Ewunia - co mnie wywołujesz jak do tablicy

już napisałam przepis na paszteciki

A ja sobie właśnie podjadam bigosik z własnej kapusty

PASZTECIKI:
Zaczyn:
5 dkg drożdży świeżych
0.6 l mleka
kilka łyżek mąki
Mleko podgrzewamy-rozrabiamy drożdże i dodajemy mąkę - mieszamy łapką na gładką konsystencję i zostawiamy pod ściereczką na 15 min.
Następnie dodajemy roztopioną kostkę masła, ok 0.5 kg mąki i dwa jajka - mieszamy do gładkiej masy i zostawiamy pod ściereczką na kolejne 20 min. Potem dodajemy mąkę do uzyskania pożądanej masy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 3 mm i wycinamy kwadraty.
Mój farsz:
ok 0.75 kr mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego.
trochę kapusty kiszonej - ja daję mały słoiczek
przyprawy, sól
Mięso mielimy razem z kapustą i dodajemy przyprawy i sól.
Potem zostaje tylko nałożyć farsz w kwadraciki i ładnie zawinąć w bułeczkę prostokątną. Potem pieczemy w ok 190 C przez 20 min. Ładniej wyglądają jak przed upieczeniem posmaruje się je białkiem.
BIGOS WIGILIJNY:
2.5 kg kapusty kiszonej
0.35 kg mięsa wieprzowego
0.35 kg mięsa wołowego
suszone grzybki
cebula
0.8 kg kiełbasa śląska i swojska (wg uznania proporcje)
przyprawy: liść laurowy - 3 listki; ziele angielskie - 5 ziaren, majeranek lub przyprawa do bigosu.
Kapustę sprawdzić czy nie jest za kwaśna - jeśli tak - przepłukać porządnie wodą. Pokroić drobno kapustkę i wrzucić do gara - podlać wodą przegotowaną i zacząć gotować na małym ogniu. Grzyby zalać wrzątkiem i poczekać aż namiękną. Mięso pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do kapusty - wymieszać. Cebulkę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na złocisty kolor - dodać do kapusty i wymieszać. Kiełbaskę pokroić drobno - podsmażyć i dodać do gara - wymieszać

. Grzybki można pokroić lub nie - ja kroję drobno - i dodać do gara razem z wodą z grzybków. Dodać przyprawy- ja daję liść laurowy i ziele angielskie i całą saszetkę przyprawy kamisu do bigosu. Potem gotować przez 2-4 godzin często mieszając - co 10-20 min.