Hejka!
Ja od soboty bez internetu.
MissBella, u Kai na początku przez długi czas występowały częste i wodniste kupki, potem przez długi czas robiła je raz na kilka dni a po jakimś czasie aż do teraz zaczęła (zapewne gdy układ pokarmowy dojrzał) robić 1-3 dziennie, jestem pewna, że i Laurusi wszystko się ureguluje
Pająku, jak dobrze, że jesteś, jak tam Twój synuś? Zrobię jak radzisz, dzięki! Jeśli robota była na 12h przed owulką to lepiej wstrzelić się nie mogłaś, trzymam kochana mocno kciuki!
Ann, strasznie współczuję. U mnie na poddaszu zalęgły się myszy i M właśnie przed chwilą porozmieszczał pułapki.
Tasha, ale Sonia urosła, szok!

Ledwo ją poznałam, prześliczna dziewczynka i proszę tu częściej moje oczy radować jej zdjęciami :-)
Daria, u mnie to samo, Kaja od jakiegoś czasu niespokojnie śpi i ciągle chce cyca (to nie głód a chęć przytulenia się bo zaraz po przyssaniu się zasypia), zapewne zęby.
Milla, ja kupowałam taki
Sylk natural lubricant 40g Free, Discreet UK P&P | eBay ale to na pewno to samo w innym opakowaniu. Dziewczyny znalazły kiedyś Sylk na Allegro. Co do Floragynu to trzeba na sobie przetestować gdyż na każdego te preparaty działają niestety inaczej, jednym obniżą pH, innym podniosą, jednym obniżą na długo a innym tylko na chwilkę.
Misia, ale super!!!
Eden, mam w PDF "książkę kucharską" z propozycjami śniadań, obiadów, kolacji i innych posiłków - osobno do planujących synka a osobno dla starających się o córeczkę. Jest po angielsku, nie miałam kiedy przetłumaczyć. Mogę zamieścić to gdzieś albo przesłać mailem :-)
Podsyłam raz jeszcze listę zakwaszających i alkalizujących produktów, trzeba wziąć wypadkową z tego oraz z tej wcześniejszej listy :-)
Produkty silnie alkalizujące:
soda, sól morska, woda mineralna, pestki dyni, soczewica, algi morskie, cebula, korzeń kolokazji (taro), korzeń lotosu, bataty (słodkie ziemniaki), limonka, cytryna, nektarynki, persymona (inaczej zwana kaki, sharon, jabłkiem orientu lub hurmą wschodnią), maliny, arbuzy, mandarynki, ananasy
Produkty średnio alkalizujące:
morele, przyprawy, kombucha (grzyb herbaciany), melasa, sos sojowy, orzechy nerkowca, kasztany, pieprz, kalarepa, pasternak, czosnek, szparagi, kapusta włoska, pietruszka, cykoria, rukola (rokietta siewna), zielona musztarda, korzeń imbiru, brokuły, grejpfruty, kantalupa, spadź, cytrusy, oliwki, marchewki, mango
Produkty słabo alkalizujące:
większość ziół, zielona herbata, herbata Mu Tea, syrop ryżowy, ocet jabłkowy, sake, jaja przepiórki, olej z wiesiołka, ziarna sezamu, tran, migdały, kiełki, ziemniaki, słodka papryka, grzyby, kalafior, kapusta, brukiew, żenszeń, bakłażan, dynia, zielona kapusta, gruszki, awokado, jabłka (kwaśne), jeżyny, wiśnie, brzoskwinie, papaja
Produkty bardzo słabo alkalizujące:
herbata imbirowa, ocet Ume-Su ( z moreli ume-boshi), ghe (masło klarowane), jajka kaczki, owies, kawa zbożowa, ziarno komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryż peruwiański), ryż Japonica, ryż dziki, olej z awokado, większość nasion, olej kokosowy, olej z oliwek, olej lniany, brukselka, buraki, szczypiorek, kolendra, seler, ketmia piżmowa (okra), ogórek, rzepa, soki z wyciskanych owoców, sałata, pomarańcze, banany, borówki, rodzynki, porzeczki, winogrona, truskawki
Produkty bardzo słabo zakwaszające:
curry, miód, syrop klonowy, ocet winny, śmietana, masło, ser kozi i owczy, kurczak, żelatyna, organy (wątróbka, serca, nerki itp.), dziczyzna, ryby, kaczka, proso (kasza jaglana), amarantus, brązowy ryż, olej z pestek dyni, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, orzeszki piniowe, olej kanola, szpinak, bób, fasolnik chiński, fasolka szparagowa, cukinia, sos Chutney, rabarbar, orzech kokosowy, guawa (gruszla, guajawa), suszone owoce, figi, daktyle
Produkty słabo zakwaszające:
wanilia, alkohol, czarna herbata, ocet balsamiczny, mleko krowie, ser pleśniowy, ser sojowy, mleko kozie, mięso dzikich zwierząt, baranina, jagnięcina, dziczyzna, mięso łosia, małże, mięczaki, gęś, indyk, gryka, pszenica, orkisz, teff, kamut, mąka farina, kasza manna, biały ryż, olej z migdałów, olej sezamowy, Olej z krokosza barwierskiego, tapioka, seitan, tofu, fasola pinto, fasola biała, fasola granatowa, fasola czerwona, fasola adzuki, fasola lima, boćwina, śliwki surowe i suszone, pomidory
Produkty średnio zakwaszające:
gałka muszkatołowa, kazeina, proteiny mleka, biały ser, mleko sojowe, wieprzowina, cielęcina, mięso niedźwiedzia, omułki, kalmary, kurczak, kukurydza, kasza owsiana, żyto, otręby owsiane, orzeszki pistacjowe, olej kasztanowy, smalec, pekan, olej palmowy, zielony groszek,
orzeszki ziemne, groszek śnieżny, inne rośliny strączkowe, ciecierzyca, żurawina, granaty
Produkty silnie zakwaszające:
słodziki, budyń, kisiel, galaretka, dżem, sól stołowa (NaCl), piwo, drożdże, piwo, chmiel, słód, cukier, kakao, ocet biały, ser topiony, lody, wołowina, homar, bażant, jęczmień, olej z nasion bawełny, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, soja, napoje
bezalkoholowe, szczególnie typu Cola (żeby zneutralizować szklankę Coli o pH 2,5 potrzeba aż 32 szklanek zasadowej wody o pH 10).