reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

GoToWaNiE na ekranie

Wigma zależy czy to ma być mięsne czy nie ?? no i na ile osób przewidujesz imprezkę??
tak ogólnie to polecam takie danko jest dobre na ciepło i na zimno no i wychodzi tego całkiem sporo
Składniki
1kg mięsa mielonego
2 jajka
1 czerstwa bułka(zamoczona w mleku i dociśnieta)
1 starta cebulka +2 ząbki czosnku
1 kg pieczarek
3/4 kg cebuli
1l słoik papryki marynowanej
1l słoik ogórków- korniszonów
1 duzy przecier pomidorowy
sól pieprz słodka papryka i co jeszcze lubisz
przygotowanie
Z mielonego mięska z jajkami bułką i cebulką i czosnkiem + przyprawy oczywiście przygotować niewielkie pulpeciki i usmażyć je im mniejsze tym lepsze. Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki usmażyć tak samo z cebulka którą dobrze jest pokroić w drobna kostkę( nie martwic się dużą ilością ładnie zagęści sos)> Pieczarki, przesmażoną cebulkę i klopsiki wrzucić do większego garnka podlać woda i pozwolić sie dusić na wolnym ogniu aż cebulka zacznie sie rozpadać dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę dolać tyle wody żeby wszystko znalazło sie w sosie dodać przecier pomidorowy i doprawić według uznania i własnych upodobań.
Jak pisłam mozna podawać na ciepło na przykład z bagietka lub na zimno jak kto lubi.
Smacznego:-):-)
 
reklama
propozycja numer dwa na troszkę mniejsza ilość osób ale równie proste a nawet dużo prostsze i szybkie w przygotowaniu
Składniki na 4 -6 osób( wszystko zależy od tego jak głodni)
2 puszki tuńczyka w zalewie własnej
2 duże pory
masło+ olej
śmietana
papryka mielona słodka sól i pieprz
Przygotowanie:
na patelni rozgrzać olej z odrobinka masła i na takiej mieszance usmażyć drobno pokrojone pory jak już zmiękną odrobinkę to dodać tuńczyka i doprawić posmażyc chwilkę i zagęścić śmietaną ilość według uznania ja dodaje sporo bo sos i tam ma bardzo intensywny smak. Podawać z makaronem kształt według uznania. Dobra rada makaron warto ugotować z dodatkiem kostki Knorra z oliwą i ziołami. Przed podaniem można posypać dla dekoracji zielona pietruszką i odrobinka słodkiej papryki:tak::tak:
 
a ja wczoraj zrobiłam sałatke makaronową " smieciówe"

makaron grube rurki
puszka tuńczyna w sosie własnym
garść czosnku w zalewie ze słoika
wiekszą łyche natki pietruszki grubo pokrojonej
puszka kukurydzy
troche sera żółtego
puszka fasoli czerwonej
sos:
2 łyżki majonezu light ;)
2 łychy smietany
sól
pieprz

superancka polecam ..szybka i " zapychajaca"
 
Zdradzam przepis Iwonko
składniki
udka kurze
grzybki moga być nawet pieczarki
cebulka
sól pieprz oreagano przyprawa do kurczaka(ja używam prymat) przyprawa grill klasyczny Kamis i ogólnie co kto lubi
Z udek trzeba powolutku wykroić kości tak żeby nie uszkodzić skóry wbrew pozorom to nie takie trudne wymaga tylko troszkę cierpliwości i ostrego noża tak przygotowane mięsko trzeba przyprawić według uznania i odstawić co najmniej na godzinkę w tym czasie grzybki przesmażyć z cebulką solą pieprzem i przyprawą grill klasyczny Kamis. Farsz troszke przestudzić i nakładac do udek można je spinac wykłaczkami albo związywać białą bawełnianą nitką. Piec w piekarniku w tepm 170 stopni celscjusza z termoobiegiem 200 bez czas zalezy od tego jak bardzo lubi się wypieczone mięsko:tak::tak: Samcznego
 
