reklama
julita1212
Szczęśliwa mamusia:) Cudownej dwójeczki :*
- Dołączył(a)
- 16 Grudzień 2008
- Postów
- 17 639
Jak chcecie to jutro mogę podać przepis na sałatkę GYROS chociaż to tak popularna sałatka że może już kazda z was ma takowy
S
Sol
Gość
Ewunia - co mnie wywołujesz jak do tablicy już napisałam przepis na paszteciki A ja sobie właśnie podjadam bigosik z własnej kapusty
PASZTECIKI:
Zaczyn:
5 dkg drożdży świeżych
0.6 l mleka
kilka łyżek mąki
Mleko podgrzewamy-rozrabiamy drożdże i dodajemy mąkę - mieszamy łapką na gładką konsystencję i zostawiamy pod ściereczką na 15 min.
Następnie dodajemy roztopioną kostkę masła, ok 0.5 kg mąki i dwa jajka - mieszamy do gładkiej masy i zostawiamy pod ściereczką na kolejne 20 min. Potem dodajemy mąkę do uzyskania pożądanej masy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 3 mm i wycinamy kwadraty.
Mój farsz:
ok 0.75 kr mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego.
trochę kapusty kiszonej - ja daję mały słoiczek
przyprawy, sól
Mięso mielimy razem z kapustą i dodajemy przyprawy i sól.
Potem zostaje tylko nałożyć farsz w kwadraciki i ładnie zawinąć w bułeczkę prostokątną. Potem pieczemy w ok 190 C przez 20 min. Ładniej wyglądają jak przed upieczeniem posmaruje się je białkiem.
BIGOS WIGILIJNY:
2.5 kg kapusty kiszonej
0.35 kg mięsa wieprzowego
0.35 kg mięsa wołowego
suszone grzybki
cebula
0.8 kg kiełbasa śląska i swojska (wg uznania proporcje)
przyprawy: liść laurowy - 3 listki; ziele angielskie - 5 ziaren, majeranek lub przyprawa do bigosu.
Kapustę sprawdzić czy nie jest za kwaśna - jeśli tak - przepłukać porządnie wodą. Pokroić drobno kapustkę i wrzucić do gara - podlać wodą przegotowaną i zacząć gotować na małym ogniu. Grzyby zalać wrzątkiem i poczekać aż namiękną. Mięso pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do kapusty - wymieszać. Cebulkę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na złocisty kolor - dodać do kapusty i wymieszać. Kiełbaskę pokroić drobno - podsmażyć i dodać do gara - wymieszać . Grzybki można pokroić lub nie - ja kroję drobno - i dodać do gara razem z wodą z grzybków. Dodać przyprawy- ja daję liść laurowy i ziele angielskie i całą saszetkę przyprawy kamisu do bigosu. Potem gotować przez 2-4 godzin często mieszając - co 10-20 min.
PASZTECIKI:
Zaczyn:
5 dkg drożdży świeżych
0.6 l mleka
kilka łyżek mąki
Mleko podgrzewamy-rozrabiamy drożdże i dodajemy mąkę - mieszamy łapką na gładką konsystencję i zostawiamy pod ściereczką na 15 min.
Następnie dodajemy roztopioną kostkę masła, ok 0.5 kg mąki i dwa jajka - mieszamy do gładkiej masy i zostawiamy pod ściereczką na kolejne 20 min. Potem dodajemy mąkę do uzyskania pożądanej masy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 3 mm i wycinamy kwadraty.
Mój farsz:
ok 0.75 kr mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego.
trochę kapusty kiszonej - ja daję mały słoiczek
przyprawy, sól
Mięso mielimy razem z kapustą i dodajemy przyprawy i sól.
Potem zostaje tylko nałożyć farsz w kwadraciki i ładnie zawinąć w bułeczkę prostokątną. Potem pieczemy w ok 190 C przez 20 min. Ładniej wyglądają jak przed upieczeniem posmaruje się je białkiem.
BIGOS WIGILIJNY:
2.5 kg kapusty kiszonej
0.35 kg mięsa wieprzowego
0.35 kg mięsa wołowego
suszone grzybki
cebula
0.8 kg kiełbasa śląska i swojska (wg uznania proporcje)
przyprawy: liść laurowy - 3 listki; ziele angielskie - 5 ziaren, majeranek lub przyprawa do bigosu.
Kapustę sprawdzić czy nie jest za kwaśna - jeśli tak - przepłukać porządnie wodą. Pokroić drobno kapustkę i wrzucić do gara - podlać wodą przegotowaną i zacząć gotować na małym ogniu. Grzyby zalać wrzątkiem i poczekać aż namiękną. Mięso pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do kapusty - wymieszać. Cebulkę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na złocisty kolor - dodać do kapusty i wymieszać. Kiełbaskę pokroić drobno - podsmażyć i dodać do gara - wymieszać . Grzybki można pokroić lub nie - ja kroję drobno - i dodać do gara razem z wodą z grzybków. Dodać przyprawy- ja daję liść laurowy i ziele angielskie i całą saszetkę przyprawy kamisu do bigosu. Potem gotować przez 2-4 godzin często mieszając - co 10-20 min.
Ostatnio edytowane przez moderatora:
julita1212
Szczęśliwa mamusia:) Cudownej dwójeczki :*
- Dołączył(a)
- 16 Grudzień 2008
- Postów
- 17 639
Sałatka Gyros
SKŁADNIKI:
-średnia kapusta pekińska
-pomidory
-ogórek(świeży)
-papryki mogą być różne kolory
-fasola czerwona
-fasola biała
-kukurydza
-pierś z kurczaka
-przyprawa Gyros
-majonez
-ketchup
-jeśli ktoś lubi to może być musztarda
-natka pietruszki
Pierś kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą Gyros.Zostawiamy na jakieś 15min po czym smażymy je na małym ogniu aż kawałki mięsa będa miekkie.
Przygotowujemy sobie dużą szklaną misę(najlepiej przezroczystą:-)).Kapustę kroimi w cienkie paseczki,następnie wszystkie warzywa kroimy w kostkę. I tak przygotowane składniki układamy pokolei w misie...na dno warstwa kapusty,potem połowa usmazonego mięsa następnie warstwa pomidorów,ogórka..papryki, fasoli obu kolorów, smarujemy na wierzchu łyżką musztardy,majonezem na koniec polewamy ketchupem. I to jest pierwsza warstwa,teraz robimy drugą warstwę identycznie jak pierwszą!!!
Na koniec posypujemy natką pietruszki!!!
Pychotka
ŻYCZĘ SMACZNEGO:-)
SKŁADNIKI:
-średnia kapusta pekińska
-pomidory
-ogórek(świeży)
-papryki mogą być różne kolory
-fasola czerwona
-fasola biała
-kukurydza
-pierś z kurczaka
-przyprawa Gyros
-majonez
-ketchup
-jeśli ktoś lubi to może być musztarda
-natka pietruszki
Pierś kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą Gyros.Zostawiamy na jakieś 15min po czym smażymy je na małym ogniu aż kawałki mięsa będa miekkie.
Przygotowujemy sobie dużą szklaną misę(najlepiej przezroczystą:-)).Kapustę kroimi w cienkie paseczki,następnie wszystkie warzywa kroimy w kostkę. I tak przygotowane składniki układamy pokolei w misie...na dno warstwa kapusty,potem połowa usmazonego mięsa następnie warstwa pomidorów,ogórka..papryki, fasoli obu kolorów, smarujemy na wierzchu łyżką musztardy,majonezem na koniec polewamy ketchupem. I to jest pierwsza warstwa,teraz robimy drugą warstwę identycznie jak pierwszą!!!
Na koniec posypujemy natką pietruszki!!!
Pychotka
ŻYCZĘ SMACZNEGO:-)
S
Sol
Gość
gaba - normalnie pieczemy wszystkie -nawet te do mrożenia. A powiem ci ze jak dasz więcej kapusty do mięsa to wyjdą ci takie kapuśniaczki - pyszne są z barszczem czerwonym - ja właśnie takie zrobiłam. Możesz dodać grzybów ale jak ich dasz za dużo to będzie to potrawa bardzo ciężka dla wątroby.
A chyba nie napisałam że paszteciki do odmrażania wyjmujemy rano w wigilię a po 3 godzinkach - jeśli odtają całe- wsadzamy je na 10 min do ciepłego piekarnika jak nie to na mniejszą temp na dłużej.
BLOK CZEKOLADOWY
paczka mleka w proszku pełnego
kostka margaryny
pół szklanki wody przegotowanej
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
ciasteczka - petitki - ok 2-4 paczki
bakalie: suszone morele, wiórki kokosowe, migdały, rodzynki
W dużym garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej kakao, cukier puder i wodę - mieszamy ja gładką masę i czekamy aż nieco ostygnie. Porcjami dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Następnie dodajemy bakalie i petitki. Całość mieszamy dokładnie i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 2-4 godzinki.
