reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

II TRYMESTR CIĄŻY

Agati88

Fanka BB :)
Cześć dziewczyny! :-) potrzebuje wsparcia i waszych spostrzeżeń z przebiegu drugiego trymestru ciąży. A mianowicie rozpoczynam 17 tydzień i w ogóle nie czuje się jakbym w niej była. Z początkiem 14tyg.bolaly mnie mniej piersi ale jednak i były nabrzmiałe. Natomiast od tygodnia nie bolą w ogóle,nawet po nocy czy wieczorem po całym dniu. Wiem,że typowe objawy w 2trym.zanikaja ale bolące piersi i ew.podbrusze to była jedna rzecz,która mi przypominała ze jestem w ciąży. Odkąd ich nie ma troszkę się martwię czy aby na pewno jest wszystko ok. Dalej mam odruch,że "sprawdzam"czy piersi bola ale są zupełnie normalne i mniej opuchnięte. A jak to było u Was mamusie? Mam też jeszcze jedno pytanie czy z wiekiem ciąży tętno płody maleje? A mianowicie zawsze tętno było około 165-155uderzeń na min.na ostatniej wizycie,serduszko juz tak nie waliło i te"piki "nie były tak wyraźne,lekarz mówił ze wszystko ok tętno było 146 uderzeń ale tak mnie to zastanowiło czy to tętno będzie mniej gwałtowne? pozdrawiam :-)

Napisane na D2303 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Rozwiązanie
Ja mam to samo. 17 tydzien, zero objawów, aż się bałam że coś nie tak. Ale dzisiaj miałam wizytę, małe się rusza jak szalone, wszystko wygląda dobrze. Tak więc nie ma się co przejmować, to tylko nasza psychika :D

Wysłane z mojego Le X820 przy użyciu Tapatalka
Myślę że to dobrze że nie masz prawie żadnych objawów. Ja też na nic nie mogę narzekać oprócz tego że nie jestem już tak zwinna i szybciej się mecze ale to oczywiste.
Tetno płodu nie będzie maleć, po prostu maluch mniej się szalał w brzchy, ty też mogłaś być bardziej spokojna więci tętno mniejsze.

Ja tez mialam takie obawy ze nie czuje sie w ciazy. Tetno dziecka sie zmienia zalezy czy spi czy nie. Ja swoje piersi tez mietolilam sprawdzajac czy bola☺ jak narazie wszystko ok a juz mam 27 tydz. Chyba kazdy ma takie obawy. A kiedy masz wizyte?

Wizytę mam 24.02 czyli za tydzień,na wizycie byłam we wtorek. Była dość krótka lekarz zdawkowo powiedział,że wszystko jest ok nawet nie dokonał pomiarów synka. Stąd może jestem mniej spokojna niż po każdej innej wizycie. Na następnej mam zamiar go "przycisnąć". Co do bycia spokojna,u mnie przed każdą wizyta puls jest co najmniej 100;-) a ostatnio jak mi mierzył to 113 zawsze się stresuje :-/

To zmień lekarza jeju jak czytam nieraz o tych lekarzach to ja Bogu dziękuję za mojego !
i co wy z tymi objawami macie jedna ma druga nie jeśli na usg serduszko bije to dzidzia ma się dobrze.
Ja połowę ciąży hulalam później od 25 leżałam i brałam leki bo szyjka się skracala
Ale tak to Mdłości miałam tydzień czasem brzuch jak na okres zabolal i pod koniec plecy i zgaga lekka ale to sam koniec
A cycki wierz mi że w ciąży nie zabolaly mnie ani razu!!!!
Brzuch miałam mały na porodowce mówili chociaż znałam wagę od lekarza że bobas będzie mały a synek się urodził prawie 4 kg:D
Także nie martw się bo stres też nie wpływa kochana dobrze na dzidzia:*:*;*

A co do tętna nie musi być za każdym razem takie samo ja na ktg raz miałam 140 raz 130 parę raz 150 zależy co dzidzia robiła itp;)
A lekarz mówił że książkowe :)

Mnie piersi bolały tylko na samym początku. A czułam się dobrze całą ciążę w 1 trymestrze jedynie senność. Za niedługo poczujesz ruchy to będziesz "czula" ze wszystko ok ;)

reklama
Wizytę mam 24.02 czyli za tydzień,na wizycie byłam we wtorek. Była dość krótka lekarz zdawkowo powiedział,że wszystko jest ok nawet nie dokonał pomiarów synka. Stąd może jestem mniej spokojna niż po każdej innej wizycie. Na następnej mam zamiar go "przycisnąć". Co do bycia spokojna,u mnie przed każdą wizyta puls jest co najmniej 100;-) a ostatnio jak mi mierzył to 113 zawsze się stresuje :-/

Na nast wizycie będą pewnie dokładne badania prenatalne bo to będzie kolo 20 tyg prawda?

reklama
Mój lekarz nie robi badań prenatalnych,mam skierowanie od niego do specjalnego lekarza z tym certyfikatem który może właśnie dokonać takich badań. Będę dzwonić w pon,aby się umówić. W 1trymestrze wyszło wszystko ok i z usg i z testu pappa,ale słyszałam że te badania w 2trymestrze są kluczowe. Nie znam się to moja pierwsza ciąża :-)

Do góry