reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

GoToWaNiE na ekranie

ja ze swojej strony podrzucam pomysl na risotto z pomidorami i BOBEM (mrozonym-ma duzo witaminy B), bomba. przyg. ok 25-30minut (na 4 osoby spokojnie)
-na oleju szklicie cebulke,
-wrzucacie ryz, zeby obtoczyl sie w oliwie.
-zalewacie stopniowo rosolkiem (moze byc z kostki) na 3 woreczki ryzu ok 1litra plynu. dolewajcie po trochu co kilka minut.
-wlewacie 1 szklanke bialego wina (alkohol odparuje).
-Po 10 minutach mrozony bob, potem pokrojone pomidorki. wszystko musi sie ladnie wymieszac i poddusic a ryz zmienknac.
-na koniec posypac parmezanem lub innym ostrym serem i ewentualnie szczypiorkiem
pycha, samo sie robi!
 
reklama
dzis robie zapiekanke ziemnaczana

ugotowane ziemniaki
ugotowana fasolka zielona
podsmazone pieczarki
Pomysl na zapiekanke serowo Winiary
smietana 12% lub 18%
ser do posypania na wierzch
mozna dodac szyneczke lub kielbaske dla facetow
 
a na jutro juz mam pomysl
zupa-krem z brokulow (2 skladniki!)

brokuly gotujemy w niewielkiej ilosci wody (tak tylko zeby przykrylo)
jak wystygnie miksujemy
dodajemy troche serka topionego (neutralny)
sol, pieprz

KONIEC, PYCHA!!
 
polecam jeszcze makaron z tunczykiem (od czasu do czasu mozna, nie umrzemy od 1 puszki tunczyka) 15 minut!

na oliwce zeszklic czosnek
dorzucic puszke tunczyka w sosie wlasnym
przyprawic sola, pieprzem i ostra papryka
dolac smietane (w kartoniku sie nie wazy) 18%

makaron ugotowac
zmieszac z sosem
posypac serem (parmezan lub inny ostry)
KONIEC
 
magali wszystko brzmi nieźle, trzeba będzie spróbować :-D
A przez ostatnie dwa dni zajadaliśmy się gyrosem z przepisu Iwonki, wersja z ryżem. Pycha :tak::tak:
 
piersi z indyka (kurczaka) w krakersach!
tez sie samo robi.
moczycie piersi (nasolone) w maslance kilka godzin,
potem obtaczacie w pokruszonych krakersach i
do pieca 220 stopni na 30minut. (najlepiej piec na pergaminie)
koniec. ja do tego zjem dzis fasolke i ryz.
 
Klopsiki ryżowe:
4 torebki ryżu (gotujemy wg przepisu)
4 jajka (2 na twardo, 2 surowe)
sól
pieprz
szczypior (drobno posiekany)
cebula (posiekana)
Do ostudzonego ryżu wrzucamy 2 jaja pokrojone w kosteczkę, 2 surowe, szczypior, cebulkę, doprawiamy, formujemy kotleciki (jak by się nie kleiły, to też trochę bułki tartej), kotleciki obtaczamy w bułce i na patelnie.....
Ja zrobiłam z pół porcji...
I suróweczka:
1 pekińska
marchewki
pietruszki
seler
por
1 jabłko
majonez, sól, pieprz
Wszystko trzemy na dużych oczkach na tarce, kapustę kroimy.
Pychotka.
Zmykam robić suróweczkę, bo kotleciki gotowe...
 
Pyszne danko na szybko:

Produkty:
- makaron- najlepiej barilla- penne- taki kolorowy
- oliwa
- parmezan, nie koniecznie świerzo tarty, ale tarty musi być ;-)
- śmietana
- czosnek

Jak przygotować:
Gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem vegetty i papryki sypkiej, może być rónież kostka Knorra do gotowania makaronu- oliwa z oliwek, makaron gotowany al' dente oczywiście, odelwamy wodę, makaron "wędruje" z powortem do garnka i na małym ogniu mieszając dodajemy: oliwę, wyciśnięty czosnek (można bez, wedle uznania), śmietana (nie za dużo, żeby nie "pływało"), na samym końcu parmezan i mieszamy...a potem zostaje tylko "wrzucić" na talerzyk i opychanko :-)

Można jeszcze dodać pomidora bez skórki, spażonego, pokrojonego w kostkę

No i wedle uznania można dorzucać co się chce, np. szyneczkę, paróweczki podsmażane, a mozna pozostać przy najprostszym przepisie

POLECAM, szybko, tanio i przyjemnie :-)
 
reklama
Ściągawka karmiącej mamy\
NAPOJE

Pij bez obaw:
– wodę mineralną niegazowaną,
– słabą herbatę lub bawarkę,
– herbaty owocowe i ziołowe,
– kawę bezkofeinową albo słabą, normalną,
– soki owocowo-warzywne,
– kompoty,
– jogurty naturalne, kefiry, maślanki

Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)

MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)

OWOCE
Jedz bez obaw:

– banany,
– brzoskwinie,
– jabłka,
– maliny ,
– jeżyny,
– porzeczki,
– agrest,
– soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców

Uważaj na:
– truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
– gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
– owoce suszone (konserwowane chemicznie)
– soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców

WARZYWA
Jedz bez obaw:

– ogórki,
– buraki,
– marchewkę,
– ziemniaki,
– kapustę pekińską
– kukurydzę,
– pietruszkę,
– koperek,
– soję,
– szpinak,
– młodą fasolkę szparagową,
– dynię,
– kabaczek,
– cukinię,
– wszystkie rodzaje sałat

Uważaj na:
– cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
– kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
– pomidory i seler - zawierają silne alergeny
– paprykę, chrzan, pory, grzyby


PIECZYWO
– jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste
Uważaj na: pieczywo z konserwantami

KASZA, RYŻ, MAKARON
– wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu

JAJKA
– ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu

Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko

RYBY
– jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu

Unikaj:
– surowych ryb, np. sushi
– konserw rybnych i ryb marynowanych


MIĘSO
Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
– mięso białe (drób, mięso z królika)
– chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
– mięso grillowane lub duszone

Unikaj:
– tłustych wędlin, mięsa smażonego,
– cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)

SERY
– jedz ostrożnie, są ciężkostrawne

Uważaj na:
– sery pleśniowe
– pikantne sery i twarożki
– w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego

TŁUSZCZE
Używaj bez obaw:

- masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
– oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego)

Unikaj:
– smalcu i oleju arachidowego

SŁODYCZE
– możesz jeść w ograniczonych ilościach

Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak

ORZECHY
– uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe

ALKOHOL
– wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
– możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu

PRZYPRAWY i DODATKI
Przyprawiaj bez obaw:
świeżymi ziołami,
– koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem,
– majerankiem,
– kminkiem,
– innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi

Uważaj na:
barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
– paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki),
– majonez,
– ketchup
– sól i cukier (w dużych ilościach)

Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować.

Dieta kobiety ci�arnej i matki karmi�cej piersi� :: Zdrowie Kobiet :: Artyku�y :: Zdrowie Kobiet w MediWeb.pl __________________
 
Do góry