reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

U mnie wszystko pokickane, jaki dzień uznajecie za początek nowego cyklu jak macie plamienia? nigdy nie miałam, wczoraj miałam lekkie, jak przed @ a dzisiaj znowu lekkie? a powinno być @ na full. Widać mam jazdy z tym progesteronem, ale teraz nie wiem, jak liczyć kolejny cykl, od pierwszych plamień czy mocniejszego krwawienia?

Elmo jutro testujesz? trzymam kciuki!

Matik idze, że Ty jesteś naprawdę niesamowita, chyba baaardzo chcecie, skoro tak opatrujesz się bladioszków :D tego Ci życzę.

Lukaa dzięki za miłe słowa ;-)

Przepraszam, że nie wszystkim, ale mam akurat dzisiaj urwanie głowy

reklama
Dziewczyny ja za was tez trzymam &&&&& :tak:
Polisia a Ty to moze lepiej zatestuj ;-) nie myslalas o tym? Nowy cykl licz od regularnego krwawienia nie od plamienia. Czy łykasz B complex B-100? Polecam. No i jesli faktycznie to @ to moze dobrze by zbadac te hormony :/
Ewelin a Ty kiedy myslisz testowac???
Verita zdrówka i &&& za nowy cykl.
Sofi no skoro nie ma innej opcji... :-D

Coś czuję że jutro o 8 będzie przeciążenie BB...wszystkie będziemy czekać na wieści od Elmo !!!

Nie wiem czy dobrze kojarzę-bo czasami nie jestem w stanie wszystkiego doczytać- ale któraś jeszcze będzie niebawem testować ???????? Coś mi tak świta

Dorcia jutro ma tez testowac OneMoreTime. Mam nadzieje ze da znac co tam u niej. No i jutro wielki dzien dla Czarnej!!!!!

Czarna POWODZENIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zwolnisz mi miejscowe jak nic :tak:

Obym sie tylko jutro nie rozczarowała... :-(
W każdym bądz razie Dorcia ostatnio urodzila Mamakubulki i jutro Czarna obie chłopców więc co piszesz sie ze mna na ich miejsce?

Elmo ja też jutro sprawdzę co u Ciebie :) Dwa miejsca się zwolniły więc może bliźniaki Żartowałam:tak: jedno miejsce zostaw byle tylko nie dla mnie:-D
U mnie pierwsze podejście w niedzielę

Ostatnia edycja:
Hello!

Elmo
, no jasne, że jestem mega szczęśliwa ...byłabym jeszcze bardziej gdyby większy przedstawiciel tej parki polubił mniejszego :-) Wykres mega ciążowy a jutro wielki dzień :-) Ja przed implantacją miałam czasem skurczowe bóle jak przed @ a w okolicy implantacji wyraźne, "punktowe", kłujące, krótkotrwałe bóle na wysokości macicy :-), Aga też miała takie kłucia w tym szczęśliwym cyklu :-)

Matik, możesz wkleić swój poprzedni wykres? Masz możliwość załatwienia sobie w razie co doustnego progesteronu? A ten "cień" kreski ma różowawe zabarwienie czy takie szare / bezbarwne? Jeśli to drugie to jest to "evaporation line" czyli taka linia powstała po odparowaniu moczu, mój cień cienia kreski było widać tylko pod światło ale miał w sobie nutę różu. Trzymam mocno kciuki! ...mi też się zdarzyło rozłożyć test na czynniki pierwsze :-D

krystianmartin, za Ciebie też mega kciuki!

Daria
, wstawiam Ci fotkę Kai i Krzysia kiedy miał około 2 miesiące więcej :-) Colin chodzi już bez podtrzymywania się?

