reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

dziewczyny nie wiem co robić -ostatnio Mikołaj zrobił się strasznie ciężki, więc poszłam go zważyć Mikołaj ( ma 4,5 mca) przytył mi 1000g i urósł 3 cm w 3 tygodnie- do tej pory było 200g tygodniowo a tu taki skok- z 25 na 50 centyl

jak było u was?

reklama
Mamolka spokojnie. Dzieci rosną czasem skokowo. Fifi mi tez urósł w oczach a Lolo np. przeskoczyl jeden rozmiar i z 62 "wskoczył prawie od razu w 74. Mam dwie pary śpiochów 68 po nim. I teraqz tez mu sią zdarza taki skok. W zeszłe lato w 3 miesiące urosł 6 cm.A wcze sniej bardzo długo "stał".
Fifi odkrył dzisiaj, ze stopy nie są oddzielna częścią ciała i, ze może nimi kierować. Ale mial mine jak lezał na plecach, dupka i nogi w góre i łaczył stopy w tej pozycji zupełnie swiadomie. Takie skupienie i dziwienie, ze one robią to co on chce. Nogi i ręce juz koordynuje ale stópki odkrył dzis i nawet wyciagnał w ich strone łapke ale jeszcze ma czas, żeby je złapać. Złapał się za kostke hi hi hi. Ale mina BEZCENNA

Mamolka - może to przez zmianę jedzonka, więcej zjada, nie wiem co mu podajesz, ale może to bardziej kaloryczne i dlatego. No to cieszyć się tylko - 50 centyl, znaczy się ok:-)
Bo u nas odwrotnie - w 3 mies. było 6,5kg, w 4 mies. - 7,3kg, w 4,5 mies. - 7,4 kg :dry: Mało je mleka, czasem karmię go z przerwami przez godzinę, żeby te 150 ml chociaż zjadł. NIe wiem o co chodzi, bo mleko generalnie lubi, zupkę też, juz cały słoiczek zjada i jeszcze 1/3 deserku. Wciąż na 50 centylu na szczęście, ale musiałam złamać swoją zasadę, hehe, i podaję mu między karmieniami soczek, zawsze to trochę dodatkowych kalorii ;-)

A wczoraj był wielki dzień - ja się pochwalę, co tam klątwa:-D Cypriano zaliczył przewrót z brzuszka na lewy boczek(chwilkę poleżał) - plecki (chwilkę poleżał) i z powrotem-lewy boczek-brzuszek :-) I to bez pomocy:-) No i stoi pięknie. Nie wiem czy to dobrze tak go trzymać na stojaka, ale uwielbia to. Często sadzam go okrakiem na swojej nodze trzymam pod paszkami, a on wstaje i jest mega-szczęśliwy. Nogi miał zawsze bardzo silne, co niestety odczuwam boleśnie swoim skopanym brzuchem :dry:

Ostatnio po kilkudniowej wózkowej przerwie, (bo się ograniczyliśmy do chusty) włożyłam Cypriana do gondolki i okazało się, że...musimy się przerzucić na spacerówkę niestety:confused:

Ostatnia edycja:
Cristalrose Rośnie Cypriano jak na drożdżach,mojemu to jeszcze kilka cm zostało w gondolce :-)

Kurde ja nie lukam na te siatki centylowe,nie wiem o co kaman w nich,zresztą znam tylko wagę...

Ja właśnie dzisiaj byłam z Igorem na szczepieniu, ważeniu i mierzeniu. Już pisałam na głównym, że w szoku byłam ile urósł i też z 25 na 50 centyl przeskoczył... Ale i tak jest mamusi kurczątkiem :)

hejcz- hehehe kurczątkiem- mój to typowy indor - wielki brzuch, duże udka, i ciągle sobie pod nosem "gulgocze" :)

cristalrose- no własnie po owocowym debiucie było ok, następnego dnia dałam zupkę jarzynową i wczoraj rano myślałam że mi się dziecko zapłacze- tak go brzuszek bolał i nie mógł kupki zrobić :( więc słoiczki poszły w kąt. Ostatnio je 3x150ml, 2x130ml więc książkowo tylko częściej ...hmm zobaczę.. może spróbuję tylko ziemniaka z dynią czy brokuły czy co tam dawać- bez marchewki

