Hello!
Elmo, no jasne, że jestem mega szczęśliwa ...byłabym jeszcze bardziej gdyby większy przedstawiciel tej parki polubił mniejszego :-) Wykres mega ciążowy a jutro wielki dzień :-) Ja przed implantacją miałam czasem skurczowe bóle jak przed @ a w okolicy implantacji wyraźne, "punktowe", kłujące, krótkotrwałe bóle na wysokości macicy :-), Aga też miała takie kłucia w tym szczęśliwym cyklu :-)
Matik, możesz wkleić swój poprzedni wykres? Masz możliwość załatwienia sobie w razie co doustnego progesteronu? A ten "cień" kreski ma różowawe zabarwienie czy takie szare / bezbarwne? Jeśli to drugie to jest to "evaporation line" czyli taka linia powstała po odparowaniu moczu, mój cień cienia kreski było widać tylko pod światło ale miał w sobie nutę różu. Trzymam mocno kciuki! ...mi też się zdarzyło rozłożyć test na czynniki pierwsze
krystianmartin, za Ciebie też mega kciuki!
Daria, wstawiam Ci fotkę Kai i Krzysia kiedy miał około 2 miesiące więcej :-) Colin chodzi już bez podtrzymywania się?
Zobacz załącznik 563952Zobacz załącznik 563953Zobacz załącznik 563954
Polisia, a jaką dawkę B6 bierzesz? Jak długo ją łykasz? Ja hormony sprawdzałam sama bez udziału lekarza (i tak na to chyba nie ma zniżki), warto sprawdzić progesteron w połowie fazy lutealnej i od razu sprawdzić poziom prolaktyny (najlepiej test czynnościowy czyli PRL spoczynkowa i potem godzinę po połknięciu tabletki metoklopramidu). Warto też sprawdzić LH, FSH, estradiol i testosteron w 3 dc. Fazę lutealną skraca często prolaktyna, zaburza ona owulację (przez co może dochodzić do niewydolności ciałka żółtego) i produkcję progesteronu w fazie lutealnej, gdy jest mało progesteronu to FL trwa krócej, pojawiają się plamienia przed @. Tak w mega skrócie łańcuszek zależności jest taki - witamina B6 inhibituje wydzielanie prolaktyny, prolaktyna wpływa na neurohormon GnRH a ten z kolei na hormony LH i FSH mające wpływ na owulację, zatem nadmiar prolaktyny zaburza równowagę pomiędzy hormonami LH i FSH a tym samym zaburza owulację, niepełnowartościowa owulacja daje niewydolne ciałko żółte produkujące zbyt małe ilości progesteronu. Luteina i Duphaston wydłużą FL poprzez sztuczne dostarczanie progesteronu / dydrogesteronu, witamina B6 zmniejsza z kolei poziom prolaktyny co powoduje mniejsze kłopoty z owulacją i lepszą produkcję progesteronu przez własny organizm. Już tłumaczę o co chodzi z tym pH i tamponem :-) Przez pierwsze 4 godziny należy utrzymywać pH poniżej 5, niskie pH unieruchamia ogonki męskich plemników i stąd nie potrafia się poruszać. Jednak po 30 minutach gdy pH wzrośnie to plemniki Y znów ruszaja do wyścigu, stąd należy sprawdzać pH i korygować co 30 minut przez pierwsze 4 godziny. Po 4 godzinach plemniki X (które to miały mozliwość poruszania się) są już bezpieczne w szyjce macicy więc można włożyć tampon, plemniki Y przy powyższem scenariuszu wciąż nie są bezpieczne. O dziewczynkę najlepiej starać się wieczorem (jest podobno wtedy mniej plemników w spermie co sprzyja poczęciu córki), należy przez pierwsze 4 godziny pilnować niskiego pH a na noc włozyć tampon (kiedyś spać trzeba ;-) a podobno nasze plany może zniweczyć niespodziewany wzrost pH w nocy kiedy śpimy ;-)). Początkiem nowego cyklu jest normalne krwawienie żywą, czerwona krwią, brunatne plamienia zaliczane są do starego cyklu. ...książkę powiadasz?
Ewelin, ja starałam się 2 dni przed owulacją i w przeddzień owulacji wieczorem (w dniu pozytywnego testu owulacyjnego, u mnie owulacje były 24h od piku LH), miałam poprawić kolejnego dnia ale jakoś nie było okazji ;-) Ogólnie starania były bardzo rzadko, czasem tylko 1-2 strzały w miesiącu.
Mama Kubulki, GRATULUJĘ z całego serca, ale super wieści! Niech synuś rośnie zdrowo!
Lukaa, masakra z tymi lekarzami i kamień z serca, że drugi lekarz przedstawił tak optymistyczną wersję (endo 20 mm brzmiało nie za ciekawie, często kwalifikuje się to już do zabiegu). A nie mówiłam, że pęcherzyk pęknie? :-) Czesem pęka jak ma 24-26 mm, przyrasta 1-3 mm na dobę. Trzymam kciuki za córcię :-) A progesteron warto sprawdzić w połowie fazy lutealnej żeby wiedzieć czy istnieje potrzeba wspomagania produkcji tego hormonu Luteiną / Duphastonem.
Milla, progesteron najlepiej sprawdzać w połowie fazy lutealnej i dobrze by było gdyby przy staraniach o córkę wynosił minimum 18 ng/ml, ja razem z progesteronem sprawdzałam prolaktynę (robiłam test czynnościowy, który wykrył prolaktynemię czynnościową). W 3 dniu cyklu warto sprawdzić LH, FSH, estradiol i przy okazji można też sprawdzić testosteron (przy staraniach o dziewczynkę musi być niski). Podaję jakie ja miałam wyniki:
FSH - 7,11 mIU/ml
LH - 2,77 mIU/ml
Estradiol - 48,59 pg/ml
Testosteron - 22,91 ng/dl
Progesteron - 17,92 ng/ml
Prolaktyna - 15,25 ng/ml
Prolaktyna po MCP - 199,1 ng/ml