reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Ilość ciuszków w wyprawce

beginnermum

Zaciekawiona BB
Hej, biorę się powoli za pranie i tak myślę czy mam wystarczającą ilość ciuszków ;) mały ma się urodzić koło 60 cm (według prenatalnych ma być długi ale chudy z długimi nogami). Doradźcie proszę czy coś jeszcze dokupić czy wystarczy:

-10 par skarpetek
- 14 pajacyków na długi rękaw rozmiar 62 (SMYK, Sinsay, H&M)
- 7 pajacyków na długi rękaw rozmiar 56 (tylko H&M)
- 3 bluzy rozmiar 62 (H&M)
- 2 czapeczki
- 10 spodenek rozmiar 62 (H&M)
- 13 body z długim rękawem rozmiar 62 (H&M)
- 8 body z krótkim rękawem rozmiar 62 (H&M)
- 10 body z długim rękawem rozmiar 56 (H&M)

Pajacyki w różnych konfiguracjach, ale głównie ze stópkami ;)

Dzięki z góry za pomoc!

Ostatnia edycja:
reklama
Jak w kazdym takim watku - kazda mama Ci napisze inaczej 😅
Jesli chodzi o H&M to wedlug mnie jest zawyzona rozmiarowka, tam 58 jest jak 62 w Sinsay czy Smyku, wiec maluch moze w tym plywac.
U nas dwa pierwsze miesiace ubieralismy tylko pajacyki, mialam ich chyba z 20.

Jesli chodzi o H&M to wedlug mnie jest zawyzona rozmiarowka, tam 58 jest jak 62 w Sinsay czy Smyku, wiec maluch moze w tym plywac.

No ale jak mały ma być długi 60 cm, to te HMowe 56 powinny być ok ;)

No ale jak mały ma być długi 60 cm, to te HMowe 56 powinny być ok ;)
Ja tez tak myslalam, ale takie noworodki ukladaja sie jak w brzuchu i podkurczaja nozki - my wtedy ubieralismy skarpetki, zeby mu te nogawki tak nie lataly 😅
Co do samej ilosci to wedlug mnie ok, zreszta teraz zamowic nowe i wyprac to kwestia kilku dni ☺️

To zależy od dziecka, ta rozmiarowka. U nas hm było dobre, gdzie tam za duże. Czasami to zależy od kroju/fasonu😉

Hej, biorę się powoli za pranie i tak myślę czy mam wystarczającą ilość ciuszków ;) mały ma się urodzić koło 60 cm (według prenatalnych ma być długi ale chudy z długimi nogami). Doradźcie proszę czy coś jeszcze dokupić czy wystarczy:

-10 par skarpetek
- 14 pajacyków na długi rękaw rozmiar 62 (SMYK, Sinsay, H&M)
- 7 pajacyków na długi rękaw rozmiar 56 (tylko H&M)
- 3 bluzy rozmiar 62 (H&M)
- 2 czapeczki
- 10 spodenek rozmiar 62 (H&M)
- 13 body z długim rękawem rozmiar 62 (H&M)
- 8 body z krótkim rękawem rozmiar 62 (H&M)
- 10 body z długim rękawem rozmiar 56 (H&M)

Pajacyki w różnych konfiguracjach, ale głównie ze stópkami ;)

Dzięki z góry za pomoc!
Jak ma mieć 60 cm, to bym kupowała na 62. Czy mi się źle myśli ? 😅 Moje dziecko miało 55 cm i 56 było w sam raz🙂 po miesiącu już weszło w 62.

Nie wiem, kiedy rodzisz, ale warto mieć coś tam mniejszego lub trochę większego też od razu.
Co do rodzaju i liczby ubrań, to nie chcę się wypowiadać. Kup sobie to, co uważasz, a potem zobaczysz, co wam sie sprawdza. Ja np użyłam 0 skarpetek, same pajace, raz zabudowane stopy, raz nie, przez pierwsze 2-3 miesiące pajace były. Pod spód na wyjście bodziaki, ale po domu pajace.
8 body na krotki i 13 na dlugi dla noworodka wydaje mi się za dużo. Nawet jakby miało ulewać, to dopiero po paru tyg się chyba ulewanie zaczyna🤔a wtedy może mieć już inny rozmiar.