Zobacz załącznik 563952Zobacz załącznik 563953Zobacz załącznik 563954

Polisia, a jaką dawkę B6 bierzesz? Jak długo ją łykasz? Ja hormony sprawdzałam sama bez udziału lekarza (i tak na to chyba nie ma zniżki), warto sprawdzić progesteron w połowie fazy lutealnej i od razu sprawdzić poziom prolaktyny (najlepiej test czynnościowy czyli PRL spoczynkowa i potem godzinę po połknięciu tabletki metoklopramidu). Warto też sprawdzić LH, FSH, estradiol i testosteron w 3 dc. Fazę lutealną skraca często prolaktyna, zaburza ona owulację (przez co może dochodzić do niewydolności ciałka żółtego) i produkcję progesteronu w fazie lutealnej, gdy jest mało progesteronu to FL trwa krócej, pojawiają się plamienia przed @. Tak w mega skrócie łańcuszek zależności jest taki - witamina B6 inhibituje wydzielanie prolaktyny, prolaktyna wpływa na neurohormon GnRH a ten z kolei na hormony LH i FSH mające wpływ na owulację, zatem nadmiar prolaktyny zaburza równowagę pomiędzy hormonami LH i FSH a tym samym zaburza owulację, niepełnowartościowa owulacja daje niewydolne ciałko żółte produkujące zbyt małe ilości progesteronu. Luteina i Duphaston wydłużą FL poprzez sztuczne dostarczanie progesteronu / dydrogesteronu, witamina B6 zmniejsza z kolei poziom prolaktyny co powoduje mniejsze kłopoty z owulacją i lepszą produkcję progesteronu przez własny organizm. Już tłumaczę o co chodzi z tym pH i tamponem :-) Przez pierwsze 4 godziny należy utrzymywać pH poniżej 5, niskie pH unieruchamia ogonki męskich plemników i stąd nie potrafia się poruszać. Jednak po 30 minutach gdy pH wzrośnie to plemniki Y znów ruszaja do wyścigu, stąd należy sprawdzać pH i korygować co 30 minut przez pierwsze 4 godziny. Po 4 godzinach plemniki X (które to miały mozliwość poruszania się) są już bezpieczne w szyjce macicy więc można włożyć tampon, plemniki Y przy powyższem scenariuszu wciąż nie są bezpieczne. O dziewczynkę najlepiej starać się wieczorem (jest podobno wtedy mniej plemników w spermie co sprzyja poczęciu córki), należy przez pierwsze 4 godziny pilnować niskiego pH a na noc włozyć tampon (kiedyś spać trzeba ;-) a podobno nasze plany może zniweczyć niespodziewany wzrost pH w nocy kiedy śpimy ;-)). Początkiem nowego cyklu jest normalne krwawienie żywą, czerwona krwią, brunatne plamienia zaliczane są do starego cyklu. ...książkę powiadasz? :-D

Ewelin, ja starałam się 2 dni przed owulacją i w przeddzień owulacji wieczorem (w dniu pozytywnego testu owulacyjnego, u mnie owulacje były 24h od piku LH), miałam poprawić kolejnego dnia ale jakoś nie było okazji ;-) Ogólnie starania były bardzo rzadko, czasem tylko 1-2 strzały w miesiącu.

Mama Kubulki, GRATULUJĘ z całego serca, ale super wieści! Niech synuś rośnie zdrowo!

Lukaa, masakra z tymi lekarzami i kamień z serca, że drugi lekarz przedstawił tak optymistyczną wersję (endo 20 mm brzmiało nie za ciekawie, często kwalifikuje się to już do zabiegu). A nie mówiłam, że pęcherzyk pęknie? :-) Czesem pęka jak ma 24-26 mm, przyrasta 1-3 mm na dobę. Trzymam kciuki za córcię :-) A progesteron warto sprawdzić w połowie fazy lutealnej żeby wiedzieć czy istnieje potrzeba wspomagania produkcji tego hormonu Luteiną / Duphastonem.

Milla, progesteron najlepiej sprawdzać w połowie fazy lutealnej i dobrze by było gdyby przy staraniach o córkę wynosił minimum 18 ng/ml, ja razem z progesteronem sprawdzałam prolaktynę (robiłam test czynnościowy, który wykrył prolaktynemię czynnościową). W 3 dniu cyklu warto sprawdzić LH, FSH, estradiol i przy okazji można też sprawdzić testosteron (przy staraniach o dziewczynkę musi być niski). Podaję jakie ja miałam wyniki:

FSH - 7,11 mIU/ml
LH - 2,77 mIU/ml
Estradiol - 48,59 pg/ml
Testosteron - 22,91 ng/dl
Progesteron - 17,92 ng/ml
Prolaktyna - 15,25 ng/ml
Prolaktyna po MCP - 199,1 ng/ml

To jak dwa chłopaczkowe miejsca zwolnione to ja się będę pchać na to drugie...Elmo chyba że chcesz bliźniaki ??? Nieeee, nie oddam Ci ...musimy się podzielić :)

Ale też miejscówka różowa się zwolniła o ile dobrze kojarzę urodziła się Basia-czy coś poknociłam ???...Antosia to miejsce dla Ciebie !!! Całe cukierkowo różowe !!!

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczynki mam takie pytanko do Was: staramy się z mężem o dziecko i marzy nam się dziewuszka, słyszałam że żeby mieć dziewczynkę trzeba się starać przed owulacją, natomiast o chłopca po owulacji, czy to prawda??

Do góry