WAŻNE - jeśli podczas wkręcania mleka zaczną wam się robić grudy albo wytrącać margaryna - wystarczy dodać stopniowo wody aż konsystencja zacznie przypominać czekoladę.
Jak chcecie jakieś przepisy to pisać to wkleję. Ostatnio przetestowałam kilka przepisów na niebiańskie rozkosze podniebienia - czyli słodkości. Chociaż i kuchni zagranicznej też przetestowałam sporo
A chyba nie napisałam że paszteciki do odmrażania wyjmujemy rano w wigilię a po 3 godzinkach - jeśli odtają całe- wsadzamy je na 10 min do ciepłego piekarnika jak nie to na mniejszą temp na dłużej.
BLOK CZEKOLADOWY
paczka mleka w proszku pełnego
kostka margaryny
pół szklanki wody przegotowanej
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
ciasteczka - petitki - ok 2-4 paczki
bakalie: suszone morele, wiórki kokosowe, migdały, rodzynki
W dużym garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej kakao, cukier puder i wodę - mieszamy ja gładką masę i czekamy aż nieco ostygnie. Porcjami dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Następnie dodajemy bakalie i petitki. Całość mieszamy dokładnie i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 2-4 godzinki.
WAŻNE - jeśli podczas wkręcania mleka zaczną wam się robić grudy albo wytrącać margaryna - wystarczy dodać stopniowo wody aż konsystencja zacznie przypominać czekoladę.
Jak chcecie jakieś przepisy to pisać to wkleję. Ostatnio przetestowałam kilka przepisów na niebiańskie rozkosze podniebienia - czyli słodkości. Chociaż i kuchni zagranicznej też przetestowałam sporo
Ostatnio edytowane przez moderatora:
zuziunia
Fanka BB :)
Sol- jestes kochana
a co do gyrosa to ja mam duzo ubozszą wersje- sałata, mieso kukurydza górki kisz, cebula
a co do gyrosa to ja mam duzo ubozszą wersje- sałata, mieso kukurydza górki kisz, cebula
mrozik_j
Sierpniowa mama'07
- Dołączył(a)
- 27 Luty 2007
- Postów
- 4 367
1 serek homogenizowany waniliowy a ja daje jaki mam(wczoraj czekoladowy 150 gram)
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miksować jajka z cukrem, dodać serek, mąkę wymieszaną z proszkiem,wymieszać.
Na gorący tłuszcz kłaść łyżeczką kuleczki ciasta.Ja pomagam sobie druga łyżeczką. Piec na złoty kolor. Same się obracają,pieką się migiem, czasami nie są idealne kuleczki ale smakują zawsze super )
Posypać cukrem pudrem.
Ja robie porcję rzay 3 wszytkie skladniki
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miksować jajka z cukrem, dodać serek, mąkę wymieszaną z proszkiem,wymieszać.
Na gorący tłuszcz kłaść łyżeczką kuleczki ciasta.Ja pomagam sobie druga łyżeczką. Piec na złoty kolor. Same się obracają,pieką się migiem, czasami nie są idealne kuleczki ale smakują zawsze super )
Posypać cukrem pudrem.
Ja robie porcję rzay 3 wszytkie skladniki
reklama
S
Sol
Gość
0.5 kg białego sera półtłustego
trochę cukru - najlepiej pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
kieliszek dobrego alkoholu
100g śmietany - najlepiej wiejskiej
1 całe jajko i 2 żółtka
2 szklanki mąki
Ser przemielić - dodać całą resztę składników i zagniatać ciasto. Powinno wyjść takie mięciutkie nie twarde. Rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i wycinać oponki albo pączki czym tylko mamy w domu - szklanką, kieliszkiem, kubkiem. Smażyć na nie bardzo głębokim oleju aż będą ślicznie pączkowe ;-) Smacznego
trochę cukru - najlepiej pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
kieliszek dobrego alkoholu
100g śmietany - najlepiej wiejskiej
1 całe jajko i 2 żółtka
2 szklanki mąki
Ser przemielić - dodać całą resztę składników i zagniatać ciasto. Powinno wyjść takie mięciutkie nie twarde. Rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i wycinać oponki albo pączki czym tylko mamy w domu - szklanką, kieliszkiem, kubkiem. Smażyć na nie bardzo głębokim oleju aż będą ślicznie pączkowe ;-) Smacznego
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Podziel się: