reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Truskafffko, pytaj ile wlezie! :-D Pięknie Sylk zbija Ci pH i moim zdaniem masz duże szanse na córeczkę jeśli po 9-10h spada do 4,5! Jak dołożysz to tego dietę i suplementy to już w ogóle szanse ogromne! :tak: A może by tak jeszcze zaraz po starankach tabletka z dużą dawką żurawiny? :-) Co do córciowych staranek to najlepiej albo dzień w dzień do owulki albo raz po minimum 7-dniowej wstrzemiężliwości, lepiej też wieczorkiem jak rano. Hehehe, fajny sen miałaś! :-D

MissBella, pierwszy trymestr bywa dość nieprzyjemny (mdłości, senność, zmęczenie, bieganie z wiecznie pełnym pęcherzem) ale do drugiego zleci tak szybko że ani się obejrzysz :-) Strach w ciąży to normalne ale możesz mnie trzymać za słowo - wszystko będzie w porządeczku! Kiedy idziesz na pierwszą wizytę?

ladies, odsunięcie od owulki to podobno najmniej ważny z 7 czynników, najważniejsza jest dieta i niskie pH, warto też łykać suplementy i zadbać o wysoki poziom progesteronu (np. łykając B6 w preparacie B-Complex). U mnie starania były w dniu pozytywnego testu czyli jakieś 24h przed owulką ale zadbałam o inne czynniki i udało się :-), podobno najlepsze odsunięcie od owulki to 2-3 dni ale jest to o tyle kłopotliwe, że trzeba dbać o niskie pH aż do samej owulacji, zatem im dłuższe odsunięcie tym więcej kombinacji ...pod tym względem zatem wygodna jest metoda "O+12" :tak:

marti_ka, jeśli faktycznie masz "LIS" to zmiana pasków pH nie pomoże, trzeba wówczas zakupić miernik cyfrowy ...albo zadbać by Ca:Mg wynosiło 2:1.

reklama
Piranho myślałam żeby umówić się do gina za ok 2 tygodnie, czy za późno ?? ?? Pierwszą wizytę mam już za sobą bo jak byłam po receptę na dupka to ginka mnie zbadała i powiedziała, że wszystko ok, niestety nie robiła USG. W tym tygodniu zrobię bete, grupę krwi i toksoplazmozę i z tymi wynikami wybiorę sie do lekarza w 6 tygodniu ciąży. Czy dobrze kombinuję ?? :-) Cały czas się zastanawiam czy nie iść wcześniej na wizytę z USG :baffled:

marti_ka, jeśli faktycznie masz "LIS" to zmiana pasków pH nie pomoże, trzeba wówczas zakupić miernik cyfrowy ...albo zadbać by Ca:Mg wynosiło 2:1.
yhh a ten miernik to juz nie maly wydatek... :/ kupie testy przynajmniej zeby pre seed podkrecic, bo te elanee sa tylko do 7... dziekuje za pomoc

Piranho myślałam żeby umówić się do gina za ok 2 tygodnie, czy za późno ?? ?? Pierwszą wizytę mam już za sobą bo jak byłam po receptę na dupka to ginka mnie zbadała i powiedziała, że wszystko ok, niestety nie robiła USG. W tym tygodniu zrobię bete, grupę krwi i toksoplazmozę i z tymi wynikami wybiorę sie do lekarza w 6 tygodniu ciąży. Czy dobrze kombinuję ?? :-) Cały czas się zastanawiam czy nie iść wcześniej na wizytę z USG :baffled:
ja bym poczekala :) bo jak idziesz pozniej tak kolo 7-8 tygodnia to juz widzisz bijace serduszko i jest sie spokojniejsza... a tak wczesniej to mozesz zobaczyc sam pecherzyk, a to potem wydaje mi sie jest stresujace czekac na kolejna wizyte by serducho uslyszec.. ja z nadia bylam pozno bo w 10 tygodniu pierwszy raz, a z Livka w 8....

Ostatnia edycja:
kurcze stresior mnie chwycił na wieczór, przed jutrzejszymi wynikami hormonów...

Ewcik no baaa jasne że będę trzymac kciuki :)
a ty jak długie cykle teraz masz, jesteś w stanie coś przewidzieć? jesteś na dodatkowych wspomagaczach w związku z PCO?

MissBella
ja bym się nie wybierała wcześniej na usg, wiem jakie dobijające jest czekanie. Ale tak naprawdę wczesne usg za wiele ci nie powie.

