reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Matik zdrowia dla syna
Andziak fajnie Cie przeczytac :)
Kevinka super wiesci, trzymam kciuki za dziewczynke
Czarna perla u Ciebie tez zycze coreczki :)
Airfix a moze to spadek implantacyjny bo wspomjnalas cos, ze mialas z mezem chwile szalenstwa ;)
Milego dnia wszystkim :)

reklama
Kevinka, serdecznie gratuluję.
Airfix, ja pamiętam, jak w dzieciństwie moja siostra pakowała mi cytrynowe groszki do nosa. :-D
Matik, niska temperatura może świadczyć o osłabieniu organizmu. Niech dużo pije, podawaj mu elektrolity.

Piranhiu dzięki serdeczne. zła jestem trochę na siebie bo wydawało mi się, że wszystko przypilnowałam a tu taki byk z wit b6. No nic już nie zrobię :) Nie wiadomo kiedy uda się zaciążyć, więc zamówię ten produkt, może akurat jeszcze troszkę obniży estradiol u mnie

Już zamówiłam - z allegro witamina b complex super skład 100 tabl (4301486572) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Piranhiu czy myślisz że te pare dni przyjmowania tego zestawu może mi przesunąć owu - byłaby pewnie szybciej tak?

Matik
to dobry znak że ból już minął. Może to rzeczywiście było po prostu mocniejsze zatrucie. Zdrówka dla was

Staraczki dziewczynkowe
przez przypadek ostatnio wpadła mi w ręce ulotka tego probiotyku - ma w sobie nie tylko pałeczki kwasu mlekowego ale i wit c więc może będzie troche lepiej zakwaszał niż lactovaginal. Na ulotce jest napisane że utrzymuje ph w okolicach (3,5-4,5) FLORAGYN x 6 globulek - Apteka internetowa i-Apteka.pl

Ostatnia edycja:
Małe liski to niedługo startujesz ze staraniami :-) Ty nie musisz się martwić bo jesteś super przygotowana i będę mocno Ci kibicować :tak:
A mnie dziś zalało i cieszę się że zaczął się nowy cykl byle tylko był owocny ;-) Piraniu powiedz mi czy warto łykać w moim przypadku Agnus Castus? zostało mi jeszcze z 30 tabletek bo łykałam go rok temu podczas staranek i tak myślę czy pomoże coś u mnie bo chyba mam niski progesteron :-( biorę już bardzo długo z 8 miesięcy B 100 complex ale chyba mało pomaga i tak myślę o tym Agnus Castus... zaczęłam nowy cykl i proszę doradź czy warto brać i czy tylko do owulki czy cały czas?

Ja na sekundkę z wynikami
3 dc to faza pęcherzykowa ? :) :tak:
TSH 3 generacja 3,60 uIU/ml [0,27-4,20]
Magnez 0,94 mmol/l [0,70-1,05]
Wapń całkowity 2,41 mmol/l [2,15-2,50]
Sód 139 mmol/l [135-145]
Potas 4,8 mmol/l [3,50-5,50]
LH 7,21 mIU f. pęcherzykowa [2,40-12,60]
Prolaktyna 16,52 ng/ml N[4,79-23,3]
FSH 7,71 mIU/ml f. pęcherzykowa 350-12,50
Testosteron 17,12 ng/dl N[8,01-49,86]
Estriadol 34,88 pg/ml F.pęcherzykowa 12,50-166

no i teraz pytanie kochane co one oznaczają dla mnie i ile do poprawy ?

Ostatnia edycja:
Ja na sekundkę z wynikami
3 dc to faza pęcherzykowa ? :) :tak:
TSH 3 generacja 3,60 uIU/ml [0,27-4,20]
Magnez 0,94 mmol/l [0,70-1,05]
Wapń całkowity 2,41 mmol/l [2,15-2,50]
Sód 139 mmol/l [135-145]
Potas 4,8 mmol/l [3,50-5,50]
LH 7,21 mIU f. pęcherzykowa [2,40-12,60]
Prolaktyna 16,52 ng/ml N[4,79-23,3]
FSH 7,71 mIU/ml f. pęcherzykowa 350-12,50
Testosteron 17,12 ng/dl N[8,01-49,86]
Estriadol 34,88 pg/ml F.pęcherzykowa 12,50-166

no i teraz pytanie kochane co one oznaczają dla mnie i ile do poprawy ?

TSH (hormony tarczycy) masz wysokie najlepsze do zajscia w ciaze to 1.5 ale dziewczyny z problememi tarczycowymi pewnie powiedzą Ci wiecej, jednak mysle, że ten wynik trzeba by skonsultowac z lekarzem bo może utrudniac zajscie w ciaze lub jej utrzymanie
jesli chodzi o minerały to wapn I magnez masz całkiem niezły na dziewczynke,ale sód I potas przydało by sie troche ograniczyć bo sa wysokie, zwłaszcza potas... Testosteron I estriadol masz dosc dobry raczej dziewczynkowy niz chlopczykowy. LH I FSH są ok :)

Matik jak tam u Was? jak syn?

