reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
a ja mam pytanko jak mierzycie to ph w pochwie,widziałam takie specjalne rękawiczki,które na koncówkach palców mają papierek lakmusowy

witam wszystkie Mamusie:)
Mam na imię Gośka i jestem mamą dwóch cudownych synków (13 i 9 lat) .Od lat marzy mi się jeszcze trzecie dziecko,jak będzie dziewczynka to zwariuję z radości...
Oczywiście najważniejsze jest zdrowa ciąża i zdrowy maluszek ale chciałabym jak najbardziej zwiekszyć szansę na Lenkę ;) przeczytałam już wszystkie instrukcje na zielono, do których link podawała tu PIRANHA ale mam jeszcze kilka pytań.Może wydadzą Wam się głupie ale ja naprawdę jestem zielona w temacie.
Piranho,Ty tu jesteś chyba ekspertem,wiec bede wdzięczna za pomoc.
Kiedy i jak mierzyć temperaturę i jak ta temperaturę odczytywać,jaka temperatua swiadczy o owu a jaka o jej braku? i jak badać ph w pochwie? dziś mam 4 dzień cyklu,od czego zacząć? suplementy ,które radziłaś,juz biorę,muszę zakupić jeszcze tabletki zurawinowe,b complex oraz licorice root i saw palmetto.Poradżcie mi proszę od czego zacząć.
Meg witaj:) jesteś kolejną mamusią dwóch synków. Miło Cię poznać. Zacznij od mierzenia temperatury i diety bogatej w magnez i wapń : mleko, kefiry, sery , dodatkowo żurawinę suszoną, truskawki, maliny, piersi z kurczaka i ryby oraz suplementy diety. Ta dieta na minimum 6 tygodni. W międzyczasie poczytaj forum wstecz. Odradzam Ci saw palmetto, bo może nieźle namieszać cyklu.

Meg29st poczytaj szczególnie forum od strony 3495 :)
temperaturę mierzymy np. w pochwie codziennie rano przed wstaniem z łózka najlepiej o tej samej godzinie.
Możesz je notować np. na ovufiriend to pomocne :)
ph bada się wkładając paski do badania ph pochwy (nie inne) dość głęboko do szyjki, bo tam zazwyczaj bywa wyższe ph niz przy ujściu :)

no własnie dziewczyny, gdzie Wy kupujecie te paski merc? bo ja nie mogę na allegro znaleźć :D

Piszę w mega pośpiechu więc przepraszam jeśli kogoś pominęłam. :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Matik, nie wiem czy nie pominęłam Twojego posta ale czy możesz wstawić wykres z poprzedniego cyklu?

Elmo, masz IDENTYCZNE podejście jakie ja miałam :-) Gdy zobaczyłam drugą kreskę to już kochałam to co za nią się kryje, a jak zobaczyłam bijące serduszko na pierwszej wizycie to już płeć nie miała znaczenia, ja pragnęłam przede wszystkim drugiego dziecka i rodzeństwa dla Krzysia z niedużą różnicą wieku. Najbardziej zżerała mnie po prostu ciekawość ...choć stresik na wizycie w 17 tc się jednak pojawił :-) ale silniejsza od niego była zwykła ciekawość, po prostu chciałam już wiedzieć czy Krzyś będzie miał braciszka czy siostrzyczkę.

Dorcia, dużo zdrówka! Tak jak pisały dziewczyny - antybiotyki zazwyczaj podnoszą pH i sprzyjają poczęciu chłopca. :tak:

mega29st, witaj! Temperaturę najlepiej mierzyć rano o stałej porze przed wstaniem z łóżka po minimum 3 godzinach snu. Wzrost tempki nie powie Ci kiedy dokładnie była owulacja (dlatego warto dołączyć obserwacje śluzu, szyjki i testy owulacyjne) ale potwierdzi jej przebycie. Ja przyjmowałam zasadę, że jedna z 3 pierwszych temperatur po skoku musi być wyższa o minimum 0,2 od najwyższej z 6 temperatur przed skokiem. Taka wyższa temperatura musi się otrzymać przez kilka dni. Temperatura wzrasta od 3 dni przed do 3 dni po owulacji, zależy to od czułości ośrodka termoregulacji w mózgu na poziom progesteronu. Warto robić testy owulacyjne, wychodzą pozytywne zazwyczaj 24-36 godzin przed owulacją. Co do pH to powinno się mierzyć pH śluzu szyjkowego gdyż jest ono wyższe a to ten śluz ma decydujące znaczenie przy planowaniu płci. Należy oczywiście zakupić specjalne paski które zmierzą też pH śluzu, zwykłe papierki lakmusowe czy też te do pomiaru pH moczu się nie nadają. Należy nabrać śluz szyjkowy na palec lub patyczek kosmetyczny i przyłożyć do paska, na wynik czeka się do 10 minut w zależności od uwodnienia śluzu, niektórzy twierdzą, że należy czekać 15-20 minut gdyż wcześniej paski zaniżają. Niektóre dziewczyny wsuwają pasek po prostu do środka. Czasem się zdarza, że paski pH nie działają (wówczas cały czas wskazują niskie, niezmienne pH), mamy wówczas do czynienia z "low ionic strength", które powoduje często niewłaściwa proporcja Ca do Mg (powinna ona wynosić 2 : 1). Rozwiązaniem jest wówczas zakup miernika cyfrowego (np. Hanna Instruments HI 98103). Te rękawiczki byłyby dobrym rozwiązaniem :-)

