akurat zawsze w glowie mialam Hanie:))) taka jak Beatka...zawsze sie smialam do niej ze urodzi "nasza " Hanie:)))))
Zycze Ci spelnienia marzen o Martynce:)))
h090.gif

Nadia - poczekaj jeszcze z tymi zyczeniami!!!!:))))
ja tylko domyslam sie ze juz po ale pewnosci nie mam

reklama
Wklejam wiadomości zdobyczne na temat jak zrobić córeczkę od dziewczyn z 28 którym faktycznie się udało

jak macie jakieś uwagi to piszcie :)
-------------------------------------

A teraz streszczenie najważniejszych rzeczy dotyczących dziewczynki w/g książki Wójcika ( zaleca On połączyć metodę wcześniejszego współżycia przed owu oraz kalendarz chiński i dietę )
Ja od wczoraj zaczełam przyjmować Mg+b6 oraz Wapń+D3 – jesli w tym cyklu nic się nie wydaży to następny jest u mnie dobry czas w grudniu ponieważ dieta magnezowo wapniowa zadziała i kalendarz chiński razem z księżycowym są zgodne i pokazują dziewczynki
+++++ Napisałam tutaj na 28 do wielu dziewczyn które mimo tego że delikatnie podchodziły do temau coreczki to właśnie one przekazały mi dużo wiedzy teoretycznej i wiele znich ma już po 3 synów i g/g tej teori doczekaly się jednak córeczek ++++++

Teoria Wójcika
Plemniki żeńskie są większe przez to wolniejsze, drogę do końca jajowodu wykonują w czasie 8 – 15 godzin. Jednak w środowisku macicy potrafią przeżyć 3 a nawet 5 dni. Daje to szansę, że gdy do stosunku niby zapładniającego dojdzie ponad 48 godzin przed owulacją (3 – ego dnia przed), to w momencie owulacji wokół jaja będą już tylko żywe plemniki żeńskie i urodzi się dziewczynka. Nie pomoże tu nawet powtórny stosunek w dzień owulacji, ponieważ do zapłodnienia mogłoby dojść dopiero za 5 – 10 godzin… Jajo i tak zostanie zapłodnione znajdującymi się w jego bezpośrednim sąsiedztwie żywymi plemnikami żeńskimi z poprzedniego stosunku (oczywiście tylko wtedy, gdy nasienie mężczyzny w poprzednim stosunku było pełnowartościowe). Opisana wyżej sytuacja (brak przerwy we współżyciu przed stosunkiem zapładniającym) jest jednym z powodów rodzenia samych córek.
-———————————-
GDY CHCEMY DZIEWCZYNKĘ
A) U mężczyzn o zdrowym nasieniu nie ma przeciwwskazań (wręcz należy) do kontynuowania współżycia przed ostatnim współżyciem zapładniającym, najwyżej będzie brak ciąży.
B) Po dokładnym ustaleniu daty mającej nastąpić owulacji, stosunek zapładniający podejmujemy w 3 dobie przed dniem owulacji (ponad 48 godzin przed jajeczkowaniem).
C) Zakaz współżycia w ciągu 1 tygodnia po wykonaniu punktu B), a dla kobiet skłonnych do poronień przez 10 dni.
-———————
Sprawy abstynencji
W przypadku planowania dziewczynki nie powinno być żadnej abstynencji przed ostatnim stosunkiem zapładniającym. Natomiast bezwzględnie obowiązuje abstynencja (wstrzemięźliwość) przez okres jednego tygodnia później.
---——————-
Spermiogram i czynniki wpływające
Obniżony spermiogram, czyli słabsze nasienie sprzyja płodzeniu dziewczynek. Nie zalecamy specjalnego stosowania czynników jego zmniejszania, wymienionych w przypadku planowania chłopca, ponieważ wszystkie one prowadzą do tego poprzez degradację nasienia w ogóle.
Istnieje jednak naturalny sposób, który jest zalecany, jest to zwiększenie częstotliwości współżycia. Wskazane jest od zakończenia krwawienia do ostatniego stosunku zapładniającego współżycie nawet codzienne (nie częściej, bo nasienie może być za słabe). W zależności od możliwości mężczyzny przyjmujemy, że wystarczy współżyć dwa razy częściej.
—-————————
Jeżeli kobieta nie zajdzie w ciążę to w następnym cyklu powtarzamy tak samo, jedynie mężczyzna nie współżyje w ciągu 2 – 3 dni przed stosunkiem zapładniającym.
Jeżeli nadal brak ciąży proszę sprawdzić czy dobrze przewidywaliśmy moment owulacji. Gdy nie popełniliśmy błędu, w następnym cyklu skracamy czas między stosunkiem zapładniającym a jajeczkowaniem o około 6 godzin mniej (teraz 42 godziny przed). Gdy znów nic to w następnym cyklu następnych 6 godzin mniej aż do skutku. Ale muszę tutaj jednak ostrzec, że gdy dojdziemy do czasu 24 godziny przed, szanse na chłopca i dziewczynkę są już jednakowe, a przy 12 godzinach przed, zdecydowaną przewagę uzyskuje chłopiec

