reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Immunoglobulina w czasie ciąży- przyjąć czy nie?

Tusinka123

Zaciekawiona BB
Witajcie dziewczyny,potrzebuje porady przyszłych mam,które mają podobny dylemat lub które mają już to za sobą bo przyjęły lub nie immunoglobulinę w trakcie ciąży.Do póki nie miałam większego pojęcia myślałam że to konieczność dla nas przyszłych mam z grupą Rh- zagrozonych konfliktem....Ale okazuje się ,że opinie są podzielone.Niektorzy lekarze są za i mają na to swoje argumenty np że krew dziecka w zaawansowanej ciąży może dostać się do krwioobiegu matki...inni są zdania żeby szczepionka po porodzie wystarczy że przy pierwszym dziecku nie ma niebezpieczeństwa...Mam mętlik w głowie bo sama nie wiem co robić...proszę o poradę

reklama
Rozwiązanie
Oczywiście że zastrzyk, on nie zaszkodzi, a dziecko z reguly ma krew po ojcu, u mnie tak było, jeśli lekarz nie zleci , to przy okazji badań, których jest sporo, zrób sobie przeciwciała, tak dla świętego spokoju

Każdy lek, zastrzyk, szczepienie w nawet suplement może nieść za sobą skutki uboczne.
Po co szprycować się w ciąży czymś bez wiedzy czy tego potrzebujemy skoro możemy sprawdzić czy potrzebujemy faktycznie?
reklama
No gin wie, jaką mam grupę krwi, dlatego się zastanawiam czemu nie zlecił mi kolejnego badani ;/
Immunoglobuline powinnas dostac dwa razy. Jedna w 28-30tc (musisz miec przed nią zrobione badanie na przeciwciala) i potem po porodzie. Ja mialam podana 2 tyg temu. To wazne bo niby w pierwszej ciazy nie powinno dojsc do konfliktu ale czasem zdarzaja sie jakies krwawienia itd. Od 2018r zastrzyk sródciazowy jest refundowany. Ale fakt ze trzeba sie o to dopominac. Ja mialam po poronieniu łyzeczkowanie i domafalam sie podania bo lekarka uznala ze nie ma potrzeby we wczesnej ciazy. Na moje stanowcza pytanie czy wezmie odpowiedzialnosc jesli sie myli zlecila badanie. I podala zastrzyk (czyli jednak byl potrzebny)

Witajcie dziewczyny,potrzebuje porady przyszłych mam,które mają podobny dylemat lub które mają już to za sobą bo przyjęły lub nie immunoglobulinę w trakcie ciąży.Do póki nie miałam większego pojęcia myślałam że to konieczność dla nas przyszłych mam z grupą Rh- zagrozonych konfliktem....Ale okazuje się ,że opinie są podzielone.Niektorzy lekarze są za i mają na to swoje argumenty np że krew dziecka w zaawansowanej ciąży może dostać się do krwioobiegu matki...inni są zdania żeby szczepionka po porodzie wystarczy że przy pierwszym dziecku nie ma niebezpieczeństwa...Mam mętlik w głowie bo sama nie wiem co robić...proszę o poradę

Można zrobić badanie sanco na RH płodu i wiadomo czarno na białym czy w ogóle ją warto podawać czy nie.
Bo jeśli kobieta jest RH - i dziecko też to podawanie jej w czasie ciąży jest kompletnie bez sensu.

reklama
Oczywiście że zastrzyk, on nie zaszkodzi, a dziecko z reguly ma krew po ojcu, u mnie tak było, jeśli lekarz nie zleci , to przy okazji badań, których jest sporo, zrób sobie przeciwciała, tak dla świętego spokoju

Każdy lek, zastrzyk, szczepienie w nawet suplement może nieść za sobą skutki uboczne.
Po co szprycować się w ciąży czymś bez wiedzy czy tego potrzebujemy skoro możemy sprawdzić czy potrzebujemy faktycznie?

Rozwiązanie
Do góry