reklama

Garkuchnia

[FONT=&quot]Składniki na 12 dużych bułeczek:
[/FONT]
  • [FONT=&quot]500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) [/FONT]
  • [FONT=&quot]1 łyżka cukru[/FONT]
  • [FONT=&quot]1,5 łyżeczki soli[/FONT]
  • [FONT=&quot]7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych[/FONT]
  • [FONT=&quot]200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)/ maślanki
    [/FONT]
  • [FONT=&quot]120 ml mleka[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 jajko[/FONT]
  • [FONT=&quot]60 g masła[/FONT]
[FONT=&quot]Dodatkowo:
[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 jajko do posmarowania[/FONT]
  • [FONT=&quot]sezam do posypania[/FONT]
[FONT=&quot]Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).
[/FONT] [FONT=&quot]Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków (cisto bardzo się lepi ale tak ma być, ja "moczyłam" ręce w mące i dopiero brałam ciasto), z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
[/FONT] [FONT=&quot]Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC na termoobiegu, przez 15 - 20 minut. Studzić na kratce.[/FONT]

reklama
Fredzik bułeczki pierwsza klasa:tak: mój m zachwycony zjadł już połowę:baffled: ale rzeczywiście bardzo się klei ciasto:szok: Fredzik daj jeszcze jakieś przepisy bo widzę że jesteś Gordon Ramsay w spódnicy:-D

roksi, cieszę się , ze bułeczki smakują i wyszły.
poniżej przepis na chleb (nie wiem czy juz dawałam) z ziarnami - bardzo bardzo prosty i świeży przez 3 dni:
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki na 2 bochenki:[/FONT]

• [FONT=&quot]1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)[/FONT]
  • [FONT=&quot]6 łyżek siemienia lnianego[/FONT]
  • [FONT=&quot]6 łyżek łuskanego słonecznika[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich[/FONT]
  • [FONT=&quot]3 łyżki sezamu[/FONT]
  • [FONT=&quot]2 łyżki pestek dyni[/FONT]
  • [FONT=&quot]1,5 łyżki soli[/FONT]
  • [FONT=&quot]5 łyżek cukru[/FONT]
  • [FONT=&quot]5 dag świeżych drożdży[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 litr wody[/FONT]
[FONT=&quot]Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.[/FONT]
[FONT=&quot]Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych . Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać - ok 15 min). [/FONT]
[FONT=&quot]Piec około 50 minut w temperaturze 230ºC. (na termoobiegu), studzę w piekarniku[/FONT]

więcej przepisów będę wklejała w miarę przepisywania na kompa :tak:
gotować i piec uwielbiam, jak tylko mam czas.
Wczoraj robiłam gołąbki - uwielbiam

Załączniki

• IMG_3530.jpg
    IMG_3530.jpg
    200,1 KB · Wyświetleń: 36
  • IMG_3537.jpg
    IMG_3537.jpg
    237,2 KB · Wyświetleń: 34
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
fredzik, jak ja ci zazdroszę tych umiejetności kulinarnych:zawstydzona/y:, a chyba jeszcze bardziej tych chęci:zawstydzona/y::zawstydzona/y:, ja w kuchni to normalnie szału dostaje:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:, robię tylko proste, szybkie dania, jakieś sałatki, zupy, nie potrafię nic wymysleć sama, muszę mieć gotowy przepis i już , zero inwencji:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry