reklama

Gotujemy!

Temat na forum 'Kielce i okolice' rozpoczęty przez Ewunia22, 20 Grudzień 2009.

  1. Ewunia22

    Ewunia22 VI 2008 VI 2009

    Tak jak w temacie, stwórzmy skarbnicę naszych przepisów na wszelkie smakołyki. Oczekuję na przepisy bądź linki do fajnych potraw... więc czekam na propozycje ;-)

    Sol, zostałaś wywołana, dawaj przepis na paszteciki :laugh2:
     
  2. julita1212

    julita1212 Szczęśliwa mamusia:) Cudownej dwójeczki :*

    Jak chcecie to jutro mogę podać przepis na sałatkę GYROS chociaż to tak popularna sałatka że może już kazda z was ma takowy:)
     
  3. reklama
  4. Sol

    Sol Gość

    Ewunia - co mnie wywołujesz jak do tablicy :laugh2: już napisałam przepis na paszteciki :-p A ja sobie właśnie podjadam bigosik z własnej kapusty :laugh2::laugh2::laugh2:


    PASZTECIKI:
    Zaczyn:
    5 dkg drożdży świeżych
    0.6 l mleka
    kilka łyżek mąki
    Mleko podgrzewamy-rozrabiamy drożdże i dodajemy mąkę - mieszamy łapką na gładką konsystencję i zostawiamy pod ściereczką na 15 min.
    Następnie dodajemy roztopioną kostkę masła, ok 0.5 kg mąki i dwa jajka - mieszamy do gładkiej masy i zostawiamy pod ściereczką na kolejne 20 min. Potem dodajemy mąkę do uzyskania pożądanej masy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 3 mm i wycinamy kwadraty.

    Mój farsz:
    ok 0.75 kr mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego.
    trochę kapusty kiszonej - ja daję mały słoiczek
    przyprawy, sól
    Mięso mielimy razem z kapustą i dodajemy przyprawy i sól.

    Potem zostaje tylko nałożyć farsz w kwadraciki i ładnie zawinąć w bułeczkę prostokątną. Potem pieczemy w ok 190 C przez 20 min. Ładniej wyglądają jak przed upieczeniem posmaruje się je białkiem.


    BIGOS WIGILIJNY:
    2.5 kg kapusty kiszonej
    0.35 kg mięsa wieprzowego
    0.35 kg mięsa wołowego
    suszone grzybki
    cebula
    0.8 kg kiełbasa śląska i swojska (wg uznania proporcje)
    przyprawy: liść laurowy - 3 listki; ziele angielskie - 5 ziaren, majeranek lub przyprawa do bigosu.

    Kapustę sprawdzić czy nie jest za kwaśna - jeśli tak - przepłukać porządnie wodą. Pokroić drobno kapustkę i wrzucić do gara - podlać wodą przegotowaną i zacząć gotować na małym ogniu. Grzyby zalać wrzątkiem i poczekać aż namiękną. Mięso pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do kapusty - wymieszać. Cebulkę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na złocisty kolor - dodać do kapusty i wymieszać. Kiełbaskę pokroić drobno - podsmażyć i dodać do gara - wymieszać :tak:. Grzybki można pokroić lub nie - ja kroję drobno - i dodać do gara razem z wodą z grzybków. Dodać przyprawy- ja daję liść laurowy i ziele angielskie i całą saszetkę przyprawy kamisu do bigosu. Potem gotować przez 2-4 godzin często mieszając - co 10-20 min.
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 20 Grudzień 2009
  5. Ewunia22

    Ewunia22 VI 2008 VI 2009

    Julita, jak masz, to dawaj, bo ja nie znam :-p

    Sol, a tak se Ciebie zaczepiam :-D:-D:-D dzięki za przepisy!
     