TO JEST TEORIA KTÓRĄ DOSTAŁAM OD KOLEŻANKI KTOREJ SIĘ SPRAWDZILO

Według książki LANDRUM B. SHETTLES, DAVID M. RORVIK „ZAPLANUJ PŁEĆ SWOJEGO DZIECKA”, którą bardzo polecam, planując córcię u mnie wygląda to tak:
Najkrótszy cykl z obserwowanych (minimum 3 cykle) to 22 dni, najdłuższy 27 dni, najwcześniejsza owulacja 11 dc, najpóźniejsza 14 dc właściwie przełom 14 i 15 dc.
Czyli biorąc pod uwagę długość cykli to 22-14=8-3=5 dc koniec
A biorąc pod uwagę owulację to 11-3=8 dc koniec
Czyli (dlatego, że tego dnia owulacji najwcześniejszego jestem pewna) trzeba zakończyć stosunki na 8 dniu cyklu wieczorem na początek, potem (czyli po 3 miesiącach) przesunąć na 9 dc rano, następnie (po kolejnych 3 miesiącach) 9 dzień cyklu wieczorem i nadal będzie bezpiecznie! A do 8 dnia cyklu co dziennie stosunek od ustania krwawienia, czyli 5, 6, 7 i 8 dc w miarę możliwości. Istotne jest oprócz dnia stosunku, który jest warunkiem bezwzględnym, także liczba stosunków wcześniejszych, które w naturalny sposób obniżają seminogram.
(ostatni stosunek 4, lub3 lub góra 2 dni przed spodziewanym jajeczkowaniem, najlepiej 3 dni)
Ostatni stosunek co najmniej dzień przed wykryciem LH (przy dwukrotnym badaniu o 12 i 22 godzinie)
Ostatni stosunek 3 dni przed spadkiem temperatury poprzedzającym gwałtowny wzrost.
Ostatni stosunek najpóźniej 2 dni przed szczytowymi objawami śluzu (rozumianymi jako maksymalna wydzielina, nie jak w NPR)

PLANOWANIE CÓRCI:
1)Ustalenie terminu jajeczkowania za pomocą:
a) śluzu
b) temperatury
c) testów owulacyjnych (robionych zawsze w danym cyklu o tej samej porze, najlepiej 2 x dziennie, ja robię o 12 i 22 godzinie, gdyż tak podobno jest najoptymalniej)
d) bólu owulacyjnego
Gdy wiemy już kiedy mamy owulację, to działamy.
2) od ustania krwawienia do wyznaczonego dnia stosunku możliwie jak najczęstsze stosunki, najlepiej co dziennie.
3)Stosunek zapładniający 4 lub 3 lub maksymalnie 2 dni przed owulacją, a potem powstrzymanie się od stosunków nawet z prezerwatywą aż minie kilka dni po jajeczkowaniu. 2 lub 3 dni po jajeczkowaniu można powrócić do stosunków, ale nadal z prezerwatywą. Jeśli ma się skłonności do poronień to trzeba się do tygodnia po owulacji powstrzymać od stosunków.
4)płytka penetracja, czyli pozycja klasyczna (twarzą w twarz)
5)powstrzymanie się kobiety od orgazmu, zwłaszcza podczas stosunku zapładniającego
6)mężczyzna powinien unikać kofeiny, a więc kawy, mocnej herbaty, coli, a zwłaszcza przed stosunkiem zapładniającym.
7)sauna, gorące kąpiele u mężczyzn obniżają seminogram
8) kwaśne środowisko w pochwie sprzyja plemnikom żeńskim, ale obecnie nie zaleca się kwaśnych irygacji

WEDŁUG INNEJ KSIĄŻKI: w miesiącu poprzedzającym planowanie częste stosunki, 2 lub 3 razy w tygodniu, ale nie częściej niż co 2 dni, w czasie okresu kobiety, mężczyzna ciepłe kąpiele, kobieta może zrobić kwaśną płukankę czyli 2 łyżki stołowe białego octu na 1 litr wody.