Piranha
no całkiem nieźle z tym sylkiem, choć nie powiem wczoraj jak zobaczyłam ten fiolet to moja mina była zapewne...bezcenna:-D
tak się zastanawiam czy D może coś jeszcze brać żeby obniżyć to ph, żurawiny nie jemy. Może faktycznie kupię ten żurafit http://www.doz.pl/apteka/p18385-Zuravit_kapsulki_elastyczne_36_szt

tylko czy teraz to coś nam da?

z tymi staraniami też nie wiem dokładnie. Bo codzienne działania może podwyższać testosteron, z kolej z tą wstrzemięźliwością ciężko trafić, bo ja nie mam pojęcia kiedy (jeśli w ogóle) owulka będzie

Ostatnia edycja:
MissBella, za 2 tygodnie to ja bym się najwcześniej umówiła (na pewno nie wcześniej), ja podobnie jak marti_ka na pierwszą wizytę w obu ciążach umówiłam się dopiero po skończeniu 7 tygodni (czyli w 8 tygodniu ciąży), umawiając się w 6 tygodniu ryzykujesz, że jeszcze nie zobaczysz bijącego serduszka a mnie by takie coś strasznie zestresowało bo naczytałam się o pustych pęcherzykach ciążowych (ja to z gatunku panikar jestem) ...oczywiście w Twoim pęcherzyku będzie śliczny zarodek z bijącym serduszkiem i nie ma innej opcji :tak: Jeśli nie zobaczysz serduszka w 6 tygodniu (co się często zdarza) to jestem pewna, że będziesz się umawiać na kolejną wizytę za tydzień lub dwa żeby się uspokoić. Proponuję Ci zatem umówić się najwcześniej po skończeniu 6 tygodni (czyli w czasie trwania 7 tygodnia). Oprócz toksoplazmozy polecam też sprawdzenie przeciwciał na cytomegalię (cytomegalowirus). Dla mnie też to czekanie do pierwszego USG było strasznie męczące i okropnie się to wszystko dłużyło :-)

ladies
, tam w wytycznych podałam różne suplementy obniżające pH (witamina C, żurawina). Samo pH obniża też dieta dziewczynkowa (zwłaszcza wapń), należy ją rozpocząć minimum 6 tygodni przed starankami. Są też preparaty obniżające pH typu Sylk (kwaśny lubrykant), Lacibos femina, różne globulki dopochwowe, Rephresh, Replens, można też robić kwaśne irygacje ...czasem jednak wystarczy dieta i suplementy, warto zatem zakupić paski do pomiaru pH. Progesteron można zwiększyć łykając dziennie 100 mg witaminy B6 w preparacie B-Complex (najlepiej zakupić na Allegro gdyż w aptece raczej takich dawek się nie dostanie).

Truskafffko
, trzymam jutro z całych sił kciuki za Twoje wyniki! A co Twój D bierze na obniżenie pH? Warto by brał takie same dawki witaminy C, Mg i Ca, żurawina też bardzo jest pomocna a taka tabletka potrafi bardzo szybko obniżyć pH więc polecam zakup tego Żuravitu. Z tą wstrzemięźliwością faktycznie ciężko utrafić, można zachować dłuższą wstrzemięźliwość do dni płodnych i działać dzień w dzień jak już będzie wyraźna ale wciąż bledsza kreska na teście owu (a więc plemniki osłabi i wstrzemięźliwość i potem starania przez 2-3 dni raz po razie, na pewno nie podniesie to znacząco testosteronu).

Ostatnia edycja:
Piranha D bierze to co ja, B-50, Ca, Mg, C. Tylko tej żurawiny nie mamy, to kupimy hehe
Dzięki wielkie za wskazówki :)

lece do łóżka..niech już jutro będzie ...
dobrej nocki

Truskafffko, no to może faktycznie żurawina trochę pomoże, trzymam jutro kciuki za super wyniki! Szkoda, że u nas w Polsce nie ma tych napojów Crystal Light, podobno pięknie zbijają pH. Dobrej nocki wszystkim życzę!

oo dziekuje:) witamina c... zurawina.. (soki zurawinowe , mozna w to wliczyc?)
ta witamine b6 musze sobie odpuscic bo nie mieszkam w Polsce i nie mam mozliwosci sobie tego zakupic ale poszukam tej witaminy w czyms innym:)....
a nawet jesli nie to moze celowanie przed ovulka i wzbogacenie diety poskutkuje:) boje sie tylko tego ze przez to wszystko mozemy kilka miesiec sie starac..... a ja bym tak chciala w pierwszym cyklu....ahhh.. marzenia!:) w kazdym badz razie jeszcze czekam do maja do staranek:)

reklama
ladies, najlepiej łykać takie dawki jak podane w wytycznych, co do żurawiny to podobno lepiej działają tabletki żurawinowe jak sok. Witaminę B6 w odpowiednich dawkach bez problemu zakupisz w innych krajach, nie wiem gdzie mieszkasz ale proponuję np. zakup na eBay (jeden z przykładów Vitamin B-100 Complex, 100 Capsules, 24 Hr Dispatch | eBay). Bardzo ważna jest dieta bogata w Ca i Mg a uboga w K i Na, warto dodatkowo łykać cytrynian wapnia i magnezu w odpowiednich dawkach. Do maja już niedaleko :-)

Do góry