reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wyglądaja Wasze wizyty? Zawsze macie usg?

Niekoniecznie. Dziecko może się tak ustawić w rozkroku tuż przed kamerą, że jak na dłoni widać co dziecko ma między nogami.
U mnie w 12tyg jedną z pierwszych rzeczy było, czy lekarz powiedział nam o płci bo tu gościu się ustawił centralnie .
To chyba zle sie zrozumialas z lekarzem, narzady plciowe wyksztalcaja sie w 15-16 tyg.

reklama
Niekoniecznie. Dziecko może się tak ustawić w rozkroku tuż przed kamerą, że jak na dłoni widać co dziecko ma między nogami.
U mnie w 12tyg jedną z pierwszych rzeczy było, czy lekarz powiedział nam o płci bo tu gościu się ustawił centralnie .
Ale wtedy jeszcze nie ma co mieć między nogami, bo jest za wcześnie... mają wyrostek płciowy i chlocy i dziewczynki i akurat z rozkroku to nic nie zobaczysz.

Chodziłam na NFZ i prywatnie, w obu przypadkach miałam USG na każdej wizycie.
Prywatnie chodziłam bo jakoś nie miałam zaufania do tego z NFZ i też że względu że miała lepszy sprzęt do USG.
W 11 tygodniu Pani doktor zasugerowała że będzie chłopiec bo wyrostek jest lekko uniesiony do góry, na prenatalnych, lekarz też potwierdził, za to mój lekarz na NFZ mówił że na 200 % dziewczynką 😁(27tydzien) dopiero na ostatniej wizycie stwierdził że jednak chłopak 🙈
Dobrze że chodziłam prywatnie bo dobrze wiedziałam kto mieszka w moim brzuszku.

Zarówno prywatnie jak i na NFZ:
Najpierw gabinet położnej tam uzupełnienie karty ciąży, waga, ciśnienie, ogólne pytania o samopoczucie, obrzęki i badania. Następnie wizyta u lekarza - tam ponownie pytanie o samopoczucie, sprawdzenie badań i tego co wpisała położna, w moim przypadku jeszcze dokładne sprawdzenie cukrów i rozmowa na temat tego co jem itd. ze względu na cukrzycę ciążową. Następnie badanie na fotelu, pobranie ewentualnych wymazów, a na koniec USG żeby podejrzeć malucha i mniej więcej zmierzyć, ale też nie jakoś specjalnie bo od tego miałam oddzielne USG gdyż moi prowadzący nie posiadają certyfikatu fmf

Jeżeli chodzi o płeć to w 11tc u mnie było widać na USG
U mnie dokładnie tak samo☺️

Ja jestem w 17 tygodniu i do tej pory lekarz zrobił 2 razy USG, plus jedno prenatalne. Ginekolog prywatnie a prenatalne na nfz 🤷‍♀️ Kolejne dopiero 19 listopada na połówkowych badaniach

Zamieniłabym lekarza.

Gdybym miała USG Raz na trymestr, a co miesiąc badane tylko serduszko, to nie wykryliby u mnie granicznej ilości wód, a co za tym idzie - potrzebne było częste badanie przepływów.

reklama
U mnie niezależnie, czy na NFZ, czy prywatnie to zawsze mamy USG zrobione. Ale mój lekarz jest z tych kontrolujących ciążę na każdym kroku. W weekend też bylam na SOR z gorączka i duszacym kaszlem (w ambulatorium nie dotarł lekarz) to dyżurny wysłał mnie na konsultacje ginekologiczna i tam Pani doktor stwierdziła, ze USG koniecznie (mimo że mialam 5 dni wczesniej i wszystko było ok) . Więc chyba zależy od podejścia lekarza...

Do góry