witajcie :-)

dzisiaj zrobiłam pyszny obiadek ;-) coś dla osób lubiących ostre jedzonko :-)jeśli chcecie to polecam palce lizać i idzie się tym najeść do syta :tak:;-)

składniki:
- gulasz z kurczaka 0,5 kg lub 1 podwójna pierś
- sos węgierski z pieczarkami "Dawtona" lub inny sos jaki lubicie
- ryż 2 woreczki
- przyprawy jakie kto lubi

przygotowanie:
-pokroić gulasz (pierś) w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju lub oliwy z oliwek dodać przyprawy i smażyć aż mięsko będzie już upieczone ;-) dodać sos i smażyć przez 3-4 minutki
-ryż ugotować jak na opakowaniu

podawać ryż w kulkach i polać sosikiem :tak: palce lizać ;-):-)

smacznego kochane
 


przepis na pizze romowej roboty

składniki:
2,5 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
niecałe drożdże
łyżeczka wegety
i ciepła woda do wyrobienia

przygotowanie:
wyrabiasz to i odstawiasz na 15-20 minut aż ciasto wyrośnie
mozesz rozwałkować albo palcami porozciągać na brytwance
nio i potem co chcesz na ciasto

a Ja dzisiaj dawałam na caisto koncentrat pomidorowy bardzo cieniutko, podsmarzone pieczarki, mielonka pokrojona w plastry żeby przypryć całe pieczarki na to szwedzka sałatka (z ogórków) to do piekarnika na 25-30 minut (temperatura 200-220 C) i dopiero jak ciasto jest już gotowe (najlepiej spawdzić czy ciasto zostanie na wykałaczce czy nie jak nie to już dobre) posypać serem i wstawić do piekarnika aż ser się rozstopi
smacznego :-):-)
 
Jesli moge dodac cos na temat pizzy domowej to ciasto posmarowac dobrze jest mieszanka koncentratu z ketchupem,dwie lyzki oleju i oregano(moze byc suszone) Moze byc sam koncentrat lub sam ketchup.
A jak ktos lubi cienke ciasta to w supermarketach sa w chlodniach takie zwijane w rulon cienkie ciasta surowe na pergaminie. Rozwija sie je i smaruje pasta pomidorowa o ktorej pisalam wyzej,i dowolnymi skladnikami uzupelnia jakie mam sie w lodowce czy sie lubi. I tak z tym pergaminem kladziemy do piekarnika.Tez pyszna-polecam
 
No to przepis na żeberka z czosnkiem:tak::tak:
Składniki:
Żeberka
sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, tymianek
czosnek
cebula
olej
Przygotowanie
żeberka pokroić i obficie posypać wspomnianymi przyprawami natrzeć dużą ilością czosnku ja używam dwa mniejsze ząbki albo jeden dosyć spory na porcję żeberek( porcja to żeberko z dwoma gnatkami:sorry2::sorry2:) pokropić olejem i odstawić na parę godzin najlepiej do lodówki potem piec w głębokiej patelni albo brytfance po godzince pieczenia dorzucić drobno posiekaną cebulkę ja daje też dosyć sporo i podlewam odrobinką ciepłej wody żeby miał się z czego zrobić pyszny sosik i tak dusić jeszcze godzinkę :tak:Smacznego:tak::tak:
 
Dzieki Puchatka! Ponieważ do piątku obiady mam zaplanowane, to dopiero w sobotę zrobię! Ale zrobie na pewno!
 
reklama
Fajny wątek i przydatny :tak:ja gotuje to co sama lubie i co mi najbardziej wychodzi do tego nie lubie sterczec pół dnia w kuchni dlatego zawsze coś szybkiego serwuje do tego lubie piec ciasta może macie jakieś łatwe i szybkie przepisiki dla łakomczuszków i wielbicieli ciast????:-D:-D:-D:sorry2:.
 
Do góry