Antosia, mega oczyska mają po tatusiu :-D A jakiego rodzaju ból owulacyjny masz? To są bóle jajników? U mnie bóle w okolicy jajników pojawiały się w różnych dniach cyklu a po owulacji pojawiał się bardzo charakterystyczny ból podbrzusza, najsilniejszy przy poruszaniu się i siadaniu (wywołuje go najprawdopodobniej podrażnienie otrzewnej przez płyn z pękniętego pęcherzyka Graafa). A możesz pokazać mi wykres z poprzedniego cyklu?

mamakaja, pięknie udało Ci się pokonać wysokie pH! Twoja córeczka zbliża się wielkimi krokami :-)

Daria i Maggie u mnie mnóstwo rzeczy złożyło się na takie ph. Jem prawie sam nabiał :tak:,do tego duuuużo truskawek,nie jem nic co jest słone, poza tym biorę ten calcium citrate+ magnez, łykam dużo żurawiny ( do owulacji tylko),do tego witamina c, B complex i kwas foliowy w takich proporcjach w jakich podała Piranha. Powiem Wam, że u mnie znaczącą poprawę ph zauważyłam dopiero po łykaniu żurawiny.Jeśli chodzi o napoje: piję tylko sok żurawinowy i wodę z dużą zawartością magnezu i wapnia( MagneVita lub Muszynianka magnezowo-wapniowa), kakao na śniadanie.
Nigdy nie wierzyłam, że dieta ma takie znaczenie odnośnie ph, a jednak!!!
:szok:
Jak u Was z dietą dziewczyny?
:-)
Zapomniałam dodać, że stosowałam Lactovaginal kilka razy po @

Ostatnia edycja:
kobietka, wklejam jeszcze taką listę (kiedyś ją zamieszczałam ale to było setki postów temu :-):

Produkty silnie alkalizujące:
soda, sól morska, woda mineralna, pestki dyni, soczewica, algi morskie, cebula, korzeń kolokazji (taro), korzeń lotosu, bataty (słodkie ziemniaki), limonka, cytryna, nektarynki, persymona (inaczej zwana kaki, sharon, jabłkiem orientu lub hurmą wschodnią), maliny, arbuzy, mandarynki, ananasy

Produkty średnio alkalizujące:
morele, przyprawy, kombucha (grzyb herbaciany), melasa, sos sojowy, orzechy nerkowca, kasztany, pieprz, kalarepa, pasternak, czosnek, szparagi, kapusta włoska, pietruszka, cykoria, rukola (rokietta siewna), zielona musztarda, korzeń imbiru, brokuły, grejpfruty, kantalupa, spadź, cytrusy, oliwki, marchewki, mango

Produkty słabo alkalizujące:
większość ziół, zielona herbata, herbata Mu Tea, syrop ryżowy, ocet jabłkowy, sake, jaja przepiórki, olej z wiesiołka, ziarna sezamu, tran, migdały, kiełki, ziemniaki, słodka papryka, grzyby, kalafior, kapusta, brukiew, żenszeń, bakłażan, dynia, zielona kapusta, gruszki, awokado, jabłka (kwaśne), jeżyny, wiśnie, brzoskwinie, papaja

Produkty bardzo słabo alkalizujące:
herbata imbirowa, ocet Ume-Su ( z moreli ume-boshi), ghe (masło klarowane), jajka kaczki, owies, kawa zbożowa, ziarno komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryż peruwiański), ryż Japonica, ryż dziki, olej z awokado, większość nasion, olej kokosowy, olej z oliwek, olej lniany, brukselka, buraki, szczypiorek, kolendra, seler, ketmia piżmowa (okra), ogórek, rzepa, soki z wyciskanych owoców, sałata, pomarańcze, banany, borówki, rodzynki, porzeczki, winogrona, truskawki

Produkty bardzo słabo zakwaszające:
curry, miód, syrop klonowy, ocet winny, śmietana, masło, ser kozi i owczy, kurczak, żelatyna, organy (wątróbka, serca, nerki itp.), dziczyzna, ryby, kaczka, proso (kasza jaglana), amarantus, brązowy ryż, olej z pestek dyni, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, orzeszki piniowe, olej kanola, szpinak, bób, fasolnik chiński, fasolka szparagowa, cukinia, sos Chutney, rabarbar, orzech kokosowy, guawa (gruszla, guajawa), suszone owoce, figi, daktyle

Produkty słabo zakwaszające:
wanilia, alkohol, czarna herbata, ocet balsamiczny, mleko krowie, ser pleśniowy, ser sojowy, mleko kozie, mięso dzikich zwierząt, baranina, jagnięcina, dziczyzna, mięso łosia, małże, mięczaki, gęś, indyk, gryka, pszenica, orkisz, teff, kamut, mąka farina, kasza manna, biały ryż, olej z migdałów, olej sezamowy, Olej z krokosza barwierskiego, tapioka, seitan, tofu, fasola pinto, fasola biała, fasola granatowa, fasola czerwona, fasola adzuki, fasola lima, boćwina, śliwki surowe i suszone, pomidory

Produkty średnio zakwaszające:
gałka muszkatołowa, kazeina, proteiny mleka, biały ser, mleko sojowe, wieprzowina, cielęcina, mięso niedźwiedzia, omułki, kalmary, kurczak, kukurydza, kasza owsiana, żyto, otręby owsiane, orzeszki pistacjowe, olej kasztanowy, smalec, pekan, olej palmowy, zielony groszek,
orzeszki ziemne, groszek śnieżny, inne rośliny strączkowe, ciecierzyca, żurawina, granaty

Produkty silnie zakwaszające:
słodziki, budyń, kisiel, galaretka, dżem, sól stołowa (NaCl), piwo, drożdże, piwo, chmiel, słód, cukier, kakao, ocet biały, ser topiony, lody, wołowina, homar, bażant, jęczmień, olej z nasion bawełny, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, soja, napoje
bezalkoholowe, szczególnie typu Cola (żeby zneutralizować szklankę Coli o pH 2,5 potrzeba aż 32 szklanek zasadowej wody o pH 10).

Dziewczynki wklejam jeszcze raz to co kiedyś Piranha napisała.

Antosia to mówisz że już zaczęłaś :-) super żeby tylko owulka była tak jak mówisz. zazdroszczę tych wyższych temperatur bo u mnie w tym cyklu niższe niż w ostatnim i jak tak będzie w kolejnym to nie wiem czy nie przełożyć staranek :crazy: chyba mam zaburzony progesteron i muszę go jakoś tutaj w irl zbadać...
Mamakaja super ph :tak: mi też dieta zbiła ph chociaż nie wiem jakie miałam zanim zaczęłam łykać suplementy bo pokazywało mi 4,5-5 a teraz jest 4,5. ja też biorę dosyć duże dawki żurawiny plus żurawina suszona ale nie tylko do owulacji ale cały cykl... dopiero w cyklu staraniowym tylko do owulacji zamierzam. kurcze mam nadzieję że jak biorę teraz cały cykl tą żurawinę to nie szkodzi? ja to zawsze chcę przedobrzyć i potem są skutki tak samo jak z saw palmetto które brałam cały cykl a powinno się tylko do owulki :wściekła/y: przypomnij kochana kiedy zaczynasz starania?

Elle87też mam niższą temperaturę w tym cyklu w porównaniu do poprzedniego:wściekła/y: Ja zaczynam starania na początku lipca;-)Już niedługo:-D Mam nadzieję, że się uda:eek: A ty jaki sposób wybierasz? 3 dni przed owu czy O+12? Ja jestem w kropce i nie mam jeszcze wybranej metody:no:

reklama
Mamakaja moja dieta a nawet moje jedzenie prawie od zawsze;p to mizeria albo kefir z truskawek do obiadu robie :) pije duzo mleka zawsze lubialam czasami z platkami albo samo tak wypijam pije jogurty ale waniliowe innych nie pije i pije maslanke ale tez owocowa :) z meisa jem tylko z kurczaka ogolnie soli prawie nigdy nie uzywalam nie jem bananow pomidorow i kartofli ( tego nigdy nie jadłam góra jeden ) biore witamince C 1000 , calcium citrate 1200 , zurawine 4000cos tam jest;p b-100, saw palmetto 320, sok pije zurawinowy light albo zwykły pije ten light bo mam ten slodzik co srzyja poczeciu na corke;p a wode pije caly czas taka z lidla tu w niemczech dla sportowców z magnezem i wapniem jedyna dobra woda w niemczech :-D to ja pije od kiedy tu przyjechalam bo ja w polsce pilam wody smakowe a tutaj te wody smakowe sa ohydne oprocz tej z lidla:-D jem duzo orzechow takie bez soli kupuje , migdaly , ryz kasz itp :)
a uzywam plyn do higieny intymenj lacibios femina jego ph jest bardzo niskie :)

Do góry