reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Daria teraz przepisy od września znowu się zmieniły, i paszport dają na 5 lat, w DE też taki, koszt bodajże 14e. Ale trzeba mieć polski PSL dziecka.
Piranha, wszystkie moje koleżanki maja problemy z facetami, maniakami komputerowymi!!!! To jakas masakra normalnie jest!

reklama
axarai poważnie????? Matkoooo to naprawde musze swojego jeszcze bardziej szanować i dziękować za niego . Mój jak ma usiąść do kompa i sprawdzić poczte to dostaje drgawek. I czasami mówi do mnie - współczuje Ci tej pracy ciągle w tym kompie i dziwi sie że mam siłę jeszcze na forum siedzieć ;-)

my juz mamy wizyte w ambasadzie i oni nam mowili ze jak sie dziecko tu urodzi nie potrzebuje peselu wyrabiam paszport na rok dla dzieci pochodzenia obcego bez peselu a wszystko pesel itp nadaj mi w polsce ;) my mamy taki :) nasi znajomi tez tak robili mieszkaja tutaj ale dziecku wszystko nadawali w polsce :) a zapomnialam oszt okolo 34 e :)

DOKUMENTY PASZPORTOWE WYDAWANY OSOBOM MAŁOLETNIM
(DO UKOŃCZENIA LAT 18):
Dzieci oraz osoby małoletnie mają możliwość otrzymać następujące dokumenty paszportowe:
1. Dzieciom do lat 13.
 wydawane są paszporty z okresem ważności 5 lat, jeżeli dziecku nadano już nr ewidencyjny PESEL lub gdy przedłożony zostanie odpis polskiego aktu urodzenia i nadany zostanie przez konsula - na wniosek rodziców - numer ewidencyjny PESEL,
 paszporty tymczasowe z ważnością na 1 rok – dotyczy to tylko pierwszego paszportu tymczasowego dla dziecka urodzonego w Niemczech, który może być wydany na podstawie niemieckiego aktu urodzenia i bez numeru ewidencyjnego PESEL.
Opłaty konsularne za czynności paszportowe :
za przyjęcie wniosku i wydanie paszportu 10 – letniego 106 EUR
wydanie małoletniemu paszportu 5 – letniego 36 EUR
wydanie paszportu tymczasowego na czas oczekiwania na paszport biometryczny 15 EUR
wydanie paszportu tymczasowego w innych celach niż na czas oczekiwania 39 EUR
wydanie paszportu 10 - letniego w miejsce paszportu utraconego 269 EUR

kate zapomniałam pytałaś czy jutro mam wizyte u gina - tak jutro o 14:15 zatem proszę o trzymanie kciuków :)

axarai woow super niespodziankę Ci M szykuje :tak::-) Być zmotoryzowną mamą to jest fantastyczna sprawa. Ja od lat przemieszczam się autem i juz sobie inaczej nie wyobrażam bo do przedszkola samego mam 5-6 km , a przede wszystkim jest to duża oszczędność czasu , a w moim przypadku to skarb :)

Daria to dobrze ze śpi :) lepiej tak niż jak Kajusia Piranhi bo wtedy to ciężko coś w domu zrobic

moja nadia spala tak jak kaja wiem co ona przechodzi i jej współczuje;/

Nullka tak cicho coś tam wyczaiłam:-) W pl zawsze miałam swój samochód, tu mi jakoś nie brakowało, bo wiadomo i tak wszędzie z M, ale teraz czuję się już pewniej, i mogę sama ruszyć w trasę:-) My zmieniamy często samochody, bo M sam z niemiec sprowadzał, i uważa, że długo samochodu nie można trzymać, bo traci na wartości za dużo, a teraz mieszka w de, więc coś tak czuję, że będę miała własne 4 kółka, oprócz Adowej karety;-)

Axarai to super, samochód daje duza niezaleznosc, zwlaszcza jak sa małe dzieci
Nulka ja już trzymam kciuki za Twoja jutrzejszą wizyte, i mój M tez nie lubi przy komputerze siedziec,
im dzieci są starsze tym więcej sie nimi zajmuje, bawi sie z nimi bo mówi, ze wreszcie ich rozumie o co im chodzi
i widzii, ze ja też pracuje i oprócz tego sie domem zajmuje i on to docenia

Axarai super niespodzianka sie szykuje . Kurcze chyba muszę z męzusiem pogadać bo ja za urodzenie naszych chłopczyków nic nie dostałam tzn. kwiaty i owszem ;-):-D.

kate to mamy podobną sytuację bo ja też pracuje i siłą rzeczy gdybym została ze wszystkim sama to... chyba bym zwariowala. Mój M. jak wraca z pracy to obiad a zaraz potem albo gra w piłkę z nimi na podwórku albo godzinami układa z nimi lego. Latem jadą na rowery. Któregoś razu pojechał z nimi do rowerowego kupił fotelik dla Antka i pojechali do lasu. Ja w tym czasie ogarnelam chatę, obiad i jeszcze w pracy posiedzialam. Relacje dzięki temu ojciec - syn mają super a ja jestem szczęśliwa że mam taka rodzinke. Tylko ta córeczka by sie przydała żebyśmy miały swoje damskie sprawy ;)

reklama
Nulka z całego serca Ci zycze, zeby córcia teraz była i czuje, ze tak własnie bedzie, u mnie dzieci tez uwielbiaja tate, on ma bardzo duzo cierpliwosci do nich, ja tez jestem bardzo szczesliwa że mam taka rodzine i moze za jakis czas sie jeszcze na jedno dzieciatko zdecyduje, a wtedy to juz bede Cie prosic o porade co zrobic, zeby byla corcia

Do góry