Justi testosteron i estradiol bardzo dziewczynkowy :) Ca i Mg tak samo. Od jakiego czasu jesteś na diecie? ciut można by obniżyć potas - mniej kurczaka i będzie ok :) ciekawa jestem jak u mnie teraz wygląda potas i sód

Elle dzięki kochana :* :) i ja tobie również mocno kibicuje i dziewczynom. Nie wiem jak mogłam przegapić tą sprawę z b-complex, pamiętam jedynie jak Pirahnia przypominała żeby nie łykać dodatkowo kwasu foliowego bo jest właśnie w preparacie b-complex i pamiętam jak zerknęłam na ulotkę mojego zestawu, nie było kwasu foliowego, więc stwierdziłam jedynie że ja musze dodatkowo w takim razie łykać :D no nic

Airfix, masakra z tą gumą, dzieci to jednak mają pomysły :-D Bardzo jestem ciekawa jak będzie jutrzejsza tempka.

małe liski, witamina B6 potrafi niestety wydłużyć FF, u mnie jednak ją skróciła, dopiero w szczęśliwym cyklu FF była wyraźnie dłuższa. Ja polecam łykanie 1 tabletki Folica dodatkowo by razem z B-100 było 800 mcg folianów, Folica nie powinno się łykać przy przyjmowaniu 2 x B-50 (to lepsza ale bardziej kosztowna opcja, B6 lepiej się wchłonie przy przyjmowaniu B-50 rano i wieczorem).

Elle, ta wydłużona FL była przez ciążę biochemiczną, ciałko żółte nie zdegenerowało się jak w bezciążowym cyklu bo podwyższony nieco hCG zapobiegał jego degeneracji, ciałko żółte zatem dłużej produkowało wyższe ilości progesteronu i estradiolu co zapobiegło zmianom martwiczym w endometrium. Jaki miałaś poziom prolaktyny? Castagnus pomoże nieco o ile progesteron jest zaniżony przez nadmiar prolaktyny. Castagnus z tego co pamiętam bierze się przez cały cykl i tylko przez 3 miesiące, potem przerwa, odstawianie po owulacji może spowodować wyrzut prolaktyny i zaburzyć nieco FL.

Justi, maran-atha wszystko już świetnie opisała, TSH dość duże (ja bym spróbowała obniżyć), Mg i Ca super, potas warto trochę obniżyć. Hormony są w porządku choć najlepiej gdy poziom prolaktyny mieści się w granicach 5-15 ng/ml, jest to wówczas wynik idealny, wartość z przedziału 15-20 ng/ml to wynik dobry i leczenie przeprowadza się tylko w wąsko wybranych przypadkach. Koniecznie sprawdź poziom progesteronu w FL.

reklama
:tak:Maran-atha, Małe liski, Martin,. Piranhiu DZIĘKUJE za interpetacje wyników

dziś jednak zdecydowanie to nie jest mój dzień :(
M. odebrał wyniki Wojtusia i okazało się, że z posiewu z nosa wyszedł pneumokok ropny ... antybiotyk przez 10 dni później znow badanie... przynajmniej po zmianie pediatry wiemy stad u niego od kilku tygodniu katar :wściekła/y:

moje wyniki hmm czyli co TSH powinnam skonsultować jak najszybciej z ginkiem ? powinien włączyć leczenie ? Czyli ten cykl na wszelki wypadek lepiej sobie odpuścić ? podobnie z prolaktyną ??
Progesteron oczywiście zrobię :)

Małe liski diete zaczęliśmy w połowie marca,ale taką restrykcyjną od początku kwietnia ...
teraz widzę, ze poziom potasu tak masz rację to pewnie kurczak, zielony groszek, papryka suszona i różne zioła dodawane do nieszczęsnej piersi z kurczaka/indyka...
dziś na obiad rybka,makaron i zielony groszek :( Ja już będę żywiła się tylko jogurtami naturalnymi z suszoną żurawiną :(
mam grupę krwi 0 która jest bardzo mięsożerna więc w związku z tym im dalej tym trudniej obszeć się i nie zjeść mięsa...

jeszcze zapodziałam gdzieś klucze z domu nie dość, że moje to i moich rodziców :( mam nadzieje, ze jednak gdzieś się znajdą....
Wojtuś już zasnoł dlatego mogę na spokojnie coś napisać... ogólnie jakiegoś dola mam.....

Ostatnia edycja:
Do góry