Dieta „na dziewczynkę”: 1000 mg wapnia (dobrze wchłanialne z wit D), magnez 300 mg (dobrze wchlanialne z B6).
Nie popadam w paranoję i nie jestem w stanie wyeliminować wszystkich produktów zawierających potas i sód z diety, a jeść tylko to co zawiera wapń i magnez. Więc będę brała suplement diety CALMAZIN wapń +magnez +cynk 3 x dziennie po 1 tabletce podczas posiłku i akurat to daje „wymaganą” dawkę wapnia i magnezu, będę się starała jeść więcej produktów z grupy „dozwolonej” (choć raz dziennie coś z tych produktów), a unikać w miarę możliwości produktów z grupy „niedozwolonej”, zwłaszcza ukochanych moich pomidorków, którymi się całe życie objadam do oporu. Dieta sama w sobie jest jeszcze nie zbadanym do końca zjawiskiem i są różne teorie na temat tego co powoduje, więc nie zaszkodzi spróbować, zwłaszcza, że mój sposób żywienia do złudzenia przypomina „dietę na chłopca”, co daje mi pewnego rodzaju powód do zastanowienia. Dietę należy stosować minimum miesiąc do 6 tygodni przed planowanym poczęciem, a zakończyć bezwzględnie po 6 miesiącach (chyba, ze wcześniej będzie ciąża, to oczywiście należy dietę przerwać od razu).
A więc „na dziewczynkę” należy:

Jeść:
Potrawy słodkie, łagodne, mleczne, dużo wapnia i magnezu czyli:

- Dużo produktów mlecznych (nabiału) oprócz słonych serów
– Twarożek zwłaszcza, jogurty, kefir, maślanka
– fasola, groch (rośliny strączkowe)
– brokuły
– gruboziarniste kasze
– or- migdały
– potrawy mączne
– marchew
– czekolada
– kakao
– pełnoziarniste pieczywo (pszenny chleb razowy)
– jaja zwłaszcza żółtka
– warzywa liściaste (kapusta)
– figi
– soja
– otręby pszenne
– zielone warzywa
– ryż
– cebula
– gruszki
– groszek zielony
– płatki owsiane
– papryka
– jabłka

- orzechy włoskie

- miód
– kasza manna
– masło nie solone
– suszone owoce

Unikać:

Potraw kwaśnych, ostrych, słonych, mało jeść sodu i potasu czyli:

- potraw słonych (soli)
– pomidorów
– sok pomidorowy
– ziemniaków
– owoców cytrusowych
– chleb pszenny
– bananów
– pestek słonecznika
– słonych serów
– dużo mięsa zwłaszcza konserwowego
– wędlin
– pietruszki

- mięty
– surowe i świeże owoce
– woda mineralna bogata w sód
– ogórki
– cola
– kawa
– herbata
– daktyle
– ryby solone i marynowane
– szpinak
– owoce morza

Daria no widzisz...moze Beatka juz jest zmeczona czekaniem, moze sie denerwuje i dlatego nic nie pisze. Napewno da znac jak urodzi:)))

______
r070.gif
A u nas sypie sniezek ti ti ri ti:)

reklama
Daria nie wiem jak jest z tym płatnym,ale ten o którym piszą dziewczyny naprawdę się sprawdza-może są inne.
Kate no właśnie mi i wszystkim znajomym,którym liczyłam sprawdzało się w 100%
Dziewczyny ja mam jakiś inny środek do zakwaszania o nazwie AbiOfen
i pisze na nim że nie poleca się w czasie staranek bo tak mocno obniża ph.Muszę sprawdzić skład i porównać zwaszymi środkami.

Do góry