Hmm nigdzie nie czytałam, że to obalili (a nie chodziło mi o te 2%, nie o tym pisałam). Chodziło mi o to badanie:Też to czytałam. Metoda shettlesa została obalona, natomiast wśród rodziny i znajomych faktycznie "przed owu" więcej dziewczynek, ale może to tylko zbieg okoliczności. Co do genów, że w rodzinie faceta więcej chłopców lub dziewczyn to też to obalili, że jest tylko 2% mężczyzna na świecie, którzy produkują jeden typ plemników i jest to anomalia i zdarza się mega rzadko. W każdej innej sytuacji to, że w rodzinie jest więcej danej płci to wynik tylko i wyłącznie przypadku czyli tak im się trafiło![]()
"I tak oto – badanie, które polegało na przeanalizowaniu drzew genealogicznych sięgających 1600 roku i obejmujących 556 397 członków niemalże 1000 rodzin z Europy i Ameryki Północnej wykazało, że jest większe prawdopodobieństwo, że mężczyzna będzie miał syna jeśli ma braci i córkę jeśli ma siostry. U kobiet nie zauważono natomiast żadnej zależności pomiędzy posiadaniem braci lub sióstr, a prawdopodobieństwem rodzenia dzieci określonej płci."
Link do: Kiedy rodzą się synowie, a kiedy córki?