Ayni
Umm Adam
dzięki dziewczyna za odpowiedz- mam jeszcze jedno pytanie jesli was nie zamęczam chodzi mi o szkołe nauki holenderskiego dla mnie, jakiś kurs bo musze sie wziąć za siebie dodam ze nie mam narazie meldunku i cos prywatnego raczej wchodzi w gre. miałem w holandii zostac tylko na troche ale zapowiada sie mój pobyt na dłużej.
musisz poszukac czegos w okolicy, w venlo napewno jest duza oferta. ja zapisalam sie na kurs w Volksuniversiteit tam bylo cale centrum roznych kursow i na poczatku robili testy na ktory poziom maja wrzucic. Placilam jakies 150 EUR nie pamietam czy na semestr czy na rok , ale warto bylo, zajecia w grupie ok 15 osob z holenderskim docentem 2x tyg po 1,5 godziny , bardzo mi to pomoglo bo facet lecial z tematem i duzo sie rozmawialo. Naprawde wiele tej szkole zawdzieczam.
Mozesz tez chodzic na prywatne lekcje ale mysle, ze w grupie wieksza dyscyplina. W kazdym badz razie nie sa to jakies wielkie koszty , warto zainwestowac w siebie, to Ci sie przyda do konca zycia, kto wie , czy nie bedzie atutem w innym kraju nawet jesli nie bedziesz chciala tutaj zostac. zobacz , co znalazlam w venlo :
NT2 examtraining Dutch courses Venlo
NT2 - programma 2 | NT2-opleidingen | Gilde Opleidingen te Roermond, Venlo, Weert, Venray | ROC.nl
Dopiero kiedy on dostanie dyplom, z czym wiaza sie wieksze zarobki, wtedy ja bede mogla isc do szkoly. Poki co sama nie wiem jakie opleiding zrobic, nie moge sie na nic zdecydowac zupelnie... Nie chce isc na uniwerek na 3 lata, mysle raczej o jakies szkole 1,2 letniej. nie wiem do czego ja sie nadaje