reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

czy to alergia?

G

Galazka

Gość
Jestem mama prawie dwulatka ;-) (26.03.2003). Jakies 3 miesiece temu Mateo dostal jakiejs wysypki na jednym policzku. Zaczelam to smarowac ale nic nie pomagalo. Lekarka zapisala doustnie fenistil i jakas robiona masc (porazka). Nic nie pomoglo. Zauwazylam tez wysypke pod kolankami i zrogowaciale lokcie. Mateusz pije mleko krowie bardzo je lubi, je tez jogurty i serki. Czy to mozliwe zeby dopiero teraz pojawilo sie uczulenie na mleko i na bialko w nim zawarte? Wpadlam na pomysl, ze to moze od kakao. Odstawilam kakao i nie widze zadnej poprawy. Przeczucie mi mowi ze to jednak bialko... Lekarka powiedziala mi, ze to dziwne ze poajwia sie dopiero teraz i troche to zbagatelizowala. Czy odstawic mleko i produkty mleczne i wprowadzic cos zastepczego? Co radzicie? Moze, któraś z mam miała podobny problem? Będę wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę. Pozdrawiam serdecznie

reklama
Myślę, że powinnaś spróbować odstawić mleko i jego przetwory. Przynajmniej się przekonasz, czy to od mleka.
Zamiast krowiego podaj np. Nestle Junior.

A i zapraszam do lektury wątku: Czy to łuszczyca?? Założonego przez koleżankę Blaszako.
Trochę jest tam na temat alergii naszych dzieci i być może coś podobnego występuje u Twojego syna.
Razem próbujemy walczyć.

Ja słyszałam i czytałam, że alergia na mleko (lub inny pokarm) może pojawić się późno, nie zawsze od razu, kiedy zaczynamy dziecku wprowadzać coś do diety. Ponoć reakcja może wystąpić po kilku dniach, tygodniach, a nawet później. No i dziecko może się uczulić na coś, co poprzednio tolerowało... to tyle teoria, czyli to co słyszałam od lekarza i czytałam w książkach. Więc może Twoje przeczucia są słuszne? Warto spróbować z odstawieniem mleczka, a nuż pomoże.

pozdrawiam
nikita

Jestem mamą trzylatki i rocznego chłopczyka. U moich dzieci też się pojawia taka łuszcząca wysypka przeważnie na ramionkach. Chodzę z dziećmi regularnie do alergologa. W moim przypadku znaczącą rolę odgrywa niestety kakao które dzieci uwielbiają. Na pewien czas eliminuję zastępując miodkiem lub leciutko dosładzam i po pewnym czasie alergia ustępuje.Oczywiście w grę wchodzi też eliminacja czekolady (ograniczam do minimum). A mleczko daję zwykłe takie z kartonika i jest ok więc raczej to nie mleko bo objawy by nie ustępowały. A wysypkę smaruję kremem "oilatum" -dostępny w aptece. Nie jest może najtańszy ale moim maluszkom pomaga.Podobno są też kremy na bazie sterydów ale ja nie stosowałam.

Do góry