Mamolka - może to przez zmianę jedzonka, więcej zjada, nie wiem co mu podajesz, ale może to bardziej kaloryczne i dlatego. No to cieszyć się tylko - 50 centyl, znaczy się ok:-)
Bo u nas odwrotnie - w 3 mies. było 6,5kg, w 4 mies. - 7,3kg, w 4,5 mies. - 7,4 kg :dry: Mało je mleka, czasem karmię go z przerwami przez godzinę, żeby te 150 ml chociaż zjadł. NIe wiem o co chodzi, bo mleko generalnie lubi, zupkę też, juz cały słoiczek zjada i jeszcze 1/3 deserku. Wciąż na 50 centylu na szczęście, ale musiałam złamać swoją zasadę, hehe, i podaję mu między karmieniami soczek, zawsze to trochę dodatkowych kalorii ;-)

A wczoraj był wielki dzień - ja się pochwalę, co tam klątwa:-D Cypriano zaliczył przewrót z brzuszka na lewy boczek(chwilkę poleżał) - plecki (chwilkę poleżał) i z powrotem-lewy boczek-brzuszek :-) I to bez pomocy:-) No i stoi pięknie. Nie wiem czy to dobrze tak go trzymać na stojaka, ale uwielbia to. Często sadzam go okrakiem na swojej nodze trzymam pod paszkami, a on wstaje i jest mega-szczęśliwy. Nogi miał zawsze bardzo silne, co niestety odczuwam boleśnie swoim skopanym brzuchem :dry:

Ostatnio po kilkudniowej wózkowej przerwie, (bo się ograniczyliśmy do chusty) włożyłam Cypriana do gondolki i okazało się, że...musimy się przerzucić na spacerówkę niestety:confused:
Zobacz załącznik 343603
O rany...ależ się uśmiałam jak zobaczyłam to zdjęcie!!! Jak Ci Maluszek urósł!!! A niedawno wszystkie Grudniaczki takie maleńkie były, a teraz jak olbrzymy w tych gondolkach ;-) Gratuluję przewrotów!

cristalrose - zdjęcie ekstra - Cyprianek szczelnie wypełnia gondolkę ;)
a ja to nie patrzę na siatki centylowe bo mi skaczą te małe cyferki i w ogole nie bardzo wiem jak to sprawdzic, poza tym wcześniej też nie sprawdzałam więc nie widziałabym różnicy. Zuzka systematycznie przybiera ok 1000 gram na miesiąc - wydaje mi się trochę dużo, bo jak tak dalej pójdzie to jak będzie miała rok to będzie wążyła 15 kilo ;) a jak 3 lata to 29 kilo a jak 10 lat to 123 kilo ;)

reklama
Niedawno wróciłam od pediatry zgodziła się nas przyjąć o 20, Krzysiu ma wirusowe zapalenie krtani :( Niby nic mu nie było ale nocy nie przespal, potem spokój tylko katar temperatura tylko 37.2 a o 18 kaszel i nagle temp. 38.3 :/ Zadzwoniłam do pediatry nie chciała nas przyjąć ale jak usłyszała kaszel Krzysia przez telefon to kazała od razu przyjechać. Dostał zastrzyk i reklamóweczke leków (koszt leków 75 zł gdyby kogoś to interesowało;)) Jestem bardzo zadowlona z wizyty bo jak zwykle duzo się od niej dowiedziałam. I syrop, o którym mówiła że wszystkie dzieci wypluwają... Krzyś chciał więcej wypić ;)

Cristalrose niezły ten Twój Cypriano. Ja już tez na spacerówce więc może tak jak ja będziesz z tego "przejścia" bardzo zadowolona.

Do góry