reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Dzień dobry!

Aga musisz popróbować jeszcze z tym suwaczkiem...napewno ci się uda!:tak:
Ja też robiłam pare razy!:sorry:
Agnes miło cię widzieć kiedy będziesz znowu z nami?;-)
Agasta i jak minęła nocka?Mam nadzieje że LUUF pomógł małej...
Twiggless ale się uśmiałam z tego twojego Antosia, z moim Ernim zrobili by niezły duet bo on też lubi spacerki wtatowych bucikach nr 46:-D:-)!
Standardowo podaje kawkę...

Ann gdzie jesteś i jak ci idzie?;-)

reklama
Hej dziewczyny,

Ania mała dziś budziła się cześciej niż normalnie i piła znacznie mnmiej, ale to pewnie przez ten katar cieżko jej się ssie. Jak zbudziła się o 5 tak walczyłam z nią do 7 nie umiała zasnąć, kopała, kręciła się, marudziła.
Katarek dalej ma i teraz jakby pokaszluje :-( Co ja mam z nią zrobić? Jak zadzwonię do lekarza to pewnie powie, że to zwykłe przeziębienie i samo jej przejdzie...

Claudia ma też biały nalot na języczku, pytałam o to panią z kraamzorg jak jeszcze u nas była i powiedziała, że to normalne z picia mleka, ale teraz ma tak jakby bardziej biały, czy to coś znaczy?

Dziś przywiozą mi mój laktator :-)
Wczoraj w nocy Claudia spała bez przerwy 5 godz i 15 min a ja w tym czasie się zalałam mlekiem. Musiałam zmienić piżame i prześcieradło w łóżku :-D

Chciałam Was przy okazji spytać, kiedy najlepiej odciągać pokarm, ile, jak długo można przechowywać w lodówce, bo w zamrażarce to wiem, że można 4 miesiące. Kidy można zacząć uczyć dziecko pić z butelki?

I jeszcze mam pytanie do dziewczyn które urodziły w ostatnim czasie dzieci w Holandii.
Jak wygląda sytuacja z kinderbijslag? Bo ja gdzies czytałam że po narodzinach dziecka jest to automatycznie zgłaszane i przysyłają formularze do wypełnienia do domu, ale my póki co nic nie dostaliśmy.
Jak długo wy czekałyście?
A może trzeba samemu gdzieś to zgłosić?

Agasta!

Nalot na języku jest faktycznie od mleka,może się z nego zrobić pleśniawka:tak:...a na nią najlepszy jest DAKTARIN GEL...:-)
Wystarczy że zadzwonisz do domowego po recepte....
Nie zaniedbaj jej bo będzie małą boleć w buzi i nie będzie chciała pić mleka...:-(
Co do odciągania to chyba najlepiej reszte pokarmu ściągnąć po karmieniu...a ile go przechowywać często piszą w instrukcji obsługi laktatora..ja już teraz nie pamiętam!:sorry::-D
A na ostatnie twoje pytanie nie umiem odpowiedzieć bo ja pieniędzy za urodzenie Erniego tutaj do dzisiaj nie dostałam...:baffled:ale wzięłam becikowe w Polsce = 1 tys.

I ja mam też takie właśnie pytanko...czy któraś was dostała?I ile tu dostalyście?
Mi powiedziano że mi się tu nie należy....:wściekła/y::-(

Hej:-)
Aniu pamietamy o dniu BABCi .My wysłalismy kartki z wierszykami.Juz doszły:tak::tak:.To jest tak jak u nas rodzinne,na 1 dziecko ok 150e na kwartal.Wczoraj sie dowiedzialam ze dostane zwrot z ubezpieczenia ,bo tylko moj A pracuje.
Agasta to biale na jezyku to plesniawki ,mam na to lekarstwo z pl.Kinderbijslag nam automatycznie przysłali ,tez to troche trwalo.Wypelnilismy i czekamy.
Ja jestem chora gardlo mnie boli i zaczynam kaszlec,nie mowiac o okropnym katarze.:no:
Kawusie?

Ostatnia edycja:
Witam

Aga do sygnatury wklejasz BBcode...to jest waśnie kod
, który wkleja się na forach, kiedy chcesz dodać jakieś zdjęcie itp.
Przykład Filmik Twigless.... Jeśli coś nie będzie ci wychodziło to pisz....:-):-):-)

Agasta ten biały nalot to oczywiście od mleka....ale tak jak Ania pisała może przyczynić się do powstania pleśniawek....Moja rada to poprostu tak jak nasze babki robiły, codzień przy wieczornej kąpieli czyścisz w środku całą buźkę palcem z pieluchą tetrową zamoczoną w wodzie....Efekt gwarantowany!!!Moje dziewczyny nigdy nie miałay problemu z jakimiś pleśniawkami, a kuzynki męża mały owszem, bo ona nie wiedziałą,że jest taki sposób....I żadne leki nie są potrzebne!!!! a jeśli chodzi katar, to my meczyłyśmy sie z nim odrazu po wyjściu ze szpitala, bo ja na porodówce miałam a Maja później załapała....:tak::tak:i jak każdy katar musi być 7 dni:-:)szok::szok: Ale zakrapiałam jej nosek solą fizjologiczną tuż przed jedzonkiem, a do tego polecam aspiratory do noska np. Noose frida w PL, bo dokładnie wyciągniesz to, co przeszkadza maleństwu....:-):tak::tak:
A co do jakichś formularzy to my dostaliśmy jakieś z VGZ i chodzi coś o kinderbijslag ale nie kumam holenderskiego.....tam jest jakaś ankieta do wypełnienia.....Może któras mi pomoże to przetłumaczyć????wyslę na maila....

Wczoraj nie było mnie bo mieliśmy małą uroczystość....Męża imieniny....Zrobiłyśmy mu z dziewczynami niespodziankę i jak wrócił z pracy to czekało na niego pyszne ciacho.....

reklama
Pauka jak twoj maz pracujel legalnie ,to mozecie dostawac "rodzinne" z holandii.Jest to ok300 E na 2 dzieci na kwartał.Reszte napisze na priva:-)

Do góry