  6. julita1212

    julita1212 Szczęśliwa mamusia:) Cudownej dwójeczki :*

    Sałatka Gyros
    SKŁADNIKI:
    -średnia kapusta pekińska
    -pomidory
    -ogórek(świeży)
    -papryki mogą być różne kolory
    -fasola czerwona
    -fasola biała
    -kukurydza
    -pierś z kurczaka
    -przyprawa Gyros
    -majonez
    -ketchup
    -jeśli ktoś lubi to może być musztarda
    -natka pietruszki

    Pierś kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą Gyros.Zostawiamy na jakieś 15min po czym smażymy je na małym ogniu aż kawałki mięsa będa miekkie.
    Przygotowujemy sobie dużą szklaną misę(najlepiej przezroczystą:-)).Kapustę kroimi w cienkie paseczki,następnie wszystkie warzywa kroimy w kostkę. I tak przygotowane składniki układamy pokolei w misie...na dno warstwa kapusty,potem połowa usmazonego mięsa następnie warstwa pomidorów,ogórka..papryki, fasoli obu kolorów, smarujemy na wierzchu łyżką musztardy,majonezem na koniec polewamy ketchupem. I to jest pierwsza warstwa,teraz robimy drugą warstwę identycznie jak pierwszą!!!
    Na koniec posypujemy natką pietruszki!!!
    Pychotka:)
    ŻYCZĘ SMACZNEGO:-)
     
  7. gaba82

    gaba82 Fanka BB :)

    sol a jeśli chcemy część zamrozić, to nie pieczemy? Trochę głupie to pytanie.. A i czy np zamiast mięsa można dodać grzybki, bo hciałam żeby te paszteciki były na wigilię
     
  8. Sol

    Sol Gość

    gaba - normalnie pieczemy wszystkie -nawet te do mrożenia. A powiem ci ze jak dasz więcej kapusty do mięsa to wyjdą ci takie kapuśniaczki - pyszne są z barszczem czerwonym - ja właśnie takie zrobiłam. Możesz dodać grzybów ale jak ich dasz za dużo to będzie to potrawa bardzo ciężka dla wątroby.

    A chyba nie napisałam że paszteciki do odmrażania wyjmujemy rano w wigilię a po 3 godzinkach - jeśli odtają całe- wsadzamy je na 10 min do ciepłego piekarnika jak nie to na mniejszą temp na dłużej.

    BLOK CZEKOLADOWY
    paczka mleka w proszku pełnego
    kostka margaryny
    pół szklanki wody przegotowanej
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao
    ciasteczka - petitki - ok 2-4 paczki
    bakalie: suszone morele, wiórki kokosowe, migdały, rodzynki

    W dużym garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej kakao, cukier puder i wodę - mieszamy ja gładką masę i czekamy aż nieco ostygnie. Porcjami dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Następnie dodajemy bakalie i petitki. Całość mieszamy dokładnie i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 2-4 godzinki.
    WAŻNE - jeśli podczas wkręcania mleka zaczną wam się robić grudy albo wytrącać margaryna - wystarczy dodać stopniowo wody aż konsystencja zacznie przypominać czekoladę.

    Jak chcecie jakieś przepisy to pisać to wkleję. Ostatnio przetestowałam kilka przepisów na niebiańskie rozkosze podniebienia - czyli słodkości. Chociaż i kuchni zagranicznej też przetestowałam sporo :-p
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 22 Maj 2010
  9. zuziunia

    zuziunia Fanka BB :)

    Sol- jestes kochana :tak::tak::tak:

    a co do gyrosa to ja mam duzo ubozszą wersje- sałata, mieso kukurydza górki kisz, cebula
     
  10. reklama
  11. mrozik_j

    mrozik_j Sierpniowa mama'07

    1 serek homogenizowany waniliowy a ja daje jaki mam(wczoraj czekoladowy 150 gram)
    1,5 szklanki mąki
    3 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Miksować jajka z cukrem, dodać serek, mąkę wymieszaną z proszkiem,wymieszać.
    Na gorący tłuszcz kłaść łyżeczką kuleczki ciasta.Ja pomagam sobie druga łyżeczką. Piec na złoty kolor. Same się obracają,pieką się migiem, czasami nie są idealne kuleczki ale smakują zawsze super )
    Posypać cukrem pudrem.

    Ja robie porcję rzay 3 wszytkie skladniki
     
  12. Sol

    Sol Gość

    0.5 kg białego sera półtłustego
    trochę cukru - najlepiej pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    kieliszek dobrego alkoholu
    100g śmietany - najlepiej wiejskiej
    1 całe jajko i 2 żółtka
    2 szklanki mąki

    Ser przemielić - dodać całą resztę składników i zagniatać ciasto. Powinno wyjść takie mięciutkie nie twarde. Rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i wycinać oponki albo pączki czym tylko mamy w domu - szklanką, kieliszkiem, kubkiem. Smażyć na nie bardzo głębokim oleju aż będą ślicznie pączkowe ;-) Smacznego :tak:
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 10 Luty 2010

Poleć forum