To zależy od dziecka, ta rozmiarowka. U nas hm było dobre, gdzie tam za duże. Czasami to zależy od kroju/fasonu😉

Jak ma mieć 60 cm, to bym kupowała na 62. Czy mi się źle myśli ? 😅 Moje dziecko miało 55 cm i 56 było w sam raz🙂 po miesiącu już weszło w 62.

Nie wiem, kiedy rodzisz, ale warto mieć coś tam mniejszego lub trochę większego też od razu.
Co do rodzaju i liczby ubrań, to nie chcę się wypowiadać. Kup sobie to, co uważasz, a potem zobaczysz, co wam sie sprawdza. Ja np użyłam 0 skarpetek, same pajace, raz zabudowane stopy, raz nie, przez pierwsze 2-3 miesiące pajace były. Pod spód na wyjście bodziaki, ale po domu pajace.
8 body na krotki i 13 na dlugi dla noworodka wydaje mi się za dużo. Nawet jakby miało ulewać, to dopiero po paru tyg się chyba ulewanie zaczyna🤔a wtedy może mieć już inny rozmiar.

No już to wszystko mam u siebie w szafce, czeka na pranie ;) myślę, że rozmiarowo to najpewniej okaże się, jak już mały się urodzi ;) najwyżej nie ubierzemy żadnego 56, trudno ;)

No ja różne kombinacje planuję, więc zobaczymy ;)

Ale ilościowo i rozmiarowo powinno być ok? Narazie nie chcę już nic dokupywać.. już i tak na te ciuszki poszło dużo hahah

No już to wszystko mam u siebie w szafce, czeka na pranie ;) myślę, że rozmiarowo to najpewniej okaże się, jak już mały się urodzi ;) najwyżej nie ubierzemy żadnego 56, trudno ;)

No ja różne kombinacje planuję, więc zobaczymy ;)

Ale ilościowo i rozmiarowo powinno być ok? Narazie nie chcę już nic dokupywać.. już i tak na te ciuszki poszło dużo hahah
Moim zdaniem chyba trochę dużo tego nagromadzilas, ale sama się przekonasz, każdy sam do tego dochodzi. Nie wiem, czy ktoś ci powie, że na 100% odpowiednia liczba ubrań, bo każda ma inne doswiadczenia... Ja miałam na początek mniej i kupowałam na bieżąco. Taki maluch noworodek nie brudzi wielce ubrań. Nawet kupa. To dopiero później się zaczyna.
Zostaw te ilość co masz, później na bieżąco sobie zweryfikujecie🙂

Który to tc?

Moim zdaniem chyba trochę dużo tego nagromadzilas, ale sama się przekonasz, każdy sam do tego dochodzi. Nie wiem, czy ktoś ci powie, że na 100% odpowiednia liczba ubrań, bo każda ma inne doswiadczenia... Ja miałam na początek mniej i kupowałam na bieżąco. Taki maluch noworodek nie brudzi wielce ubrań. Nawet kupa. To dopiero później się zaczyna.
Zostaw te ilość co masz, później na bieżąco sobie zweryfikujecie🙂

Który to tc?

No właśnie już nie będę chyba nic dokupywać, w sumie chyba lepiej, żeby miał za duże niż za małe ;)

reklama
No właśnie już nie będę chyba nic dokupywać, w sumie chyba lepiej, żeby miał za duże niż za małe ;)
Który to tc? Prenatalne ostatnie są najpóźniej w 32 tyg, to do 40 tc dziecko urośnie jeszcze, tak że ten😛 Nie sugerowałabym się. A potem i tak im ciężko zmierzyć, więc jeśli na prenatalnych (tylko nie wiem, o których mowa) było że 60 cm, to bym przesiala te informację 🤪
A w ogóle to ciekawe, że podają długość. Chyba ciężko zmierzyć...

Do góry