reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Jajniki torbiel

Cześć dziewczyny.
Mam pewien problem,mianowicie na badaniu USG wyszła mi torbiel 50mm... 14 dni przed spodziewana miesiączka dostałam dość ostrego krwawienia. Nic mnie nie bolało żadnych objawów. Była to ciemno brązowa krew bez zapachu. Niestety mój lekarz nie mógł mnie przyjąć bo jest na urlopie. Poszłam do innego i powiedział,ze to nic i tyle nawet mnie nie zadbał wybulilam 150 zł... usg zrobione miałam miesiąc temu jak byłam w szpitalu.. nie mi nie powiedzieli o tym ze są takie zmiany ;-(myślicie ze może to być coś poważnego? Usuwać taki torbiel?

reklama
Jeśli Cię to pocieszy. Moja siostra miała gigantyczna torbiel na jajniku. Większa niż Twoja. Kilku lekarzy chciało operować, a jeden przepisał leki i torbiel się sama wchlonela :) a ostatnio koleżanka też miała i usunęli laparoskopowo sama torbiel. Bez komplikacji :) ja uważam że absolutnie zawsze warto zasięgnąć opinii kilku lekarzy w kwestii operacji.

Nie usuwać, tylko najpierw poobserwuj co się dzieje, czy boli, czy coś niepokojącego się dzieje czego wcześniej nie obserwowalaś w swoim cyklu.
Moze to źle zabrzmi ale nie możesz oszczedzać na swoim zdrowiu.
Jezeli trzeba bedzie isc na usg kolejny raz to idz. Ew. poszukaj innego lekarza, zawsze warto porównać konsultację, jak coś mnie bardzo martwi zazwyczaj ide do 2/3 specjalistów.

O nie :( boje sie sama nie wiem co robić niby nie mam żadnych objawów. Ale strasznie zdenerwowało mnie to ostre krwawienie..
Poczekaj na swojego zaufanego lekarza, nie wyznaje się w tych torbielach czy mogą pęknąć czy nie, czy wprowadza się jakieś leczenie hormonalne czy nie. Ja takie krwawienia miałam jak polip endometrialny na usg mi wyszedł.

Jeśli Cię to pocieszy. Moja siostra miała gigantyczna torbiel na jajniku. Większa niż Twoja. Kilku lekarzy chciało operować, a jeden przepisał leki i torbiel się sama wchlonela :) a ostatnio koleżanka też miała i usunęli laparoskopowo sama torbiel. Bez komplikacji :)
Powiem tak mama moja jest po przejściach rak piersi. Dostaje szału jak słyszy o lekach które miałabym brać. Wręcz mi na to nie pozwala,tym bardziej ze Torbiele maja tendencje do odnawiania sie :sad:

U jakiego lekarza byłaś skasował 150 złotych i nie raczył cie zbadać. Ja bym nie wyszła z gabinetu nie zbadana.

Są różne rodzaje torbieli i leczenie właśnie od tego zależy. Są takie, które mogą się wchłonąć podczas przyjmowania leków. Niektóre torbiele mogą pęknąć. Są też takie co będą rosnąć i zniszczą jajnik po prostu, jak torbiele skórzaste.
Poczekaj na swojego lekarza i z nim to skonsultuj.
Powodzenia :)

reklama
Do góry