reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    296
Hmm, tylko ten lekarz mnie nie zna. Gdybym nie zapytała o zastrzyk to by nic nie powiedział.
Nasza rozmowa wyglądała tak.
D: Zapraszam jutro.
Ja: A na zastrzyk to one jeszcze za małe? Bo mi nie pękają bez zastrzyku.
D: Nie, dobre już. Można już robić!
Ja: Już. Ale kiedy dziś czy jutro rano?
D: No może być rano.
D: NASTĘPNA.

Ostatnia edycja:
reklama
Hmm, tylko ten lekarz mnie nie zna. Gdybym nie zapytała o zastrzyk to by nic nie powiedział.
Nasza rozmowa wyglądała tak.
D: Zapraszam jutro.
Ja: A na zastrzyk to one jeszcze za małe? Bo mi nie pękają bez zastrzyku.
D: Nie, dobre już. Można już robić?
Ja: Już. Ale kiedy dziś czy jutro rano?
D: No może być rano.
D: NASTĘPNA.
Wiesz co ja jak byłam na monicie mialam 20 mm i moja lekarz mówiła żebym dzień poczekała i dopieto następnego dnia zastrzyk o 21

Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom

A moi mówią, że jak za dużo to nie dobrze. Jak kiedyś usłyszał 3 dni to pytał po co tyle trzymamy. Mówią, że dwa dni wystarczy. A nawet i 24 h. Co lekarz to inna szkoła.

no ale u nas po 4 dniach było więcej...ogólnie jest tak, że po większej liczbie dni abstynencji to jest ich więcej, ale spada ruch i jakość...optymalnie jest 2-7 dni. Tak zawsze jest w zaleceniach przy badaniu nasienia. Mówią że najlepiej w środku tego okresu czyli po 3 dniach.

a czytałam wypowiedź eksperta na naszym bocianie i on mówił, że u nich w klinice przed iui robią posiew 5 dni przed i potem nie można bo nasienie musi być jałowe...

Ostatnia edycja:
Widocznie u każdej z nas co innego jest problemem i inne zalecenia. Poza tym naprawdę, co lekarz to tez inaczej. Jak by oni trochę działali po omacku, na chybił trafił. Bo u mnie jest 3 lekarzy i każdy co innego gada.
Justyna to na pewno poczekam do jutra. Może nawet poczekam do badania po 9 i dopiero zrobię. Moje rosną duże, to po co je poganiać.

Widocznie u każdej z nas co innego jest problemem i inne zalecenia. Poza tym naprawdę, co lekarz to tez inaczej. Jak by oni trochę działali po omacku, na chybił trafił. Bo u mnie jest 3 lekarzy i każdy co innego gada.
Justyna to na pewno poczekam do jutra. Może nawet poczekam do badania po 9 i dopiero zrobię. Moje rosną duże, to po co je poganiać.

abstynencja 2-7 dni jest to powszechnie uznany okres jeśli chodzi o badanie nasienia. Na jakiejś podstawie tą liczbę wyznaczyli w końcu. To są wytyczne i rekomendacje, a nie widzimisię jakiegoś lekarza.

no ale jeśli ktoś ma mega liczebną armię to może te 5 mln w tą czy w tamtą nie zrobią różnicy. Ale jak ktoś ma koncentrację np. na poziomie 5 mln to po 1 dniu przerwy marnie widzę wynik...

tak. mój M brał razem z Fertilman plus...nie powiem czy działa czy nie bo my badanie robiliśmy po 3 mcach suplementacji a przed nie robiliśmy. ale szału nie było tak czy siak...

abstynencja 2-7 dni jest to powszechnie uznany okres jeśli chodzi o badanie nasienia. Na jakiejś podstawie tą liczbę wyznaczyli w końcu. To są wytyczne i rekomendacje, a nie widzimisię jakiegoś lekarza.

no ale jeśli ktoś ma mega liczebną armię to może te 5 mln w tą czy w tamtą nie zrobią różnicy. Ale jak ktoś ma koncentrację np. na poziomie 5 mln to po 1 dniu przerwy marnie widzę wynik...

W Invimedzie zabraniają abstynencji powyżej 5, najlepiej 3-4. W Invikcie zalecają 3. U mnie zalecają 2. Wiem jakie są wytyczne. Ale jednak 2 a 7 to różnica. I szczerze mówiąc to z 7 się nie spotkałam. Maks 5.
Tak więc oczywiście lekarze bazują na wytycznych, ale mimo to robią różnie.

Ostatnia edycja:
Więc najlepiej wyciągnąć średnią. I 3 to jest ok. Można i po dwóch. Nikt nie zabroni. Mój lekarz mówi że 3 to optymalny czas. I tak wszystko powinno zależeć od wyników.

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
No dokładnie, dla ilości więcej. Dla jakości mniej. No i mam dylemat. Kiedy mam próbować. Janiki bolą. Raczej nie pękną bez zastrzyku. A jak pękną. Ojej ile pytań i dylematów. I weź się nie stresuj. Joaszka teraz ja wpadam w histerie maniakalno zapłodnieniową :)
Czekać do jutra, czy czekać do IUI? Pomocy :szok:

Do góry